Haver zit vol vitamine B complex (2, 3, 5 en 6), bevat zink & magnesium en is een natuurlijke humectant . Dit laatste betekent dat het vocht vanuit je omgeving en de lucht om je heen, in je haar brengt. Dit maakt je haar zacht en glanzend. De vitamine B complex maakt je haar dikker en verstevigt het haar.
Van alle granen heeft haver het hoogste gehalte aan vitamine B1, een vitamine die helpt bij een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen. Daarnaast zit er in havermout veel magnesium, een mineraal dat een grote rol speelt bij de overdracht van zenuwprikkels en de werking van spieren.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Havermout is minder grof en daardoor eerder gaar. TIP: Wanneer je havervlokken gebruikt, laat deze dan eerst een nachtje wellen. Dat maakt ze makkelijker verteerbaar én sneller gaar!
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen. Haver kan daarom beter eerst gekookt worden voor u het eet.
Koken verhoogt hun voedingswaarde
Volgens Harvard Health heeft het geen voordelen om rauwe haver te eten. Het koken van je havermout of het maken van overnight oats is waarschijnlijk je beste (en lekkerste) optie. Het eindresultaat is een heerlijk ontbijt dat voedzaam is.
Het belangrijkste verschil ligt dus in de grootte en bewerking van de haverkorrels. Beide opties zijn echter voedzaam en bieden veel vezels, eiwitten en andere gezondheidsvoordelen. De keuze tussen havermout en havervlokken is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur en gebruik in recepten.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.
Het helpt je lekker te slapenDe vitamine B6 in havermout helpt bij de aanmaak van serotonine - het geluksstofje. En 's avonds wordt uit serotonine melatonine gemaakt - het stofje dat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Zo'n kommetje zorgt er dus voor dat je blij wakker wordt en lekker in slaap valt.
Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel. Voor diegene die de voorkeur geven aan biologische havermout: In de natuurwinkel zijn diverse soorten biologische havermout beschikbaar. Let dan op het bio-keurmerk.
In elke 100 gram havermout zit ongeveer 15 gram aan eiwitten, en dit draagt bij aan spierherstel en spieropbouw. Naast de hoeveelheid eiwitten biedt havermout nog meer voordelen! Vitamines en mineralen in havermout zijn belangrijk voor je weerstand, hormoonhuishouding en nog veel meer.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen en voeg extra melk toe mocht de pap te dik worden.
Maar hoe zit het met de bereiding? In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur.
In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Havermout is gezond en geschikt om te eten als ontbijt. Het is eenvoudig te bereiden en een goede bron van vitamines, mineralen en antioxidanten. Dankzij de eiwitten en grote hoeveelheid oplosbare vezels levert havermout veel gezondheidsvoordelen op en geeft het je lang een verzadigd gevoel.
Het enige verschil is de grootte van de korrel.Bij havermout is de korrel doormidden geknipt en dus kleiner dan bij havervlokken. Beide benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Haverzemelen bestaan enkel uit de buitenste laag van de haverkorrel.
Het enige verschil is dus de grootte en daardoor ook de kooktijd als je havermoutpap maakt. De voedingswaarde is hetzelfde. Ze bevatten allebei: oplosbare vezels.
Volle melk is een lekkerder, romig alternatief.
Havermout - 4 mg ijzer per 100 gram - Ontbijt of lunch lekker met havermout!
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
Een topgerecht als je 's ochtends weinig tijd hebt om iets klaar te maken. Verder kun je ook havermoutpannenkoeken, -muffins, en -ontbijttaarten maken. Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan.