Daarom kunt u, wanneer uw ledematen slapen, het best altijd eerst even rustig bewegen. Hierdoor komt de bloedcirculatie weer op gang, trekt het slappe gevoel vanzelf weg en kunt u veilig opstaan.
Een slapend been breekt niet makkelijker
Er is dus niks mis met je hersenen, je zenuwen of je bloedvaten. Ze konden alleen tijdelijk even niet meer goed samenwerken doordat je geliefde op je arm in slaap is gevallen (daar is zelfs een naam voor: paralyse des amoureux).
Door afknelling van een of meerdere bloedvaten wordt de doorbloeding in het ledemaat dusdanig verstoord dat het ledemaat slap wordt. Door afknelling van zenuwen ontstaat het tintelende gevoel. Dit is een soort waarschuwing om in beweging te komen. Wanneer de afknelling stopt, herstelt het ledemaat zich meestal vanzelf.
Slapende ledematen ontstaan door het afknellen van de doorbloeding van een lichaamsdeel of doordat bepaalde zenuwen worden afgekneld. Het lichaamsdeel wordt slap en lam en het tintelende gevoel is de gewaarwording van de hersenen dat bepaalde zenuwen geen informatie doorgeven en andere zenuwen juist heel veel.
Tintelingen in handen (slapende handen), voeten, armen of benen worden vrijwel altijd veroorzaakt omdat de doorbloeding van de zenuw, die met de zenuw meeloopt, in de verdrukking raakt en daardoor niet optimaal wordt doorbloed.
Het hoeft niet erg te zijn als je tintelingen en gevoelloosheid ervaart nadat je op je arm hebt gelegen. Als het weer snel wegtrekt, kan het meestal weinig kwaad.
Tintelingen in benen kunnen worden veroorzaakt door beknelde of beschadigde gevoelszenuwen. Deze zenuwen krijgen onvoldoende zuurstofrijk bloed doordat één of meer slagaderen in het been vernauwd of zelfs afgesloten is.
Bij een doof gevoel in uw teen heeft u last van een gevoelloosheid of een tintelend gevoel in uw teen. Het dove gevoel kan het lopen lastiger of pijnlijk maken en is dus erg vervelend. Het kan zijn dat u een hele korte tijd last heeft van een tintelende of gevoelloze teen.
Heb je geregeld tintelingen in je handen, armen, schouders en nek, of in die lichaamsdelen een koud of verdoofd gevoel, dan kan dat wijzen op te veel stress. Houdt de stress aan, dan kan dit gevoel verergeren tot pijn. Er wordt dan vaak gesproken van RSI (Repetitive Strain Injury).
Slaapverlamming (slaapparalyse) treedt op tijdens de slaap: je bent enkele minuten wakker terwijl je niet kan bewegen, je ogen niet kan openen en niet kan spreken. Dit gaat regelmatig gepaard met hallucinaties, zoals het gevoel hebben dat iemand in de kamer is of dat iemand je bedreigt, terwijl je niets kan doen.
Tintelende voeten: meestal volkomen onschuldig
De bloedtoevoer en zenuwen raken dan tijdelijk bekneld en de tintelingen vertellen je dat je van houding moet veranderen. Irritant, maar onschuldig. Als je even rustig beweegt met je voet, trekken de speldenprikken en het dove gevoel vanzelf weer weg.
Je spieren spannen zich aan, vooral bij de nek- en schouders, voorhoofd, kaken en onderrug. Je ademhaling wordt sneller en de adembeweging komt vooral vanuit de borst. (Waardoor er druk op de borst kan ontstaan). De spijsvertering wordt stil gelegd, je lichaam gebruikt je energie vooral om te overleven.
NSAID's: dit zijn pijnstillers zoals naproxen, ibuprofen en diclofenac. carbamazepine (een medicijn tegen epilepsie en tegen zenuwpijn) capsaïcine crème (pijnstillende crème) een injectie met een pijnstiller, eventueel met een ontstekingsremmer.
Tintelingen is een van de symptomen van stress en burn-out. We kunnen deze tintelingen direct in verband brengen met hyperventilatie. Door te snel en te hoog te ademen, verandert namelijk de zuurgraad in je bloed, wat kan leiden tot een tintelend gevoel.
Kom echt langs als je dove tenen of voeten hebt. En neem vooral de schoenen die je vaak draagt mee. Zelf kun je natuurlijk ook alvast checken of je schoenen groot genoeg zijn, en of je de hele dag op hakken loopt. Maar schrijf ook op wanneer de pijn ontstaat, ook al is het 's nachts.
Probeer eens extra veel magnesium binnen te krijgen. Magnesium zou helpen tegen de klachten van restless legs, omdat het de functies van de spieren en het zenuwstelsel verbetert. In deze zin zou magnesium perfect moeten passen tegen rusteloze benen.
Een beknelde zenuw is eigenlijk een fysieke belemmering van het bedradingssysteem van het lichaam. De symptomen zijn onder andere een verdoofd gevoel, scherpe pijn, tintelingen, spierspasmen en spierzwakte. Meestal wordt een beknelde zenuw geassocieerd met scherpe pijn in het getroffen lichaamsdeel.
U kunt bijvoorbeeld een warm bad nemen, een warme kruik leggen op de plek die pijn doet of gebruik maken van een warmtekussen. Door de warmte zullen de spieren zich ontspannen, wat de pijn kan verlichten. Het is begrijpelijk dat u rust neemt wanneer u door ischias pijn in uw rug, bil of been heeft.
Het is dus goed mogelijk dat niet alle symptomen optreden. Enkele voorbeelden van lichamelijke klachten (pijnklachten door stress) die als gevolg van stress kunnen optreden: Neuropatische pijn; Pijn in het middenrif of de longen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Lichaam en brein reageren op de stress die een relatiebreuk kan veroorzaken. Mensen met stress kunnen minder eetlust hebben, slechter slapen, maag- en darmklachten of hoofdpijn krijgen. Daarnaast zijn er allerlei mentale klachten zoals gevoelens van angst, onzekerheid, een opgejaagd gevoel en negatieve gedachten.
Voorzichtig opstaan
Dan is een veelgehoorde bewering over dit onderwerp dat u uw been gemakkelijker kunt breken wanneer deze (deels) slaapt. Dit is echter een fabeltje. Wat wel zo is, is dat u minder stabiel bent wanneer uw benen of voeten slapen. Hierdoor kunt u uw evenwicht sneller verliezen en vallen.
Bij polyneuropathie is er schade aan uw zenuwen. Het begint vaak met een tintelend, prikkelend of doof gevoel in uw voeten en onderbenen. Is bijvoorbeeld alcohol of suikerziekte de oorzaak? Dan helpt uw arts u om iets te doen aan die oorzaak.