Wel belangrijk om hier bij te vermelden dat het gaat om vitamine A uit dierlijke producten, en dus niet om provitamine A uit groenten en fruit. Het voedingscentrum adviseert daarom niet meer dan 2 keer per week een boterham te beleggen met smeerleverworst (tot 1 jaar), maximaal 3x per week tot 4 jaar.
Voor volwassenen wordt aanbevolen om maximaal twee boterhammen met leverpastei per dag te eten. Als een zwangere leverworst of leverpaté wil eten, krijgt ze het advies van de diëtist om dit te vermijden.
Hoe Gezond is Leverworst? Leverworst is gezond als je maximaal 28 gram per dag binnen krijgt, wat uitkomt op ongeveer 1 belegde boterham per dag.
(Smeer)leverworst bevat veel vitamine A.Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.
Smeerleverworst (ookwel smeerworst, paté, leverpastei) is dus meestal gemaakt van varkenslever. En varkenslever is orgaanvlees. De functie van de lever is onder andere het ontgiften (= onschadelijk maken) en afbreken van toxische stoffen.
Er zit 4,2 gram vet in 1 voor snee (15 gram) leverpastei, waarvan 1,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Verse paté kan je in principe tot vijf dagen bewaren. Bewaar hem best de koudste plek in de koelkast, wat doorgaand goed achterin net boven de groentelade is.
De lever bevat van nature vetcellen, maar als het percentage boven de 5% van het totale levergewicht komt, kan littekenvorming en verschrompeling (cirrose) ontstaan, en uiteindelijk zelfs leverkanker en leverfalen. Deze vorm van vervetting verhoogt bovendien het risico op onder meer diabetes en aderverkalking.
Uit de resultaten blijkt dat deze meest gegeten vleeswaren zo veel zout en verzadigd vet bevatten dat je die beter niet elke dag kunt eten. Vooral met het verzadigd vet is het volgens de test 'droevig gesteld'. Bijna alle merken leverworst en cervelaat scoren slecht op dit punt.
Het verschil tussen pâtés en leverworst is in feite niet zo groot. Pâtés bevat doorgaans een wat groter percentage lever; er zijn minder bindende grondstoffen (zoals zwoerd) in verwerkt en, afhankelijk van het type, meer toegevoegde en smaak verrijkende bestanddelen.
Gezond genieten
De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief. Soorten vleeswaren verschillen dus onderling. In deze voedingswaardetabel kan je de voedingswaarde van vleeswaren en worst zien.
We raden ongeveer 125 gram orgaanvlees per week aan, gebaseerd op het advies van de Weston A. Price organisatie van minimaal 110 gram orgaanvlees per week. In 1 zak zit 45 gram leverchips, dit is gelijk aan zo'n 175 gram vers orgaanvlees. Dit is ruim voldoende voor een hele week.
Zeer matig. Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Zoet beleg zoals Unox Leverpastei mager 3 blikjes is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Leverpastei mager 3 blikjes kun je wel als extraatje eten.
Slik je bijvoorbeeld 6 Liver capsules per dag, dan 'eet' je ongeveer 100 gram lever per week (de hoeveelheid die de Weston Price Foundation aanraadt). Daarmee ondersteun je niet alleen je voedingsstoffenvoorraad, maar ook je eigen lever.
Een portie leverworst komt overeen met 30 gram.
Als de lever onvoldoende zijn afvalstoffen kwijt kan of hard moet werken gaat je lichaam daarop reageren. Dit zal diverse klachten kunnen opleveren zoals: Vermoeidheid. Pijnklachten zoals hoofdpijn en rugklachten.
Is het eten van lever goed voor je lichaam? Simpel antwoord: ja. Orgaanvlees zoals lever, hart en nieren zijn echte superfoods voor je lichaam. Ze zitten vol vitamines en mineralen en ze zijn één van de meest voedzame voedingsbronnen die er bestaan!
Vooral kippenlever zit boordevol ijzer. Het ijzer dat in de lever wordt aangetroffen, wordt gemakkelijk door het lichaam verteerd. IJzer helpt het lichaam om rode bloedcellen aan te maken en houdt je bloed gezond.
Bewaartip voor dit product
Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Droog en koel bewaren.
In de koelkast kun je leverworst enkele dagen tot maximaal een week bewaren, terwijl je ingevroren leverworst tot drie maanden kunt bewaren zonder verlies van kwaliteit. Zorg er altijd voor dat je leverworst in een luchtdichte verpakking bewaart en de juiste temperaturen handhaaft om bederf te voorkomen.