De radiator even stofzuigen of afnemen met een doekje is dus perfect om op te nemen in je standaard schoonmaakroutine. De grote schoonmaak van de radiatoren, waarbij je echt goed schoon gaat maken tussen de verwarmingselementen, doe je ongeveer eens per kwartaal of half jaar.
Binnenkant radiator schoonmaken
Maak een sopje van lauw water en gebruik een milde allesreiniger. Doe dit sopje in een kleine gieter en houd een vuilblik schuin op de radiator. Giet er nu een beetje sop op. Zo loopt het water door de radiator en neemt al het vuil onderweg mee.
CV ketel schoonmaken
In principe mag u thuis alleen maar de mantel van de verwarmingsinstallatie schoonmaken met een vochtige doek. Het beste is om hiervoor alleen gebruik te maken van schoon water, een eventueel standaard reinigingsmiddel is ook toegestaan.
Wil je wat grondiger te werk gaan? Dan kun je het sierrooster van je radiator eenvoudig losklikken. Demonteer eerst de zijbekleding en geef het rooster een (voorzichtige) ruk om het los te maken. Vervolgens kun je met het opzetstuk van je stofzuiger de moeilijke plekjes bereiken en het stof verwijderen.
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren.
Het voordeel van een convectorput is dat deze onder de vloer zit en waar over heen kan worden gelopen. Een convectorput ziet u dan ook vaak bij openslaande deuren. Op deze wijze is er geen verwarmingselement dat voor een raam en/of deur staat en de toegang dus niet belemmert.
Heeft u ook zo'n lelijke radiator thuis en wilt u zonder al teveel werk de boel een beetje verfraaien? Leg er dan een Thermrad radiatorrooster op. Deze roosters zijn een fraaie afwerking van de radiator en zorgen ervoor dat u niet zo lelijk in de radiator kunt kijken.
Tips voor het schilderen van een radiator
Je kan namelijk niet schilderen op een warm oppervlak. Ontvet voordat je een primer aanbrengt de metalen ondergrond met Polyfilla S600. Het beste is om de radiator, na het ontvetten, geheel te schuren zodat de oude verflaag een goede ondergrond vormt voor de primer of verf.
Geen wettelijke verplichting CV onderhoud
De branchevereniging wil de Nederlandse huishoudens veiliger en energiezuiniger maken. Voorlopig blijft de wettelijke verplichting nog uit en is een onderhoudscontract voor uw CV-ketel dus niet verplicht.
Tijdens een onderhoudsbeurt kijkt de monteur de cv-ketel na, maakt hem schoon en stelt hem opnieuw af, als dat nodig is. Versleten of defecte cv-ketel onderdelen worden vervangen. Een cv-ketel onderhoudsbeurt begint met de controle op de werking van de cv-ketel. De prestaties en de uitstoot worden gemeten.
De convectiecoëfficiënt is afhankelijk van de materialen, niet van de kleur. Koelplaten halen hun koelende werking hoofdzakelijk uit straling, vandaar dat de kleur daar wel van belang is. Daarnaast moeten ze ook de warmte absorberen van het te koelen elektronisch onderdeel, waarbij ook daar de kleur van belang is.
Nadat je de radiator hebt schoongemaakt, ga je deze schuren. Je kunt de radiator licht schuren en daarna ontvetten. Ontvetten kan met wasbenzine, maar sommige mensen kiezen ook voor water.
Als je radiator breed en diep is, dan zou je de plank gewoon direct op de radiator kunnen plaatsen. Wil je het steviger maken, zodat de plank niet bij elke aanraking op de grond valt, dan zou je plankdragers of radiatorsteunen kunnen gebruiken. Plankdragers kan je aan de muur monteren, net boven de radiator.
snel en comfortabel een aangename temperatuur
Bij hete luchtverwarming wordt warmte of koude getransporteerd via de lucht; het reageert snel, biedt veel comfort en is energiezuinig. De gewenste temperatuur in huis wordt veel sneller bereikt dan met vloer- of radiatorverwarming.
Prijs luchtverwarming t.o.v andere verwarmingssystemen
Het verbruik van luchtverwarming ligt zo'n 5% hoger dan vloerverwarming en 25% hoger dan radiatorverwarming. De prijs van de installatie zal gelijk zijn aangezien je geen dure verwarmingselementen moet voorzien in elke kamer.
Bij radiatoren stroomt warm water door buizen of platen. Deze geven stralings- en convectiewarmte af. Convectoren werken door middel van warmeluchtcirculatie. Een convector geeft meer convectiewarmte af dan stralingswarmte.
Door het kleiner verbrandingsgevaar is een convector geschikter in een huis met kinderen. Een convector heeft geen restwarmte en is over het algemeen energiezuiniger dan een radiator. Een convector wordt ook wel een Low H2O toestel genoemd, omdat het een kleine waterinhoud heeft.
Voordelen van convectiewarmte in vergelijking met stralingswarmte: De omgeving warmt gelijkmatiger en ook sneller op. De aanraaktemperatuur van een convector is lager in vergelijking met een radiator, doordat het warme water in de buizen wordt afgeschermd door een plaat en een rooster. Dit is dus veiliger.
Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Om er voor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet zo snel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie.