Pijn voelt u vooral rond de ribbenkast bij het ademhalen, lachen, niezen en bewegen. Soms is er sprake van zwelling, bloeduitstortingen, stijfheid en tintelingen op de borst. Hoewel u misschien niet gelijk een intense pijn voelt, neemt deze vaak toe gedurende de nacht of volgende ochtend.
Als je ribben aan de voorkant gekneusd zijn, is het verstandig om op je rug te slapen. Zo krijgt je borstkas alle rust en kan 'ie sneller herstellen. Andersom geldt hetzelfde. Mochten de ribben aan de achterkant gekneusd zijn, dan slaap je op je buik.
Om de pijn en de zwelling te verminderen, kunt u de ribben het beste koelen met een instant coldpack. Daarnaast helpt pijnbestrijding zoals paracetamol tegen de pijn.
Vaak herstelt de gekneusde rib vanzelf, maar de pijn kan nog langer aanwezig blijven. U ervaart dan bijvoorbeeld voor een langere tijd na de kneuzing een pijnlijke borstkas. Als u meerdere gekneusde ribben heeft, of als het oppervlakte van de gekneusde ribben groot is, kan een ziekenhuis opname nodig zijn.
Een fractuur van de ribben uit zich in een plotselinge (acute) en duidelijk aanwijsbare en voelbare pijn op een bepaalde plek. De pijn wordt heviger als u zich inspant en wanneer u lacht, hoest, niest of een andere houding aanneemt. De pijn neemt toe bij het ademhalen omdat de ribben meebewegen tijdens de ademhaling.
Denk hierbij aan simpele ademhalingsoefeningen, diep inademen, je adem 3 seconden vasthouden en rustig weer uitblazen bijvoorbeeld. Ook regelmatig een keer hoesten om het sputum uit de longen te krijgen kan nuttig zijn. Ga het bewegen rustig weer opbouwen onder de begeleiding van je fysiotherapeut.
Meestal geneest een gekneusde of gebroken rib vanzelf binnen een paar weken. U kunt nog wel langere tijd pijn voelen bij bepaalde bewegingen of hoesten. Dit kunt u 6 tot 12 weken na het ongeval nog voelen, soms zelfs nog langer. U kunt pijnstillers nemen (paracetamol).
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen. De plek is verkleurd en/of gezwollen.
Als u zomaar vanzelf een klaplong krijgt, merkt u meestal dit: U voelt opeens een heftige, stekende pijn in de borst. De pijn wordt erger als u ademt. U krijgt het benauwd: u kunt moeilijk ademen.
FAQ gekneusde- en gebroken rib
Kan je een gekneusde of gebroken rib tapen? De therapeut kan, door Medical Taping toe te passen, veel ondersteuning bieden bij de pijnklachten, hematomen en ademhalingsproblemen om op deze manier het herstel te bespoedigen.
Arnica Zalf helpt de oorspronkelijke vorm van het weefsel te herstellen bij kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken ten gevolge van letsel.
Meestal genezen gebroken ribben vanzelf; dit duurt gemiddeld 6 weken. Gebroken ribben veroorzaken veel pijn. Om de pijnstilling goed te regelen wordt u opgenomen. De verpleegkundige vraagt u meerdere keren per dag hoe het gaat met de pijn en geeft u, indien mogelijk, pijnstillers.
Smeer zo snel als mogelijk arnicagel/ arnicagelei/ arnicazalf (bv. Vallen en Stoten zalf) op de kneuzing. Herhaal dit de eerste 24 uur 2-3 keer. IJs mag, het dempt immers pijn maar doe dit dan na de eerste keer smeren!
Een zware kneuzing is meestal binnen zes weken genezen. Indien u langer dan zes weken met een gekneusd lichaamsdeel rondloopt of het desbetreffende lichaamsdeel niet kunt bewegen, is het raadzaam om langs uw huisarts te gaan.
Een ribblokkade
Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de gehele borstkas beïnvloed. Een ribblokkade kan ontstaan doordat de rib van positie is veranderd na bijvoorbeeld hoesten en niezen of een foutieve houding / beweging. Daarnaast kan de ribblokkade ontstaan door een val of trauma.
Complicaties. Mogelijke complicaties van een kneuzing of breuk van een of meerdere ribben zijn een longontsteking of een klaplong. Indien u klachten zou krijgen van acute benauwdheid, koorts of hoesten met vies slijm, adviseren wij u contact op te nemen met uw (huis)arts.
De lever ligt aan de rechterkant van je lichaam boven in de buikholte vlak achter de ribben. De lever weegt ongeveer 1500 gram en heeft een linker- en een rechterkwab. De beide kwabben bestaan samen uit 8 delen (segmenten). Er stroomt ongeveer anderhalve liter bloed per minuut door de lever.
De ribben zitten aan de achterzijde van het lichaam aan de wervelkolom vast. Er zijn twee soorten gewrichten voor deze verbinding, het costotransversaal gewricht en het costovertebraal gewricht. De bovenste zeven paar ribben zit aan de voorzijde aan het borstbeen vast.
Costochondritis veroorzaakt een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen van de ribben. Dit kraakbeen bevindt zich onder andere aan de voorzijde van de borst waar het de ribben met het borstbeen verbindt, maar ook aan de rugzijde, waar de ribben aanhechten aan de wervelkolom.
De oorzaak van een pectus carinatum is niet duidelijk aan te wijzen. Er zijn verschillende theorieën, maar er is weinig wetenschappelijk bewijs. Een overmatige hoeveelheid ribbenkraakbeen is de oorzaak van de vervorming van de borst, maar er is geen duidelijke oorzaak van deze overmatige hoeveelheid.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.