Als u op twee essentiële punten let, is invriezen in glas geen probleem. Bijkomend voordeel: het is milieuvriendelijker dan diepvrieszakjes of plastic bakjes. Dikwandige glazen potten met een brede opening zijn zeer geschikt om eten mee in te vriezen.
Je moet Limoncello ijskoud drinken. Je kunt de fles het beste in de vriezer bewaren. Door het hoge alcoholpercentage bevriest de drank nooit helemaal.
Dat betekent dat als het alcohol% iets lager wordt, en de temperatuur van je vriezer net wat lager wordt, dan kan je kristallisatie krijgen, niet van de alcohol, maar van het water. In feite, het gedeelte van je drank dat nog niet bevroren is, bestaat uit geconcentreerde ethanol.
Elk voedsel kan in een glazen pot worden gedaan en ingevroren. Gekookte of rauwe bonen, vloeistoffen van groenten, gekookt vlees, pasta restjes, brood, soep, citroenschil, bleekselderij, vers fruit, verse of gekookte groenten, etensresten voor compostering of vleesbotten om bouillon te maken.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk van het vocht in de vriezer, waardoor de substantie verandert.
Invriezen in glazen tupperware heeft een groot voordeel, met een probleem erachter. Glazen tupperware bewaart goed de kwaliteiten van het ingevroren voedsel, maar als deze tuppers aan lage temperaturen worden blootgesteld, kunnen ze ontploffen.
Tip: Ongeopende limoncello is wel 4 tot 6 maanden houdbaar. Je kan deze op een donkere koele plek bewaren of in de vriezer.
Het beste kun je limoncello puur drinken. Naar onze smaak dan, en die verschillen zo nu dan.
Het vriespunt komt steeds lager te liggen naarmate het alcoholpercentage van de drank hoger is. Dus in theorie zou je zelfs 100% alcohol kunnen bevriezen. Maar de grens bij de ´normale´ vriezers zal bij 30 a 40% liggen.
Vriespunt bier
Water heeft een vriespunt van 0° graden Celsius. Dat houdt in dat bij een temperatuur van 0° graden Celsius of lager, water gaat bevriezen en dus ijs wordt. Het vriespunt van alcohol is daarentegen -114° graden Celsius.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Limoncello, het populaire Italiaanse citroenlikeurtje, drink je ijs- en ijskoud. Bewaar 'm dus in de vriezer voor een mooie stroperigheid en een optimale friszoete smaak. Vroeger werd dit drankje op kamertemperatuur geschonken, totdat de Italianen erachter kwamen dat hij koud nog lekkerder was.
Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer. Laat die lange zomernachten maar komen.
De Koreman's Limoncello, gemaakt van biologische met de hand geplukte citroenen, van broers Frank en Thom bevindt zich al langere tijd onder de top-Limoncello's ter wereld. Bekroond met 96 punten wist de citroendrank dit jaar de gouden medaille te behalen en zich daarmee te classificeren als 's werelds beste.
Licor 43 heeft geen houdbaarheidsdatum. Desalniettemin is Licor 43 een likeur van citrusextracten en geselecteerde botanicals. Om er veel van te proeven, raden we aan het in een niet al te lange tijd na aanschaf te consumeren.
Baileys is de enige roomlikeur dat zijn smaak voor 2 jaar vanaf de dag dat het werd gemaakt, geopend of ongeopend, opgeslagen in de koelkast of niet, bij het niet in direct zonlicht opgeslagen bij een temperatuur van 0-25 graden Celsius garandeert.
Glas gebruiken om in te vriezen
Invriezen in glas klinkt misschien een beetje gek, maar het kan prima! Zorg er wel voor dat je glas hebt dat geschikt is om in te vriezen. Officiële 'mason jars' van Ball of Killner hebben bij hun potten staan welke geschikt zijn voor invriezen of niet.
Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
Soep staat immers meerdere minuten te koken. Daardoor zijn de meeste bacteriën gedood, door het koken. Bij opwarmen kun je juist extra veel bacteriën in het gerecht krijgen. Daarom soep en andere gerechten slechts één keer opwarmen, en niet veelvuldig opwarmen.