Bij een loopoor zijn zelden medicijnen nodig. Duurt het loopoor langer dan 1 week, dan kan uw huisarts antibiotica geven. Meestal amoxicilline. Soms krijgt u oordruppels voorgeschreven.
Een loopoor is meestal het gevolg van een middenoorontsteking. Er hoopt zich dan vocht op in je oor, als gevolg van een ontsteking. Door een drukverhoging in het middenoor kan een gaatje in het trommelvlies ontstaan. Dit veroorzaakt een loopoor, die vaak voorafgegaan wordt door heftige oorpijn.
Hoe lang duurt een loopoor? Na een week is het oor meestal weer droog. Binnen drie tot zes maanden zou het oor weer helemaal hersteld moeten zijn. Duurt het loopoor langer, dan is het echter raadzaam een arts te bezoeken.
Bij een ontsteking wordt vocht aangemaakt in het middenoor. Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'.
Bij een loopoor komt er vocht uit het oor door een ontsteking. Meestal is het middenoor ontstoken, soms alleen de gehoorgang. Het middenoor is een ruimte die normaal door het trommelvlies is afgesloten. Het middenoor staat in verbinding met de neus-keelholte via de buis van Eustachius.
Advies bij een loopoor
Het is niet slecht voor de genezing, maar met het hoofd onder water kan uw kind plotseling duizelig worden. Douchen kan geen kwaad. Een kind met een loopoor kan tijdelijk minder goed horen. Zorg daarom dat u duidelijk en rustig praat.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Een loopoor is geen ziekte op zich, maar een verschijnsel (symptoom) van oorontsteking. Meestal is een loopoor het gevolg van een middenoorontsteking, maar ook een uitwendige gehoorgangontsteking of ooreczeem kan gepaard gaan met een loopoor.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Hoe herken je een beginnende oorontsteking? De klachten van een oorontsteking beginnen met oorpijn, een branderig gevoel of jeuk aan je gehoorgang. Plotseling kun je een drukkend gevoel in je oor krijgen, wat erg pijnlijk kan zijn. Vaak gaat dit samen met een ziek gevoel en koorts.
Bij een loopoor vloeit er helder vocht of pus uit het oor. Het is geen ziekte op zich, maar een verschijnsel van gehoorgangontsteking of middenoorontsteking. Vaak is zo'n ontsteking het gevolg van een verkoudheid. Een loopoor komt vooral voor bij jonge kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.
Een loopoor kan nooit helemaal voorkomen worden. Toch kan het soms verstandig zijn om direct watercontact te voorkomen (bij het zwemmen, bad, haren wassen). Vooral als een loopoor vaker direct na watercontact optreedt, bijvoorbeeld na de zwemles. Oordopjes bij watercontact zijn meestal niet nodig.
Als een otitis niet goed behandeld wordt, kan het leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ergste gevallen. Een otitis manifesteert zich door pijn aan de oren, het rood worden en zwellen van het gehoororgaan en veel jeuk aan het oor.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten.
Bij een breuk ter hoogte van de middelste hersengroeve (rotsbeenderen) kan het gehoororgaan beschadigd raken, met gehoorverlies en duizeligheid tot gevolg. Ook de gehoorgang kan beschadigd raken, waardoor er hersenvocht uit het oor kan lekken.
Zwemmen liever niet. Uw kind kan duizelig worden als het duikt of met het hoofd onder water gaat. Een loopoor geneest meestal vanzelf.
Bij oorpijn of een verstopt oor door oorsmeer wordt vaak het advies gegeven dit te behandelen met een scheutje (olijf)olie. Het kan inderdaad helpen, zegt huisarts Barnhoorn tegenover Trouw. Of olijfolie het beste werkt of dat ook andere oliesoorten gebruikt kunnen worden hem ook gevraagd.
Het komt vooral bij kinderen voor. Soms bij volwassenen. Meestal gaat een slijmoor binnen 3 tot 6 maanden vanzelf over. Er zijn geen medicijnen waardoor het (sneller) overgaat.
Gebruik liever een washandje of een verbandgaasje met lauwwater. Sluit je oor niet af met een propje watten als je een loopoor hebt. Hierdoor kunnen de bacteriën groeien. Als je een loopoor hebt mag je best in bad, douchen of zwemmen.
Wanneer er sprake is van een loopoor is het trommelvlies zeker geperforeerd en wordt in ieder geval het zwemmen met het hoofd onder water afgeraden. Dit geldt ook als er sprake is trommelvliesperforatie waarbij er geen slijm of viezigheid uit het oor komt (dit wordt een 'droge' trommelvliesperforatie genoemd).
Is het oor direct helemaal doof, dan is de kans dat u weer goed gaat horen kleiner. In de eerste weken dat u slecht hoort, is de kans het grootst dat u weer beter gaat horen. Na 3 tot 6 maanden wordt het gehoor meestal niet verder beter. Duizeligheid of een gevoel van druk op het oor gaan meestal helemaal weg.
Meestal zijn dit oordruppels met de antibiotica bacitracine en colistine. In die oordruppels zit dan ook hydrocortison, om de ontsteking te remmen. Als deze oordruppels niet gebruikt kunnen worden, kan de arts oordruppels voorschrijven met bijvoorbeeld dexamethason, framycetine en gramicidine.