Loyaal, zorgzaam en waakzaam. Deze drie eigenschappen samen zorgen ervoor dat je hond ontzettend betrouwbaar is. Natuurlijk blijven het dieren, maar bij een goede opvoeding en een gesocialiseerde hond hoef je er niet erg bang voor te zijn dat hij onverwachts uithaalt.
Honden staan bekend om hun liefde, trouw, kameraadschap. Maar ook het goede zichtsvermogen, het reukvermogen en gehoor is een niet onbelangrijk deel van de hond. Deze zijn dan ook vaak sterk ontwikkeld in het dier.
Honden kunnen verschillende dingen leren, zoals zitten, liggen, komen en blijven. Ze leren dit het beste als ze nog jong zijn, maar ook later kunnen ze nog van alles leren. Wanneer een hond in het begin allerlei dingen doet die later niet meer mogen, raakt hij in de war.
Een uur aandacht van de baas, in de vorm van spelen, wandelen en iets nieuws leren of onderzoeken om het brein te stimuleren is het dagelijks minimum aan sociaal contact dat een hond nodig heeft. De gemiddelde werkhond heeft nog meer behoefte aan activiteiten.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.
Veel honden vinden het prettig om achter hun oren gekriebeld te worden. Of ze vinden het lekker om stevig over hun rug geaaid te worden. Ook over de flanken aaien vinden ze vaak prettig. Sommige honden maken er een feestje van en bieden hun buik aan.
Neitz bevestigde dat honden daadwerkelijk kleuren kunnen zien, maar veel minder kleuren dan normale mensen. In plaats van de regenboog als violet, blauw, blauwgroen, groen, geel, oranje en rood te zien, zouden honden het als donkerblauw, lichtblauw, grijs, lichtgeel, donkerder geel (soort bruin) en heel donker zien.
Het sociale gedrag van de hond. Van nature heeft een hond sociaal contact met soortgenoten nodig. In Nederland leeft echter 90% van de honden zonder soortgenoten. Om dat te compenseren moeten het baasje en de gezinsleden een hond veel aandacht geven.
Het gedrag is aangepast aan de (natuurlijke) omstandigheden waarin het dier leeft en helpt het dier om te overleven. Er zijn verschillende soorten natuurlijk gedrag. De belangrijkste zijn voortplantingsgedrag, maternaal gedrag, foerageergedrag, rustgedrag en territoriumgedrag.
Een hond heeft veel sociaal contact met andere honden nodig, dat hoor je steeds weer. Maar pas op, de hond is niet echt een roedeldier: zijn belangrijkste sociale contact is de mens. Sociaal zijn is een deugd. Het wordt de hond met de paplepel ingegoten.
Voor- en nadelen
Verder kan een hond eenzaamheid tegengaan en empathie leren. Daarnaast kun je gezond worden, door je hond regelmatig uit te laten en met je hond te spelen. De nadelen zijn dat de kosten van je hond op kunnen lopen; om medische redenen of door het kopen van eten en speeltjes.
Als je lange dagen moet werken, regelmatig op zakenreis gaat of graag op vakantie gaat is een hond waarschijnlijk geen goede keuze. Er zijn wel mogelijkheden om uw hond naar vrienden of familie te brengen of bijvoorbeeld gebruik te maken van een honden uitlaatservice, in sommige gevallen is dit dé oplossing.
Dieren kunnen helpen bij eenzaamheid of stress. Honden bieden bijvoorbeeld een luisterend oor, helpen de stresshormonen te verminderen en de ademhaling te reguleren, vertelt diergeneeskundig gedragsspecialist Valerie Jonckheer van het Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein.
Laat je kind de hond niet over zijn kop of rug aaien, maar op de borst, aan de zijkant van de hals of onder de kin. Leer je kind om niet te rennen waar de hond bij is. Je kind mag een hond geen commando's geven.
Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze. 2) Benader de hond van opzij en omlaag. Zorg dat de hond ziet waar je hand zich bevindt, dat is het minst bedreigend.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Omdat honden geen fovea hebben (een gebied in het oog met 100% kegeltjes), wordt geschat dat hun oog voor detail tot 6 maal minder goed is dan dat van de gemiddelde mens. Honden kunnen 's nacht veel beter zien dan de mens om twee redenen: Ze hebben veel meer staafjes (deze zijn nodig om 's nacht te kunnen zien).
Of ze kijken, hangt ook af van hoe goed je beeldscherm is. Honden zien beweging veel beter dan wij. Het beeld op een ouderwets tv-scherm wordt 50 keer per seconde ververst (50 Hz). Onze ogen zijn niet gevoelig genoeg om dat beeld te zien flikkeren, maar honden zien dat wel.
Die herkennen zichzelf ook in een spiegel. Honden hebben echter geen zelfbewustzijn. Een hond ziet in de spiegel een andere hond en blaft soms tegen zijn spiegelbeeld. Maar meestal reageert een hond niet eens op zijn spiegelbeeld.
Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien. Dat hebben ze te danken aan het feit dat hun ogen meer staafjes bevatten.