Het merk Chocomel maakt chocolademelk en bestaat al sinds 1932. Het staat bekend als Chocomel – de Enige Echte – in Nederland en Duitsland, en als Cécémel in België.
In 2001 nam FrieslandFoods Cécémel over van Nutricia. Hun doel? De eeuwenoude kennis van chocolade gebruiken voor de ontwikkeling van nóg lekkerdere chocolademelk. In 2008 fuseert FrieslandFoods met Campina tot FrieslandCampina.
CHOCOMEL GAAT DOOR
FrieslandFoods nam in 2001 Chocomel over van Nutricia om de eeuwenoude kennis van chocolade te gebruiken en zo Chocomel nóg lekkerder te maken. In 2008 gingen FrieslandFoods en Campina samen verder als één bedrijf. Daarom ken je Chocomel vanaf dat moment als onderdeel van FrieslandCampina.
Gedeeltelijk afgeroomde melk, chocoladepoeder 5,3% (suiker, cacao), suiker, stabilisator (carrageen), aroma.
In een beker chocolademelk (halfvol) van 250 ml zit ruim 30 gram suiker. Dat zijn meer dan 7,5 suikerklontjes! Dat is net iets meer dan een glas cola van 250 ml. Hierin zit namelijk 26 gram suiker, wat gelijk staat aan 6,5 suikerklontjes.
Het bedrijf wilde echter de merknaam chocomel verwerven en kon deze na een aantal jaren kopen van de weduwe van Breij. In België lukte dit niet doordat de eigenaar van de merknaam aldaar niet bereid was tot verkoop. In België werd daarom voor de merknaam Cécémel gekozen.
Naast de pure melkproducten van Campina en Friesche Vlag is FrieslandCampina ook bekend om de zuiveldranken Chocomel en Fristi. De laatstgenoemde merken hoorden tot voor kort bij Nutricia. FrieslandCampina heeft de merken echter overgenomen omdat ze naadloos passen bij de propositie van het bedrijf.
Chocomel. Het merk Chocomel maakt chocolademelk en bestaat al sinds 1932. Het staat bekend als Chocomel – de Enige Echte – in Nederland en Duitsland, en als Cécémel in België.
Dat is een voordeel voor sporters of mensen met een bepaalde vorm van suikerziekte. Maar het blijft wel suiker natuurlijk. Bovendien heeft Cécémel het hoogste suikergehalte van de vijf: 3,9 klontjes per glas van 200 ml. Milbona zit daar net onder met 3,7 klontjes, Everyday heeft er 3,2 en Albert Heijn 2,7.
De eerste chocoladedrank werd waarschijnlijk door de Maya's circa 2000 jaar geleden gemaakt en de cacaodrank was een essentieel onderdeel van de Azteekse cultuur rond 1400 v.C. De drank werd populair in Europa nadat deze in de 16e eeuw vanuit Mexico in de Nieuwe Wereld werd geïntroduceerd en heeft sindsdien veel ...
Op bijna alle cacao- en chocoladeproducten staat een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) − een globale houdbaarheidsindicatie die je kunt negeren. Oude chocola of cacaopoeder kun je veilig proeven. Pakken chocolademelk en chocoladetoetjes uit de koeling bevatten echter veel water.
CHOCOMEL OPWARMEN IN DE MAGNETRON
Giet 200 ml Chocomel in een kan, zet de magnetron op 900 Watt en de timer op anderhalve minuut. Klinkt misschien niet lang, totdat je op jouw warme Chocomel moet wachten. Haal na de verlossende PING de kan uit de magnetron. Roer even door de Chocomel en giet deze in een mok.
Friesland Campina
FrieslandFoods nam in 2001 Fristi over van Nutricia. In 2008 gingen FrieslandFoods en Campina samen verder als één bedrijf. Daarom ken je Fristi vanaf dat moment als onderdeel van FrieslandCampina.
Het Nederlandse bedrijf FrieslandCampina Domo is marktleider in hoogwaardige ingrediënten voor kindervoeding.
Campina belegen kaas is rijke, romige kaas gemaakt van Campina melk. Daarnaast is onze kaas 100% natuurlijk, dus er zijn geen kleurstoffen aan toegevoegd en is daardoor lichter van kleur. Gemaakt van Nederlandse weidemelk.
Dat chocolademelk – gemaakt van koemelk - een goed herstelproduct is weten we al langer. Het bevat belangrijke eiwitten, is vloeibaar (en worden dus snel opgenomen), zit vol BCAA's (de aminozuren die nodig zijn voor spierherstel) en zelfs elektrolyten (zoals natrium en kalium) zijn te vinden in chocolademelk.
Energieversterkende werking. Daarnaast hebben de suikers in chocolademelk een net zo goede energieversterkende werking als de koolhydraten in een sportdrank. Chocolademelk bevat verder ook nog calcium, magnesium en natrium, deze kan je lichaam goed gebruiken na het sporten.
Is het 'de chocolademelk' of 'het chocolademelk'?
Het is 'de chocolademelk', want chocolademelk is mannelijk en vrouwelijk.
Maar waar komt dan die naam DOMO vandaan? Dat staat voor Drentse Ondermelk-Organisatie. Die werd in 1938 opgericht door de Drentse Zuivelbond, een verbond van coöperatieve Drentse zuivelfabrieken. Ondermelk is wat overblijft als je van melk boter en kaas maakt.
De vennootschap is volledig in handen van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., waar 15.703 melkveehouders in Nederland, België en Duitsland lid van zijn. Via de coöperatie zijn onze leden-melkveehouders dus gezamenlijk eigenaar en toezichthouder van de onderneming.
Daarom wordt Valess gemaakt van weidemelk. Een product wat het weidemelklogo draagt is gemaakt van Nederlandse weidemelk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de Nederlandse wei lopen.
Xocoatl of Chocolatl was een drank op basis van cacaobonen die de Azteken dronken. Deze drank werd vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment.
Melk (1,4% vet), suiker, cacao (1,6%), koffie extract (1%), stabilisatoren (carrageen en guargom), aroma. Gedeeltelijk afgeroomde melk, suiker, cacao (1,7%), stabilisator: carrageen.
Er zitten 190 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) chocolademelk. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolademelk'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.