Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
Kun je kraakbeen herstellen? Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten beschadigd. Dat leidt tot verlies van het kraakbeen. En kraakbeen dat weg is, kan niet herstellen.
Als een kraakbeenbeschadiging niet groter is dan 2 cm2 en voor het eerst behandeld wordt, maken we kleine gaatjes, 'microfractuurtjes', in het bot. Daardoor ontstaat vanuit het beenmerg een stolsel van stamcellen. Dit stolsel verandert in littekenkraakbeen en repareert zo het kapotte kraakbeen.
Glucosamine is een bouwstof van kraakbeen en ondersteunt de productie van gewrichtsvloeistof in je lichaam. Een voedingssupplement met glucosamine kan als aanvulling wenselijk zijn voor soepele gewrichten. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken.
Gewrichtskraakbeen heeft bij volwassenen slechts beperkte mogelijkheden tot herstel, omdat kraakbeen geen zenuwen, bloedvaten en lymfe-afvoer bevat. (Lymfevocht circuleert door het lymfevatenstelsel. Dat maakt onderdeel uit van het netwerk van aderen.
Kleine defecten (minder dan 2 cm) kunnen worden behandeld door middel van 'microfracture'. Grotere defecten bij jonge patiënten kunnen worden behandeld door middel van kraakbeentransplantatie. Bij jonge patiënten bij wie het kraakbeen los is geraakt van het onderliggend bot kan het kraakbeen soms weer vastgezet worden.
In je gewricht wordt de kwaliteit van je kraakbeen minder, je gewricht raakt soms ontstoken en het bot bij het gewricht verandert. Bij artrose heb je last van pijn, stijfheid en moeite met bewegen. Artrose kan je in 1 gewricht krijgen, maar kan ook in meerdere gewrichten voorkomen.
Glucosamine en chondroïtine zijn beide supplementen die vaak gecombineerd in een preparaat te vinden zijn. De werking van deze supplementen is dat bepaalde bestandsdelen van het kraakbeen gemakkelijker weer kunnen worden aangemaakt en dat langzaam aan pijn vermindert en de functie beter wordt (Singh et al.
Calcium en vitamine C: artrose verstoort het metabolisme van de botten, het kraakbeen en de gewrichten. Daarom is voldoende calcium noodzakelijk voor het behoud van een gezond beendergestel. Daarnaast wordt calcium beter opgenomen als je het samen met vitamine C en vitamine D inneemt.
Vitamine D en E hebben ook een positieve invloed op de gewrichten. Vitamine D beïnvloedt het onderhoud van gezond kraakbeen, Vitamine E zorgt voor een stimulering in de aanmaak van kraakbeencellen en Vitamine E heeft een ontstekingsremmende werking.
Als we uw kraakbeen hebben schoongemaakt en gaatjes in uw bot hebben geprikt, duurt het herstel zes tot twaalf weken. In deze tijd is uw lichaam bezig om littekenkraakbeen te maken.
Door een slechte doorbloeding kan een stukje bot of kraakbeen afsterven, waardoor een gewrichtsmuis ontstaat. Bij oudere mensen is een gewrichtsmuis vaak een gevolg van artrose. Door artrose en slijtage aan de gewrichten kan een stukje bot of kraakbeen losraken.
Melkprodukten kunnen onbeperkt gebruikt worden, althans wanneer men daarvan geen last heeft of te dik wordt. Dit geldt dus zowel voor melk als voor karnemelk, yoghurt, roomboter en kaas. Al deze produkten hebben een hoog kalkgehalte, hetgeen belangrijk is voor de botten en de gewrichten.
Als pijn u belemmert bij het bewegen of slapen, kan pijnmedicatie worden voorgeschreven. Dit is meestal paracetamol. Als een gewricht ontstoken is, kan ook een ontstekingsremmer worden voorgeschreven. Eventueel kan een corticosteroïd injectie in het gewricht worden overwogen.
'Synerkine blijkt 3 heel belangrijke eigenschappen te hebben waar mensen met artrose baat bij hebben. Het kan ontstekingen remmen en kraakbeenschade en pijn verminderen. Uit het vroegere RA-onderzoek bleek de ontstekingsremmende werking al.
Een kraakbeenletsel is een lokale onderbreking en daarom anders dan artrose of slijtage van het gewricht, welke zich manifesteert over een meer uitgestrekt deel van het kraakbeen. Een letsel aan het kraakbeen kan ontstaan na een trauma (val, verkeerde beweging, contact, …)
Doordat u de fijne deeltjes magnesium inhaleert wordt het in het lichaam goed opgenomen.Dit is noodzakelijk voor de eiwitcomponenten waaruit kraakbeen is gevormd.
Collageen met vitamine C
Collageen Gold bevat naast collageen peptiden ook vitamine C. Deze vitamine is van belang voor de vorming van collageen. Hierdoor draagt vitamine C onder andere bij aan de opbouw van kraakbeen in de gewrichten en het behoud van gezond kraakbeen.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Wat veel mensen niet weten (zelfs doktoren) is dat kraakbeen, net als bijna al het andere menselijke weefsel, gewoon terug kan groeien. Echter als het de kans niet krijgt, omdat uw gewrichten niet in de juiste stand staan, zal het kraakbeen blijven slijten.
Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Omega-3 vetzuren remmen verder de afbraak van de kraakbeenmatrix. Deze kunnen ook bij de voeding worden aangeboden.
'Medicijnen die artrose genezen zijn er niet, maar wel behandelingen die de klachten verminderen en ervoor zorgen dat je kan blijven leven en werken.
Artrose is helaas niet te genezen en neemt vaak langzaam toe. U kunt wel iets doen om uw klachten te verminderen.
Bij artrose heb je bijvoorbeeld last van je gewrichten nadat je een tijdje stil hebt gezeten. Een wandeling helpt om deze gewrichten 'los' te krijgen. Hoewel een mooie bos- of strandwandeling natuurlijk heerlijk is, is een ommetje naar de supermarkt vaak al voldoende.