Wie een paard en wagen bestuurt, is namelijk de bestuurder van een voertuig, en daarvoor gelden dezelfde regels als voor een fiets of auto. Maar een paard op zich heeft geen wielen, remmen of een typegoedkeuring en is dan ook geen voertuig.
Ruiters en koetsiers zijn bestuurders.
In ons verkeer zijn ook ruiters en koetsiers volwaardige weggebruikers, evenals autombilisten, motorrijders, vrachtwagenchauffeurs, brombietsers en fietsers. Volgens onze verkeerswetgeving (Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990) zijn ruiters en koetsiers bestuurders.
Als ruiter of menner ben je in het verkeer een bestuurder. Voor jou gelden dan dezelfde voorrangsregels als voor fietsers, bromfietsers en autobestuurders. Rechts heeft dus altijd voorrang, tenzij anders is aangegeven.
bestuurder. Iemand die met een paard of een pony loopt, is een bestuurder. ders, maar onder de categorie voetgangers. de hand is geen bestuurder, maar een voetganger.
Plaats op de weg
Is er geen ruiterpad, houd dan zo veel mogelijk rechts aan op de rijbaan, bij voorkeur in de berm. Op voetpaden, stoepen, fietspaden en fietsstroken mag je niet komen, ook niet als je naast je paard loopt. Dit geldt ook voor menners!
Een paard is in iemands eigendom indien het paard door diegene is aangekocht, gefokt of verkregen via een schenking of nalatenschap. Het is echter niet altijd eenvoudig om de eigendom van een paard aan te tonen. Om te beginnen is een paspoort of stamboekpapier geen eigendomsbewijs van een paard.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (het RVV natuurlijk, wie kent het niet?) schrijft voor dat ruiters het ruiterpad moeten gebruiken of de berm of rijbaan, als een ruiterpad ontbreekt. De plaats op de weg waar je als ruiter zou moeten rijden, is volgens het RVV zo veel mogelijk rechts.
bestuurders van een motorvoertuig (motor/auto) bestuurders van een tram. ruiters (mensen te paard) mensen die rij- of trekdieren of vee met zich meenemen.
Afspraken: Je bent een bestuurder als je fietst. Als je paardrijdt of loopt met een paard aan de teugel, dan ben je ook een bestuurder. Op een skelter, een step, skeelers of een skateboard ben je voetganger.
Wij raden aan een tok te dragen die strookt met de huidige veiligheidsmaatregelen. Zelfs als jouw gids of andere ruiters geen tok dragen, mag dit jouw beslissing niet beïnvloeden. Het is jouw hoofd! Op bepaalde tochten is een tok zelfs verplicht.
van de wegcode bepaalt dat buiten de bebouwde kom, de maximumsnelheid beperkt is tot 120 km/u op autosnelwegen en op openbare wegen verdeeld in vier of meer rijstroken waarvan er ten minste twee bestemd zijn voor iedere rijrichting, voor zover de rijrichtingen anders dan door wegmarkeringen gescheiden zijn. OPGELET !!
Bestuurders van een paard moeten het ruiterpad gebruiken als dat er is. Als er geen ruiterpad is mogen bestuurders van een paard in de berm of op de rijbaan lopen. Het fietspad is formeel niet toegestaan. Kies de voor u meest veilige en comfortabele plek op de weg.
Motorvoertuigen zijn in de definitie van het Nederlandse Reglement verkeersregels en verkeerstekens alle gemotoriseerde voertuigen, behalve bromfietsen (inclusief snorfietsen), fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen, bestemd om anders dan langs rails te worden voortbewogen.
Bestuurders zijn alle personen die aan het verkeer deelnemen met uitzondering van voetgangers. Voetgangers vallen hier dus niet onder.
Weggebruikers. Iedereen die gebruik maakt van de weg noemen we 'weggebruikers', zoals: voetgangers, fietsers, bromfietsers, ruiters, bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, van een motorvoertuig of een tram, maar ook geleiders van rij- of trekdieren of vee en bestuurders van bespannen of onbespannen wagens.
Voertuigen mogen alleen op autowegen als zij 50 kilometer per uur kunnen en mogen rijden. Voor autosnelwegen is dit 60 kilometer per uur. Deze snelheid heet ook wel de minimumconstructiesnelheid.
Een fietser is een bestuurder, net als motorvoertuigen. Dit staat in artikel 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens: "bestuurders: alle weggebruikers behalve voetgangers". Alleen voor voetgangers gelden dus bijzondere verkeerregels en voorrangsregels. Voor fietsers niet!
In het Nederlandse Reglement verkeersregels en verkeerstekens uit 1990 (RVV 1990) wordt in artikel 1 van het eerste hoofdstuk het begrip bestuurders voor het wegverkeer gedefinieerd als “alle weggebruikers behalve voetgangers” en een weggebruiker als “voetgangers, fietsers, bromfietsers, bestuurders van een ...
Het dragen van een veiligheidshelm is voor veel ruiters tegenwoordig een vanzelfsprekendheid. Vanaf 1 januari 2021 wordt dit op alle KNHS evenementen voor alle niveaus een verplichting. Met name in de hogere dressuurklasses en in het mennen zagen we ook nog wel eens een hoed of pet als hoofddeksel voorbij komen.
Er zijn verschillende manieren om het Ruiterbewijs te halen. Afhankelijk van je ervaring kun je direct examen doen of eerst een leuke en leerzame opleiding volgen die jou op het examen voorbereid. De opleiding volg je bij een KNHS-vereniging of FNRS Ruitersportcentrum bij jou in de buurt.
De registratie van paarden is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziekte, of bij problemen voor de volksgezondheid. Vanaf 21 april 2021 moeten alle paarden in Nederland gehouden verplicht geregistreerd worden op de locatie waar zij gehouden worden.
De belangrijkste diersoorten die tot vee gerekend worden zijn rund (zie ook rundveerassen), varken, schaap (zie ook schapenrassen) en geit. Daarnaast zijn er verschillende soorten pluimvee zoals kip, kalkoen, parelhoen, gans en eend. Soms rekent men de ezel tot vee, en ook wel het paard en verschillende pelsdieren.