Tennis wordt op de hele wereld op verschillende soorten ondergrond gespeeld: Gras. Kunstgras. Gravel.
Van alle ondergronden waarop tennis wordt gespeeld, is gravel met voorsprong de traagste. Als een bal op een gravelbaan botst, behoudt hij gemiddeld maar 59 procent van zijn snelheid. Ter vergelijking: op hardcourt is dat 68 procent, op gras - traditioneel de snelste ondergrond - 70 procent.
Smashcourt is beter tegen weersomstandigheden bestand dan gravel, zeker indien deze baan ook op een lava ondergrond wordt aangelegd, en kan dan ook het hele jaar door bespeeld worden. Smashcourt behoort tot de categorie 'Roodzand kunstgrasbanen'.
Eigenschappen die de schoen moet hebben: Een stevige buitenzool die met de uitdagingen van een hardcourt overweg kan. Demping en veerkracht aangezien hardcourt meedogenloos kan zijn voor je voeten en benen. Een stevige bovenkant die je stabiliteit biedt als je over de baan beweegt.
Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende ondergronden voor tennisbanen en dit vraagt om de juiste schoenen. Waar je op gravel- en kunstgrasbanen wel wat extra grip kunt gebruiken, moet je op hardcourt- en indoorbanen juist oppassen dat je voeten niet 'vast' komen te staan.
Het klinkt als een cliché, maar de iets duurdere tennisschoenen zijn vaak gemaakt van een beter materiaal en geven ook meer stabiliteit. Daarnaast gaan ze vaak langer mee.
Tennisschoenen met een clay zool hebben een harde rubberzool met een diepvisgraatprofiel. Deze zorgt voor schokabsorptie en veel grip. Het visgraat profiel ligt op de schoen, niet erin zoals bij de gravel zool.
De zool van loopschoenen is daarentegen gemaakt van een zacht materiaal. Ze zouden snel slijten tijdens het tennissen. Bovendien hebben loopschoenen een zeer diep profiel. Dit profiel is ongeschikt om te tennissen omdat het te ver in de grond grijpt.
Je kunt bij tennisschoenen het beste 1 cm optellen bij de voetlengte zodat je iets extra ruimte in je schoen hebt. Let op: Merken en modellen vallen verschillend uit, afhankelijk van het soort van onderwerk.
Plexipave is dé baansoort waar de Australian Open momenteel op gespeeld wordt. Hoewel Plexipave in het buitenland veelal op buitenbanen wordt aangelegd, is het in Nederland met name in opkomst bij indoor tenniscentra.
Gravel wordt vaak gebruikt als ondergrond bij tennisbanen, omdat het een goedkoop materiaal is. Het heeft daarentegen wel veel onderhoud nodig en moet bijvoorbeeld na elke wedstrijd aangeveegd worden. Daarnaast kan een gravelbaan niet gebruikt worden bij temperaturen onder het vriespunt.
Bovendien wordt de baan glad en kan dit blessures tot gevolg hebben. De afgelopen maanden hebben geleerd dat de Gravel Prestige banen na regen snel droog zijn. Dit wil niet zeggen dat de banen bespeelbaar zijn, wacht tenminste 45 min. De baan ziet er droog uit, althans de toplaag ziet er droog uit.
Bij motregen mag er gewoon getennist worden, de speeleigenschap verandert hierdoor wel. Zodra het hard begint te regenen is het advies om te stoppen met tennissen. Het toch doorgaan met tennissen bij regenval zal niet direct leiden tot schade aan de banen, maar de speleigenschappen gaan wel drastisch veranderen.
Ga je een enkele keer op hardcourt tennissen, dan voldoet vrijwel iedere tennisschoen met een goede demping. Een omnicourt tennisschoen is geschikt voor verschillende ondergronden, waaronder hardcourt. Ga je wedstrijden spelen en regelmatig op hardcourt trainen, dan is een speciale hardcourt tennisschoen aan te raden.
Clay zool. Een harde rubberzool met een diep visgraatprofiel die op de schoen ligt. Dit zorgt voor schokabsorptie en veel grip. Tennisschoenen met een clay zool zijn te gebruiken op kunstgras-, smashcourt- en gravelbanen.
Materiaal. Een tennisschoen mag niet te stug, maar ook niet te soepel zijn. Een erg soepele tennisschoen leidt vaak tot pijn aan de wreef en een veel te stugge tennisschoen leidt regelmatig tot blessures aan de knieën, enkels en tenen. De wat duurdere tennisschoen heeft vaak beter materiaal en gaan langer mee.
Op een kunstgras tennisbaan zie je echte kunstgras haren vaak ingestrooid met zand. Om te tennissen op dit zand ingestrooide kunstgras heb je tennisschoenen nodig met het meest grove profiel om voldoende grip te hebben op deze tennisbaan, daarom wordt de clay zool en de omnizool gebruikt.
Over het algemeen vallen de schoenen van Nike klein en niet groot. Dat geldt eigenlijk voor alle modellen van Nike, maar er kan wel een gering verschil zitten in de pasvorm van de sneakers. Ga je een paar Nike schoenen bestellen? Kies dan gerust voor een halve tot een hele maat groter dan je normale schoenmaat.
Evenwicht en demping
Je evenwicht is tijdens tennis een super belangrijk element en je kunt je voorstellen dat het vooral tijdens de opslag een van de prioriteiten is. Je tennisschoenen moeten je in staat stellen om goed je evenwicht te houden zodat jij je kunt concentreren op een juiste opslag.
Hoe vallen Asics tennisschoenen? De Asics tennisschoenen vallen wat kleiner uit dan de Adidas tennisschoenen. Ons advies is daarom ook om een maat groter te bestellen, in de meeste gevallen wordt dit aangegeven in onze productomschrijving. Wel zo handig!
K-Swiss tennisschoenen vallen breder dan andere tennisschoenen van andere merken, waardoor ze vaak de ultieme oplossing zijn voor tennissers met bredere voeten.
Kenmerkend voor de kleibaan is de rode tot oranje ondergrond. Van alle vier de typen banen is het spel op de kleibaan het langzaamst. Dit komt omdat de tennisbal diep in de klei graaft als hij de grond raakt voordat hij weer omhoog stuitert. De wrijving tussen de kleikorrels en het vilt vertraagt de bal extra.
In de winter speel je meestal indoor op een tapijtbaan. Als wedstrijdtennisser kan je het beste kiezen voor speciale indoor tennisschoenen. Ben je een amateur tennisser, dan kan je beter kiezen voor een omnicourt tennisschoen. Dit zijn tennisschoenen waarmee je op verschillende ondergronden kan spelen.
Hardcourt is een harde ondergrond voor tennisbanen, op basis van beton of asfalt, waarop een rubberachtige coating is aangebracht die de onderlaag waterdicht afdekt en geschikt is om de belijning op aan te brengen.. Er zijn diverse coatings beschikbaar, van hard (snelle baan) tot zacht en flexibel (langzame baan).