Een vlinderstruik groeit erg snel maar wordt doorgaans niet erg oud. Als de plant op zijn retour is, kan je beter in de zomer of meteen na de herfstsnoei wat stekken nemen en van start gaan met een nieuw, gestekt exemplaar.
Een Buddleja kan flink groeien. Hij groeit als een struik en vertakt, maar de takken steken wel vooral omhoog. In één groeiseizoen kan een vlinderstruik met gemak een paar meter hoog worden en als je hem weinig of niet snoeit wordt je vlinderstruik al snel een vlinderboom.
U kunt eventueel om het jaar snoeien, een niet gesnoeide struik bloeit eerder. Snoeit u nooit, dan zal de vlinderstruik op den duur minder bloemen geven. Er is een uitzondering op de snoeiregels: de soort Buddleja alternifolia bloeit op overjarig hout en hoeft alleen na de bloei licht terug geknipt te worden.
Met fascinerende kleuren in wit, blauw, roze of lila is de plant een opvallende verschijning in de tuin. De bloemgrootte kan variëren van 10- wel 30 cm. De hoogte kan variëren van 0,50 tot wel 4 meter!
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water. Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
Snoeitips. Vlinderstruiken blijven bloemrijk als ze regelmatig worden teruggesnoeid. Jaarlijks of om het jaar snoeien zorgt ervoor dat je vlinderstruik compact en sterk blijft. Wees niet bang om rigoureus te werk gaan: een vlinderstruik loopt altijd weer uit!
Hoe ouder de vlinderstruik, hoe dieper de wortels verankerd zijn in de grond. Jonge bomen van twee tot drie jaar oud, hebben wortels die nog niet diep verankerd zijn. Maar ook deze jonge struiken moet je voorzichtig verplaatsen om de lange penwortels en de kleine, fijne haarwortels zo min mogelijk te beschadigen.
Graaf op de plek waar de vlinderstruik moet komen een gat dat net iets groter is dan de wortels van de vlinderstruik. Op deze manier zullen de wortels genoeg ruimte hebben wanneer de planten uiteindelijk in de grond geplant zijn. Zorg dat er tot ten minste 50 centimeter rond deze plek geen onkruid te vinden is.
De buddleja is niet giftig en daardoor ook geschikt voor tuinen, waarin kinderen spelen. Het afsnijden van de uitgebloeide bloemen bevordert een verdere bloeiperiode. Bij goede groei- en weersgesteldheid kan de buddleja een hoogte tussen de 2 en 3 meter bereiken.
De vlinderstruik toppen
De vlinderstruik is een snelle groeier en maakt lange scheuten. Begin juni knip je de toppen uit deze scheuten. Daardoor wordt de plant steviger, vertakt hij met meer scheuten en zal hij aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen.
De vlinderstruik planten en verzorgen
Wanneer de vlinderstruik in een pot staat, dan moet u hem wekelijks water geven. Staat de struik in de volle grond? Dan heeft hij geen extra water nodig. Als de vlinderstruik in een pot staat, zorg er dan wel voor dat het water weg kan lopen.
De Buddleja davidii Pink Delight bloeit van juli tot en met augustus met enorme prachtige roze bloempluimen. Deze Pink Delight heeft één van de grootste bloemen van alle vlinderstruik soorten, soms kunnen ze wel tot een halve meter lang worden! Een 'delight' om te zien dus.
Maar om op je vraag te antwoorden: 's nachts (of bij slecht weer) hangen vlinders onder blaadjes in bomen of struiken, of ze kruipen in holletjes tussen stenen of andere voorwerpen om er een slaapje te doen.
Hoeveel planten per meter Hoeveel planten gebruik ik per M2 bij een vak beplanting? 1 vlinderstruik per 1m2 is voldoende.
De vlinderstruik is een goede winterharde plant en kan hele strenge vorst aan. Als de plant eenmaal heeft gebloeid, zal die in de herfst/winter zijn blad verliezen. Zorg er wel voor dat je de Buddleja niet te vroeg terugsnoeit, dit kan er namelijk voor zorgen dat de takken kapotvriezen.
Vlinderstruik voeden
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.
Wanneer vlinderstruik verplanten? De beste periode om een vlinderstruik te verplanten is in de periode oktober t/m april. In deze periode zijn de temperaturen niet meer zo hoog wat beter is voor het verplanten van een vlinderstruik omdat de struik dan in rust is.
Vlinderstruik, ook herfstsering genoemd, bloeit vanaf begin juli. De zoetgeurende, lila, rode, witte of gele bloemaren lokken vooral vlinders (koolwitje, citroenvlinder, kleine en grote vos, atalanta), maar ook andere insecten aan.
Kleine tot grote vlinderstruiken
De compact groeiende Buddleja 'Blue Chip', 'Lilac Chip', 'Purple Chip' en 'White Chip' worden slechts 80 cm hoog en kan ook goed in een ruime pot groeien. Buddleja 'Miss Ruby' blijft klein en bloeit rijk en lang met roodpaarse bloemen, tot 100 cm.
Vlinders in de nesten
Vijftien soorten zijn zelfs helemaal verdwenen. De reden is simpel: er zijn steeds minder bloemen waar vlinders nectar kunnen vinden en daarbij doen ook de 'betonnen' tuinen de kleurrijke insecten geen goed. Volgens Hans Arnold kan het planten van één vlinderstruik al het verschil maken.
De vlinderstruik is jaren niet gesnoeid
Deze vlinderstruiken worden steeds hoger en worden onderin wat kaal. Wanneer je een vlinderstruik enkele jaren niet snoeit dan wordt de bloei ook steeds minder uitbundiger. Om de bloei terug te laten keren, is het verstandig om de plant in het voorjaar terug te snoeien.
Vlinders hebben een lange, smalle roltong waarmee ze tot onderin de bloem reiken om de heerlijke nectar op te zuigen. Een vlinder drinkt met zijn roltong nectar van de vlinderstruik.