Valt gedeeltelijk op het kozijn (opdekrand) en wordt afgehangen met speciale paumelle scharnieren. Het voordeel van een opdekdeur is dat deze minder tocht doorlaat en daarnaast ook gemakkelijk te plaatsen is.
Een opdekdeur valt niet in het kozijn, maar de buitenste randen vallen over het kozijn heen. Dit voorkomt dus dat je naden ziet, wat esthetisch veel mooier is en geeft een veel luxueuzere uitstraling. Hierdoor is de aanschaf van een opdekdeur veelal wel wat duurder dan een stompe deur.
Hoogte van een opdekdeur
Bij een bestaand opdekkozijn bepaal je de hoogte maat door de hoogte in het kozijn op te meten en daar 13 mm voor de opdekrand bij op te tellen (uitzondering, bij Svedex deuren 9 mm) - de ruimte van gemiddeld 8 mm tussen vloer en de opdekdeur.
De stompe deur valt geheel in de sponning van het deurkozijn, waarbij de naad wél zichtbaar is. Bij deze deur valt het dus direct op of hij wel of niet vakkundig is afgehangen. Het afhangen van een stompe deur kost meer tijd. Vandaag dat vooral duurdere woningen met deze deuren worden opgeleverd.
Het beste van het beste in de wereld van binnendeuren is natuurlijk de massief houten binnendeur. Qua sfeer zit je hiermee gelijk goed, want hout is natuurlijk prachtig. Maar het heeft nog meer voordelen. Massief hout heeft een lage warmtegeleiding.
In een stomp kozijn past alleen een stompe deur, in een opdek kozijn past alleen een opdek deur. Hieronder zie je een stomp kozijn met stompe deur. Stompe deuren vallen geheel in het kozijn.
Maar goed nieuws: ook opdekdeuren zijn prima te schilderen. Je doet dit met verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd. Voordat je begint is het belangrijk eerst goed te ontvetten en de deur te schuren. Dan pakt de verf veel beter.
Er zijn verschillende keuzes die je moet maken bij het kiezen van een binnendeur. Zo moet je kiezen tussen een stompe deur en een opdekdeur, of je wel of geen glas in de deur wilt en of het een links- of rechtsdraaiende deur moet zijn. Daarnaast kun je bij Lundia ook kiezen uit verschillende deurstijlen.
Voor het bepalen van de draairichting van een opdekdeur ga je aan de kant staan waar je de deur naar je toe trekt bij het openen. Hangen de scharnieren aan de linkerkant dan is de deur linksdraaiend. Hangen de scharnieren aan de rechterkant dan is de deur rechtsdraaiend.
Dit is mede afhankelijk van de kwaliteit van het deur zelf, en het onderhoud. Globaal kun je vanuit gaan dat een kunststofdeur tussen de 35 en 55 jaar mee gaat.
Afhankelijk van het aantal deuren doe je hier ongeveer een 1,5 tot 2,5 uur per deur over. Let op dat bij beide deuren daarna nog wel het sluitwerk gemonteerd moet worden!
De meest verkochte opdekdeuren zijn de vlakke opdekdeuren. Geen profiel in de deur, geen glas en gewoon glad en wit afgelakt in RAL 9010.
Er zijn twee soorten binnendeuren: stompe en opdekdeuren. Een stompe deur valt geheel IN het kozijn en wordt afgehangen aan scharnieren. Een opdekdeur valt gedeeltelijk OP het kozijn (opdekrand) en is daarom altijd wat naar voren geplaatst. Een opdekdeur wordt bovendien met speciale paumelle scharnieren afgehangen.
Voor opdekdeuren meet je de breedte maat zonder opdekrand en de hoogte met opdekrand. Je neemt hiervoor de sponningsmaat van het kozijn en telt 12 mm bij de hoogte maat op.
Wat is de prijs voor het schilderen van deuren? Gemiddeld rond de €70,- tot €110,- per deur. Het schilderen van een binnendeur is doorgaans goedkoper dan het schilderen van een buitendeur. Dat komt omdat de verf goedkoper is en je vaak minder lagen nodig hebt.
Antwoord: Bij naar buiten draaiende deuren of ramen is het beste om eerst het kozijn te schilderen. Bij het schilderen moet de deur of het raam open staan en neem je de sponning ook mee. Wanneer het kozijn droog is kun je de deur of het raam aan de buitenkant vervolgens schilderen.
Voor glad geschilderde deuren kun je het beste een lakroller voor watergedragen lak gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De 'zachte kern' zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect, zonder de vorming van luchtbelletjes.
Valt gedeeltelijk op het kozijn (opdekrand) en wordt afgehangen met speciale paumelle scharnieren. Het voordeel van een opdekdeur is dat deze minder tocht doorlaat en daarnaast ook gemakkelijk te plaatsen is. Om het verschil te verduidelijken staat hieronder een plaatje waarop het verschil te zien is.
Een opdekdeur valt gedeeltelijk op het kozijn (opdekrand) en is daarom altijd wat naar voren geplaatst. Een opdekdeur wordt bovendien met speciale paumelle scharnieren afgehangen. Met ons Overzetkozijn maken wij van uw opdekdeur een stompe deur.
Het verschil tussen een opdekdeur en een stompe deur is dat een stompe deur geheel in het kozijn valt en wordt afgehangen aan scharnieren. Vandaar dat buitendeuren tegenwoordig vrijwel altijd stomp zijn. Een opdekdeur valt gedeeltelijk op het kozijn (opdekrand) en wordt afgehangen met speciale paumelles.