Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo.
Bij de bevalling raak je automatisch al zo'n 5 kilo kwijt en ook een deel van het vocht en vet zal in de daaropvolgende weken vanzelf verdwijnen. De rest komt op jou aan. Hoewel het verleidelijk is, kan je het beste niet meteen beginnen met afvallen direct na de bevalling.
Een tijdje na de bevalling (maximaal 1 jaar) zal de streep weer verdwijnen. Overtollig vet aan je buik na een bevalling. Hoeveel 'last' je zal hebben van een buikje na je zwangerschap is afhankelijk van verschillende factoren.
Het vocht dat u opstapelde tijdens de zwangerschap raakt u nu kwijt. Zwellingen in benen, enkels, gezicht en vingers verdwijnen langzaam. Dit kan wel 14 dagen duren.
Hoeveel val je af na de bevalling? De 10 tot 14 kilo die je bent aangekomen tijdens je zwangerschap ben je niet zomaar weer kwijt. Direct na de geboorte ben je ongeveer de helft meteen kwijt. Je kind, het vruchtwater en de placenta wegen samen zo'n 6 tot 7 kilo.
Normaal gesproken is je lichaam prima in staat om te herstellen van een zwangerschap, al kan dit best een tijd duren. Vaak denken vrouwen (of hun omgeving) dat ontzwangeren na een paar maanden wel klaar is, maar het kan gerust een jaar duren voordat je weer helemaal fit en energiek bent.
Neem je gewicht voor de zwangerschap als doel, met misschien nog 1 of 2 kilo extra als je echt wilt, maar een onrealistisch doel heeft geen enkele zin! Een termijn bepalen is echter best moeilijk. Sommige vrouwen zijn binnen een paar weken weer op hun oude gewicht, andere hebben hier meer dan een jaar voor nodig.
Met een dieet en krachttraining kun je de slappe huid voorkomen of verminderen. Door gezond en gevarieerd te eten kunnen de conditie en de spierdefinitie verbeteren. Voldoende voedingsstoffen en vocht zijn hierbij van groot belang. Het is belangrijk om kosten te beperken, wat betreft voeding.
Adviezen voor het bekken in de kraamperiode
De eerste twee tot drie dagen geen trappen lopen. Let op voldoende rustmomenten. Probeer viermaal per dag even te liggen. Alleen liggen is rust voor het bekken!
Borstvoeding en afvallen
Borstvoeding geven is een goede manier om na je zwangerschap weer op gewicht te komen. Dit kost je namelijk zo'n vijfhonderd calorieën per dag. Tijdens de periode waarin je borstvoeding geeft mag je best afvallen, maar doe dit wel met mate. Volg geen streng dieet.
Buik strakker laten maken na de bevalling of gewichtsverlies
Tijdens een mini buikcorrectie zal een plastisch chirurg uw buik strak trekken door de overtollige huid te verwijderen. Wanneer u veel last heeft van striae, dan zullen ook deze samen met de overtollige huid zoveel mogelijk verwijderd worden.
3 tot 4 maanden na de bevalling
Het herstel is echter nog in volle gang. De trekkracht van de pezen in en rond het bekken en bekkenbodem is 9 maanden na de bevalling ongeveer 75% van de oorspronkelijke trekkracht. We kunnen stellen dat het lichaam zeker 9 maanden nodig heeft om te herstellen van een bevalling.
Zodra je bent bevallen begint je kraamtijd. Dit duurt tot 8 dagen na de bevalling en wordt ook wel kraambed genoemd. Tijdens deze tijd herstelt je lichaam van de bevalling en wordt eventueel de borstvoeding op gang gebracht.
Het kan langer duren met hechtingen of na het uitscheuren om comfortabel op een zadel te zitten.Die extra druk en spanning van het fietsen kan het herstel namelijk langer laten verlopen. Vanaf 6 weken kun je in principe weer gaan sporten, en dus ook weer dagelijks iets langere stukjes gaan fietsen.
Tijdens de zwangerschap moeten je rechte buikspieren uiteen wijken om je buik te laten groeien. Na de bevalling zijn deze spieren niet direct weer aan elkaar gegroeid. Bij sommige vrouwen wijken ze wel heel erg en is actie nodig. Zelf je buikspieren gaan oefenen is niet verstandig.
Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.
Het belangrijkste is om zoveel mogelijk suikers en verzadigde vetten te vermijden. Daarnaast is een goed gebalanceerd voedingspatroon gewenst, waarbij je voldoende vitamines binnenkrijgt door middel van fruit en groente. Hoewel dit niet veel nieuws is, zien we het hier toch vaak misgaan.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo.
Na een vaginale bevalling
- Ga niet in bad. Douchen is geen bezwaar. Bij een eventuele knip of inscheuring, gaat de genezing meestal samen met spanning op de wond (pijn), verkleuring (blauw, geel, rood) of irritatie (jeuk of afscheiding). Dit wordt al snel een ontsteking genoemd, maar is een normale reactie.
U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling.
Veertig tot tachtig procent van de vrouwen voelt zich in de dagen na de bevalling verdrietig, prikkelbaar, nerveus of kan niet goed slapen. Dat noemen we ook wel de babyblues. Dit onbestemde gevoel begint meestal de derde dag na de bevalling en kan gepaard gaan met kraamtranen (zie hieronder).
Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt tijdens stress en spanning. Dit hormoon remt de bevallingshormonen en endorfine en daardoor de weeën Overdag heb je altijd wat meer adrenaline in je lichaam doordat het licht is, er meer geluiden zijn en meer indrukken. Daarom bevallen de meeste vrouwen ook 's nachts!
Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen. Wij hebben in onze collectie items met een zogenaamde comfort feel of extra zachtheid.
De kraamverzorgster komt in huis en leert je partner en jou hoe je je baby verzorgt: voeden, luiers verschonen, in bad doen, temperatuur opmeten, etc. Jij rust uit en herstelt lichamelijk van de bevalling. Je kunt last krijgen van kraamtranen of de babyblues. De eerste kraamvisite komt langs (als je dit wilt).
Ga na de kraamweek eens zitten op een harde ondergrond, bijvoorbeeld op een harde stoel. Dat zorgt voor een betere doorbloeding in je vagina dan wanneer je op een zachte ondergrond zit Ga hierbij recht op de hechtingen zitten. Rust, rust en nog eens rust. Dat is wat je lichaam en je wond nodig heeft na een bevalling.