“Het kan verbazen, maar of een nieuw huis 50, 75, 100 jaar of veel langer mee moet kunnen, wordt niet vastgelegd.” Toch wil Van Nunen wel iets zeggen over de gemiddelde levensduur van een huis. Een huis kan minimaal 120 jaar mee, schat hij in.
In 2019 was die gemiddelde leeftijd ruim 23 jaar, in 2020 was dat 24 jaar en vier maanden. Dat ligt nog onder het Europees gemiddelde, dat op ruim 26 jaar ligt. De verschillen binnen Europa zijn groot. In Zweden gaan jongeren gemiddeld voor hun achttiende uit huis.
Voor een sociale huurwoning moet je in minstens negentig gemeenten gemiddeld meer dan zeven jaar ingeschreven staan, blijkt uit onderzoek van de NOS. In de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur (Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen) wacht je gemiddeld zelfs langer dan zeventien jaar.
"Als je gekocht hebt met klein beschrijf (5 % ipv 10 % registratierechten), dien je drie jaar in de woning te blijven wonen. Doe je dat niet, moet je 5 % extra registratierechten betalen en een boete van hetzelfde bedrag.
In Nederland staan 424 000 woningen die gebouwd zijn vóór 1905. In Noord-Holland dateert meer dan 10% van de woningen van vóór die datum. Een relatief groot deel van de Nederlandse woningvoorraad, ruim 11%, werd gebouwd in de periode 1970-1974.
Wel tot 500 jaar in een woning kunnen wonen. Uit onderzoek blijkt dat een jaren 30 woning wel tot 500 jaar mee kan gaan. Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft zegt namelijk dat de technische duur van een woning enorm verlengd kan worden door het juiste onderhoudt uit te voeren.
Vanaf welke leeftijd mag je een huis kopen? Je mag een woning kopen vanaf je achttiende. Voor het kopen van een woning moet je meerderjarig zijn. Voor je achttiende mag je wel huren.
Door een huis te kopen blijven je maandlasten relatief zeker, terwijl de huren maar door blijven stijgen. Door maandelijks je hypotheek te betalen los je in de op de hypotheek en bouw je waarde op, terwijl je je huur maandelijks weg geeft.
Zelfs huurbazen zeggen het: een woning huren is geld weggooien. En dat is typerend voor hoe we denken over huren versus kopen, zegt Cody Hochstenbach. 'Het idee dat kopen superieur is aan huren is een hardnekkige mythe – met reële gevolgen.
In principe kan iedereen een huis kopen in Nederland, dus ook als starter kom je in aanmerking voor een huis. Het enige waar je tegenaan kan lopen is dat je waarschijnlijk minder kan lenen voor de hypotheek, omdat je inkomen nog niet zo hoog is en je nog wellicht niet nog zoveel spaargeld hebt opgebouwd.
Voordat een huis een thuis is ben je een stuk verder. Het Nibud berekent zelfs dat je een bedrag tussen de 7000 en 12.000 euro opzij moet zetten.
Gewoonlijk wordt er aangeraden dat je ongeveer een derde van je maandloon mag uitgeven aan je huishuur.
Je leert voor jezelf koken en schoonmaken. Je leert zelf een ritme aan te nemen. Je hoeft niet meer stiekem een jongen/meisje mee naar boven te sneaken om vervolgens het hele gezin ongemakkelijk wakker te houden. Zonder jou kunnen je ouders eindelijk hun stoffige sexleven weer oppakken.
IN de jaren dertig werd er nog met aandacht voor detail en degelijk gebouwd. Vloerconstructies zijn bijvoorbeeld veel beter dan van huizen uit latere periodes. Een ander voordeel is dat de woningen op aantrekkelijke locaties staan, in of dicht bij het centrum. Buitenwijken hadden dorpen en steden toen immers nog niet.
Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Huren = Meer spaarcapaciteit
Huren vraagt een kleiner startkapitaal dan kopen: je betaalt immers alleen je huurwaarborg. Een maandelijkse huur ligt vaak lager dan een maandelijkse aflossing van een lening: zo kun je tijdelijk meer sparen.
Voordelen van huren
De verkoopprijs is lager dan je hypotheek. Woningen zijn op lange termijn waardevast, maar mocht je het huis binnen enkele jaren na aankoop, moeten verkopen, dan loop je wel risico. Kortom: kopen is het meest interessant als je van plan bent om een lange periode in het huis te gaan wonen.
Samen een huis kopen op één salaris, kan dat? Dat kan. U kunt er zelfs voor kiezen de woning op één salaris te kopen maar wel allebei de hypotheekakte te tekenen. U bent dan alsnog beiden verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.
Verwachting huizenprijzen 2030
Als we kijken naar een huizenprijzen grafiek die tot 2030 gaat, dan zien we nog steeds een grote vraag naar koopwoningen. Met name doorstromers en starters voeren de druk op waarbij de woningen tot 250.000 euro het meeste in trek zijn.
Dalende huizenprijzen⭐
Voor het eerst dalen de woningprijzen sinds juni 2022✔️. Er staan meer woningen te koop in het 2e kwartaal van 2022 dan het laatste kwartaal 2021. Je kan dit zelf bijhouden op Funda. Er staan bijna 10 keer zoveel huizen te koop dan met de kerst 2021.
Kopen blijkt lastig, ook voor Korten. De kans op een huis is in veel gemeentes namelijk nihil voor alleenstaande starters met een modaal salaris (dat is rond de 38.000 euro) en zonder enorme spaarrekening of vermogende ouders, aldus Kassa. Korten verdient 42.000 euro bruto per jaar.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
Er is ook steeds minder keuze, wat de prijzen opdrijft. Daarnaast loopt de woningproductie juist achter. Er zouden jaarlijks 90.000 nieuwbouwwoningen bij moeten komen om de achterstand in te halen. De afgelopen jaren zijn de hypotheekregels strenger geworden.