De detector weet het antwoord. Boor nooit zomaar een gat in de muur.Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
Leidingzoekers. Een leidingzoeker helpt je met het vinden van elektrische leidingen in een muur. Hiermee kan je bijvoorbeeld in een muur boren zonder bang te zijn een leiding te raken. Sommige leidingzoekers kunnen ook hout- en staalconstructies in de muur, vloer of het plafond vinden.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
Wanneer je in een muur gaat boren waar leidingen in kunnen zitten, dan is een leidingzoeker handig. Daarmee kun je de muur waarin je gaat boren analyseren, zodat je zeker weet dat je tijdens het boren geen leiding raakt. Boor nooit in de buurt van een stopcontact, dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen.
De leidingsbuizen lopen meestal hoog aan de muur dichtbij het plafond. Daar zitten dan ook de lasdozen. In de lasdozen worden de draden doorverbonden of gesplitst met behulp van lasklemmen of lasdoppen. Elke schakelaar wordt vanuit een lasdoos met een bruine fasedraad en een zwarte schakeldraad voorzien.
Met een speciale leidingzoeker kun je de muur controleren op de aanwezigheid van buizen. Het apparaat maakt geen onderscheid tussen het type buizen en kan zelfs stalen constructies oppikken. Als de muur gewapend is zal de zoeker dus constant af gaan en is het lastig te bepalen waar de waterleiding nou eigenlijk zit.
Als je zelf wil uitzoeken waar de leidingen lopen dan kun je bij de bouwmarkt een leidingzoeker kopen. Een leidingzoeker detecteert met gemak leidingen die verstopt zitten in vloeren, muren en plafonds. Op deze manier voorkom je dat je per ongeluk in gas-, elektra-, en waterleidingen boort.
De grote leidingen zitten in de bovenste 10 cm, dus je kunt makkelijk een gat tot 10 cm diep boren vanuit onderen. In de 13 cm opstort zitten vrijwel alle leidingen, dus je kunt zeker een gat tot 7 cm boren.
Specialist Elektra
In een 50mm doos mag je achter het schakelmateriaal lassen, in een 40mm doos niet. Een doos boor je gelijk of 1 mm dieper dan nodig, zo zit deze na stucken mooi strak aan de oppervlakte en heb je geen opvulringen nodig.
Als u per ongeluk een gat boort door een van de laatste twee leidingen dan krijgt u met een lekkage in huis te maken. Dit is dus een water- of gaslekkage. Een waterlekkage heeft u snel door. Na het uittrekken van de boor uit de muur zal water uit het gat druppelen.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Er zijn nogal wat steensoorten waar je in kunt boren: baksteen, voegsel, gasbeton en gips zijn de meest voorkomende.
Denk aan glasvezel- of telefoonkabels en waterleidingen. Als u wilt weten of dit zo is, dan kunt u een zogenoemde Klic-melding doen bij het Kadaster. U ontvangt dan via het Kadaster informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek, voor zover bekend.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt.
Voor het snel vastzetten van leidingen en contactdozen gebruik weberrep cebarrox. Breng weberrep cebarrox aan op een aantal punten in de sleuf of uitsparing en druk de kunstofleiding of wandcontactdoos in de sleuf of uitsparing.
40 of 50 mm diep
De basiselementen van schakelmateriaal passen over het algemeen prima in 40 mm diepe inbouwdozen. Een 50 mm diepe inbouwdoos heeft echter wel de voorkeur, zo beschikt u over meer ruimte om bijvoorbeeld installatiedraad beter weg te werken en/of door te lussen.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Een betonboor gebruik je meestal in combinatie met een klopboormachine. Hiermee heb je voldoende kracht om in een harde betonnen muur te boren. Om grote gaten te boren in beton kun je gebruikmaken van een diamantboor.
Voorkom dat de boor wegglijdt
Het professionele gereedschap hiervoor is een centerpons, het huismiddeltje een spijker en een hamer. Bij keramische tegels voorkom je wegglijden door er een stukje schilderstape of een pleister op te plakken.
Voldoende beton
Boven de leidingen moet altijd minimaal 60 mm beton worden gestort. Nog een paar voorschriften uit de publicatie: Leidingen en bundels dikker dan 50 x 50 mm moeten eerst worden beoordeeld door de constructeur.
Loze leidingen lopen vanuit de meterkast naar verschillende punten in huis. Ze zijn afgedekt met een plaatje (zoals te zien naast dit stopcontact). Door van hieruit met een trekveer een kabel te trekken naar de meterkast weet je zeker dat deze daar uit komt.
30 - 35 mm. Of je dat moet sleuven hangt dus ook af van de vloer die er mogelijk opkomt (zandcement vloer, gietvloer, o.i.d.).
De inbouwdoosjes mogen maximaal een halve centimeter uit de ruwe muur steken. Slijp liever ietsje dieper dan te krap.