Eelt is een natuurlijke verdikking van de hoornlaag van de opperhuid, dit is de bovenste laag van de huid. Eelt voelt hard aan en het heeft een gelige huid. Eelt is nodig om de huid te beschermen; het voorkomt dat de opperhuid van de voeten beschadigd raakt.
Een dun laagje eelt op je voeten of handen is gezond en heel normaal. Dit laagje eelt verwijderen is niet verstandig. Want eelt is niets anders dan een verdikking van de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen, en fungeert als natuurlijke beschermlaag voor de meer gevoelige huid eronder.
Eelt is een plaatselijke verdikking van de huid (de opperhuid). De huid voelt hier harder en ruwer aan. Een beetje eelt is goed, het is een natuurlijke bescherming van de huid. Hierdoor heb je minder kans op beschadiging van de huid en loop je lekkerder op blote voeten.
WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN OVERMATIGE EELTVORMING? Met name onder de bal van je voet en rond je hiel kan eelt zich snel ophopen. Hierdoor kunnen eeltkloven ontstaan, die een pijnlijk of branderig gevoel veroorzaken.Als de overmatige eeltvorming zich beperkt tot een klein deel van je huid, kan hier een likdoorn ontstaan.
Bij eelt is de bovenlaag van uw huid plaatselijk verdikt op plekken waar veel wrijving of druk is. Onder de voet is bijvoorbeeld bij de meeste mensen een laagje eelt aanwezig dat de huid beschermt. Daarnaast komt het ook veel voor op de handen.
Eeltvorming is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam. Het is een reactie van de huid om extra bescherming te geven op een plek waar veel druk of wrijving aanwezig is. Wanneer er teveel druk op de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) komt, zal het lichaam de huid op deze plek gaan verdikken.
Om eelt te verwijderen, kan je een dikke laag vaseline of een andere vettige crème of olie (trek hierbij wel even sokken over) aanbrengen . De volgende dag is het eelt niet weg, maar ze voelen een stuk zachter en aangenamer aan.
Eelt op zich is niet schadelijk; het is een natuurlijke reactie van de huid op wrijving en druk. Het beschermt de onderliggende huidlagen. Echter, overmatige eeltvorming kan leiden tot ongemak, zoals pijnlijke plekken. Ja, eelt kan ontstoken raken.
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een beetje eelt op je voeten werkt beschermend en kan geen kwaad, maar overmatig eelt aan de voeten kan vervelende voetklachten veroorzaken. Een pedicure kan deze klachten wegnemen en je daarnaast adviseren over manieren om eeltvorming tegen te gaan.
Teveel eelt geeft extra druk op de huid onder het eelt, dit kan een brandende pijn veroorzaken. Eelt kan dermate veel druk geven op de onderliggende huid dat er een wond ontstaat. Zo'n wond is aan de buitenkant vaak niet goed te zien, maar wordt pas zichtbaar als het eelt is verwijderd.
Als de huid te droog en onvoldoende soepel is om te kunnen uitrekken, zal hij scheuren. Een wond in een eeltkloof is pijnlijk en kan gaan bloeden. Als op een klein deel van de huid eelt ontstaat, dan kan zich daar een pijnlijke likdoorn vormen.
Je kunt zelf een aantal dingen doen om kloven te voorkomen: 1 x per week vijlen op een droge huid ( 1 richting op vijlen). Iedere avond uw voeten insmeren met voor u een juiste crème.
De veiligste manier om zelf thuis eelt te verwijderen is met behulp van een scrubmiddel. Hiervoor is het belangrijk om je voeten eerst 10 tot 15 minuten te laten weken in een voetbad. Om ervoor jezelf een waar spa-momentje van te maken, kun je er wat badzout of een speciale bruistablet voor de voeten aan toevoegen.
Tip 8: Snijd of knip niet zelf aan eelt of likdoorns
Snijden of knippen aan eelt of likdoorns kan gevaarlijk zijn. Zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van verkeerd gereedschap is de kans op verwondingen groot.
Iedereen heeft wel eelt onder zijn of haar voeten. Dit heb je namelijk nodig om de huid van je voeten te beschermen. Eelt helemaal van je voeten verwijderen is dan ook niet verstandig. Waar je wel op moet letten, is dat je ook te veel eelt kunt hebben.
Overtollig eelt voorkom je door een goede voetverzorging. Naast goed passende schoenen dragen, is het ook belangrijk om de huid van je voeten niet uit te laten drogen. Door de huid zacht en soepel te houden ga je namelijk eeltvorming tegen. Je kunt hiervoor de voetcrème van Noordkroon gebruiken.
Bij volwassenen is het vooral te zien op plekken op het lichaam met een eeltlaag, zoals de handpalmen en voetzolen. De verkleuring is ook vaak zichtbaar op plekken waar veel zweetklieren zitten. Bètacaroteen wordt namelijk uitgescheiden met het zweet.
Eelt beschermt je huid tegen overbelasting. De eeltlaag voorkomt dat de gevoelige, dieper gelegen lagen in je huid beschadigd raken. Eeltvorming is dus eigenlijk heel positief: het betekent dat je huid zijn werk doet. Een laagje eelt kan dus geen kwaad, weghalen is voor gezondheidsredenen niet nodig.
Mensen die zeer veel eelt aanmaken is het aan te bevelen om de 4 weken een bezoek te brengen aan de pedicure.
Eelt, een dikke gele of bruine laag op de huid, is een verdikking van de 'hoornlaag'. Dit is de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen. De huid is meestal hard en voelt ook ruw aan. Eelt vormt zich heel plaatselijk, bijvoorbeeld op handpalmen en onder voeten.
Een (medisch) pedicure werkt hygiënisch (nitril handschoenen) en zal met de juiste instrumenten het eelt wegsnijden en/of frezen. Dit is een pijnloze behandeling omdat eelt gevoelloze huid is en de freesmachine veelal met water gekoeld wordt.
Eelt is gemakkelijk te verwijderen door twee keer per week een voetenbad nemen. Laat de voeten vijf tot tien minuten weken. Hierdoor wordt het eelt zacht en is het gemakkelijk weg te scrubben, vijlen, raspen of snijden.
Nivea Crème Blik is de ideale verzorging voor de hele familie*. De crème hydrateert de huid voor 48 uur lang en verzacht zelfs zeer droge gebieden zoals ellebogen, knieën, voeten en hielen. Nivea Crème Blik bevat oliën van natuurlijke oorsprong**. Huidvriendelijkheid dermatologisch goedgekeurd.
Is olijfolie goed voor droge voeten? Door je voeten in te smeren met een olie creëer je een vettig beschermend laagje op de huid. De olie blijft namelijk op de huid liggen, waardoor het vocht in de huid minder snel kan verdampen. Ook kun je een olie gebruiken in een voetenbadje, zoals de Extra vettende badolie.