Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Door een structureel slaaptekort kunnen mensen zich slechter concentreren en minder goed presteren. Ook kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.
Het blauwe licht van het scherm onderdrukt de productie van melatonine, het slaaphormoon. Deze stof regelt ons bioritme of het waak-slaap ritme. Naar de avond toe wordt het donkerder en wordt melatonine aangemaakt. Daardoor worden we slaperig.
Veel volwassenen (58 procent) gebruiken in het laatste uur voordat ze gaan slapen een tablet, smartphone of computer. Ze doen dit meerdere keren per week of dagelijks.
Uur beeldschermtijd-vrij (minimaal)
Het advies is om kinderen minimaal een uur voordat ze moeten gaan slapen niet meer in aanraking te laten komen met tablets of telefoons.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Beeldschermen van televisie, smartphone, tablet of computer stralen blauw licht uit. Recent ontwikkelde schermen maken gebruik van ledtechnologie. Die zenden meer blauw licht uit dan traditionele schermen. Blauw licht is overdag een heel normaal, natuurlijk verschijnsel.
Wifi kan slapeloosheid veroorzaken
Vooral mensen die Wifi gebruiken vlak voordat ze gaan slapen, hebben vaak klachten over hun slapen en lijden aan slapeloosheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan EMF-straling van Wifi-netwerken slaappatronen flink kunnen beïnvloeden.
Straling. Een mobiele telefoon werkt op radiogolven en deze elektromagnetische golven worden voortdurend uitgezonden. Wanneer jij dus je telefoon in je slaapkamer hebt liggen, of zelfs onder je kussen, blijft deze straling aanwezig.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Blauw licht stimuleert fotoveroudering: veroudering door blootstelling aan licht. Langdurige blootstelling aan geconcentreerd blauw licht kan dan ook huidbeschadigingen veroorzaken, zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak.
«Blauw licht ís niet schadelijk voor de ogen. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Krijg je last van hoofdpijn of tranende ogen na uren schermtijd, dan zijn je ogen simpelweg moe van de inspanning, omdat je lang dichtbij naar iets gekeken hebt. Blauw licht heeft daar niks mee te maken.
In Android 9 kun je ook de 'Filter blauw licht' gebruiken om 's avonds en 's nachts warmer licht op je beeldscherm te krijgen. Maar in deze softwareversie kun je ook kiezen voor 'Nachtstand'.
Een slaapbril kan helpen om makkelijker in slaap te komen na een nachtdienst. De slaapbril heeft oranje of rode glazen. Deze filteren het blauwe licht van de dag. Je hersenen krijgen zo een seintje dat het tijd is om te gaan slapen.
Elk draadloos systeem of apparaat bij u thuis of bij uw buren geeft magnetische velden af wat stress voor het zenuwstelsel kan veroorzaken en onbewust als storend kan worden ervaren; vooral tijdens de slaap. Elektriciteit veroorzaakt overal waar het aanwezig is een elektrisch en een magnetisch veld.
Geen beeldschermen 's avonds
Een simpele oplossing om sneller en beter in slaap te vallen, is om 's avonds beeldschermen te vermijden. Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet.
Volgens de handleiding van Samsung is het aangewezen om voorzichtig te zijn met een telefoon af te dekken. De lucht moet immers vrij kunnen circuleren. Wanneer de ventilator wordt afgedekt door een ander object, zoals een kussen, krijgt het toestel minder zuurstof en kan het erg heet worden en vervolgens ontvlammen.
Om goed en uitgerust wakker te worden heb je een kleurtemperatuur van minstens 6.500 Kelvin nodig. In bed lezen met het verkeerde licht zorgt er uiteindelijk voor dat je over je natuurlijke slaap heen zult komen.
Studies hebben aangetoond dat een televisie in je slaapkamer je slaap negatief beïnvloedt. Je gaat daardoor later en onrustiger slapen. Bovendien activeert het felle licht je hersenen en remt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt.
Denk aan apparaten zoals smartphones, tablets, computermonitoren, laptops en televisies. In de regel kan je ervan uitgaan dat de apparaten die we het dichtst bij onze ogen houden het grootste aandeel hebben in de blootstelling van onze ogen aan blauw licht licht.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.