De Amerikaanse zwarte beer leeft in Noord-Amerika: de Verenigde Staten, Canada, Alaska en zelfs in Mexico en Florida. Hij leeft voornamelijk in bosrijke zoals naaldwouden. Bijvoorbeeld in nationale parken als Yellowstone park.
De gebieden waar je wel een grizzly tegen kunt komen zijn: Alaska, West-Canada, Yukon, Manitoba, Idaho, Montana, Washington en Wyoming. In Californië en andere gebieden komt vrijwel uitsluitend de zwarte beer voor.
In 2012 waren er in Noorwegen 137 bruine beren waarvan er 86 als mannetjes waren geregistreerd en 51 als vrouwtjes. De meeste beren bevinden zich langs de Zweedse en Russische grens. Provincies met de grootste dichtheid aan beren zijn Hedmark, Nord-Trondelag en Finnmark.
Het Noord-Amerikaanse continent herbergt maar liefst zo'n 900.000 zwarte beren.
Beren in Europa
Zweden, Finland en zelfs Oost-Noorwegen zijn toplocaties voor een berenreis, maar ook in Spanje en Italië komen ze in het wild voor. Zelfs op het vasteland van Griekenland leeft de bruine beer, maar de kans is erg klein dat je deze tegenkomt.
De Kodiakbeer is de grootste ondersoort van allemaal. En ook zeer gevaarlijk, want deze dieren zijn meestal niet bang voor mensen. Iets wat je snel genoeg zult merken. Je kunt deze imposante verschijning in delen van Alaska tegen komen.
In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km². In totaal zijn er ongeveer 3500 exemplaren. De meeste beren komen voor in het midden van Zweden, zoals in de provincie Gavleborgslan bij Hälsingland. In Finland leven er 1500 beren.
De Duitse slachterij Tönnies slacht ook steeds meer beren. Het berenvlees gaat naar Nederlandse en Engelse supermarkten. De ontwikkeling van de Nederlandse markt, kan de Duitse en Italiaanse markt sneller klaarstomen voor berenvlees.
Voor het eerst sinds dertien jaar is er in het zuiden van Duitsland weer een wilde bruine beer gespot. De ronddwalende beer werd met een natuurcamera gesignaleerd in de Duitse Alpen, in de stad Garmisch Partenkirchen, zo melden plaatselijke media.
Beren zijn erg schuw en leven diep in het bos. Ze houden niet van mensen en blijven het liefst op de achtergrond. Omdat de beren zich niet snel laten zien is het moeilijk een inschatting te maken van het aantal wilde beren in Zweden. De schatting is dat er tussen de 1500 en 3000 beren in het wild te vinden zijn.
In 2012 zijn er 137 Europese bruine beren gesignaleerd in Noorwegen. De meeste beren in Noorwegen vind je bij het grensgebied met Zweden en Rusland. Toch is de kans op een ontmoeting vrij klein.
Op het schiereiland leven ongeveer 20.000 bruine beren, waarvan 18.000 in het wild.
In totaal leven er in de wildernis van Alaska ongeveer 50 duizend zwarte beren en 35 duizend grizzlyberen. Deze geoefende jagers dwingen respect af. Hun enorme omvang en brute kracht zijn geweldig om te bewonderen, maar toch houden we ze liever op gepaste afstand.
Kodiakberen zijn de grootste berensoort ter wereld. Een volwassen beer kan rechtopstaand wel meer dan drie meter hoog zijn. Wanneer hij op vier poten staat heeft het volwassen man(netje) nog altijd een schofthoogte van ongeveer 1.30 meter.
Zwarte beren kunnen zeer goed boomklimmen. Klim enkel in een boom als u een grizzly ziet, en dan enkel als u voldoende tijd heeft om hoog genoeg in een boom te klimmen. Houdt er rekening mee dat een grizzly in 1 seconde 15 meter kan overbruggen en tot drie meter hoog is als hij op zijn achterpoten gaat staan.
De beren zijn niet tam, eten hier niet uit vuilnisbakken en zeer schuw.
Mannetjesvarkens (beren) krijgen als ze ouder worden een andere hormonenhuishouding. Ze maken de stoffen Androstenon, Skatol en Indol aan. Deze veroorzaken een sterke geur zodra het vlees van deze dieren (in de pan) wordt verhit, de berengeur. Lang niet alle mannetjesvarkens ontwikkelen de geur, slechts 2 tot 10%.
Een mannetjesvarken heet een beer en een vrouwtjesvarken noem je een zeug. Varkens worden ongeveer 12 jaar oud, maar in de vleesindustrie worden varkens veel eerder geslacht. Per keer kan een zeug wel 12 jonkies krijgen. Jonge varkentjes noem je biggen.
Beren (mannelijke varkens)
Mannelijke biggetjes eten we net als hun zusjes gewoon op. Zij worden vetgemest en daarna geslacht voor consumptie. Over beren was in het verleden echter wel ophef, omdat de dieren vaak zonder verdoving gecastreerd zouden worden om de zogenaamde berengeur te voorkomen.
Die slang glijdt echt wel weg, want die vindt ons veel te groot. Het enige dier dat echt gevaarlijk is, is de schapenteek, die ook in Nederland massaal in de natuur voorkomt.
In Finland leeft één soort beer namelijk de Europese bruine beer. In Europa komen twee soorten beren voor. Naast bruine beren komen in Europa ook ijsberen voor.
In het noorden van Spanje ligt een bergachtig achterland vol eiken- en berkenbossen, waar beren nog in het wild voorkomen. Dit is Asturië, Spanjes best bewaarde geheim! Asturië kent een prachtig berggebied vol natuur en afgelegen dorpjes.