De damp van een e-sigaret bevat – net als tabaksrook – schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Het inademen van deze stoffen kan de luchtwegen irriteren of beschadigen. Ook kunnen hartkloppingen ontstaan en heeft de gebruiker een verhoogde kans op kanker.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Wie de vraag stelt hoeveel keren iets veilig is om te doen, kan het antwoord verwachten dat het afhankelijk is van de persoon. Ook de hoeveelheid elektronische sigaretten die veilig kunnen worden gedampt, kan dus van persoon tot persoon verschillen.
Alle vape-apparaten doen hetzelfde: ze produceren een rookachtige damp van een nicotine-e-vloeistof om hetzelfde gevoel na te bootsen dat je zou krijgen bij het roken van een sigaret. Dus ongeacht hun grootte of vermogen, doen vape-startsets over het algemeen hetzelfde.
Het gaat onder andere om propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhaleer je deze stoffen, dan kan dat leiden tot hartkloppingen, een verhoogde kans op kanker, vermoeidheid, gewichtsverlies, een langzamer herstel als je ziek bent, irritatie van de luchtwegen en astma en COPD.
Uit het onderzoek onder 459 volwassenen bleek dat 13,5% van de personen was begonnen met vapen om gewicht te verliezen of het onder controle te kunnen houden. En hoewel e-sigaretten of vaporizers geen officieel goedgekeurde gewichtsverlies-tools zijn, lijken toch veel mensen naar eigen zeggen er profijt van te hebben.
Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
Een flesje e-liquid van 10 ml staat ongeveer gelijk aan 3 pakjes sigaretten qua gebruik, dus bij 3 pakjes sigaretten heeft uw lichaam 3×16 mg en dus 48 mg nicotine opgenomen, tegenover 4 mg per milliliter, dus bij 10 ml liquid op 12 mg/ml is dat 40 mg nicotine bij het dampen.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken.
Antwoord: Het klopt dat er klachten zoals moeilijke stoelgang kunnen ontstaan. Nicotine zorgt voor een andere stofwisseling bij een roker. Wanneer iemand stopt met roken moet zijn stofwisseling weer zonder nicotine leren functioneren en kunnen er tijdelijk klachten ontstaan zoals obstipatie (verstopping).
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Het is ook verboden ze te verkopen aan volwassenen die ze zeer waarschijnlijk doorverkopen aan jongeren onder de 18. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
Door het wennen aan de nicotinezouten zou de vape-pen een opstapje kunnen zijn naar het 'echte' roken, denkt de arts-epidemioloog. "Kinderen wennen naast de nicotine ook aan de gewoonte dat zij rook uit hun mond blazen."
Het gebruik van een e-sigaret is niet geheel onschadelijk. Dit geldt ook als een e-sigaret wordt gebruikt met vloeistof zonder nicotine. Er worden tijdens het dampen namelijk stoffen geïnhaleerd die eigenlijk niet in het lichaam thuishoren. E-sigaretten zónder nicotine kunnen dus schadelijk zijn.
Vapen is “lekkerder” dan het roken van een normale sigaret. Vooral de vele smaakjes zoals bijvoorbeeld fruit, mojito en kaneel zijn aantrekkelijk voor jongeren. E-sigaretten zijn makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Aan sommige e-sigaretten is nicotinezout toegevoegd, hierdoor is de nicotine minder vies.
Rookaanslag is vaak bruin maar soms ook gitzwart. Vooral sigaren staan bekend om hun hardnekkige aanslag. Vaak is de aanslag te zien op de voortanden maar is vaak veel erger aan de binnenzijden van tanden en kiezen. Deze aanslag is de kleurstof die in de rook zit die in het tandsteen is getrokken.
E-sigaretten zijn dus ongezond. Toch is het dampen met een e-sigaret is minder ongezond dan sigaretten of shag roken. In een e-sigaret wordt geen tabak verbrand, dus gebruikers krijgen ook niet de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen (zoals teer en koolmonoxide).
Bij een grootschalig Brits onderzoek werd geconcludeerd dat de e-sigaret 95% minder schadelijk is dan een gewone sigaret. Volgens de onderzoekers brengen e-sigaretten risico's met zich mee, maar zijn deze in vergelijking met tabak niet noemenswaardig (2).
Een e-sigaret levert een nicotine damp, van meeroken is geen sprake. En de damp blijft niet hangen of ruikt zoals tabaksrook.
Een handige huis-, tuin- en keukentip is baking soda.
Baking soda is heel bindend zoals we eerder al aangaven en daardoor bindt de vieze rookgeur zich aan het poeder. Na een paar uur kun je de soda opzuigen met de stofzuiger en neemt je direct (een groot deel) van de stank weg.
Verbod e-sigaret in openbare ruimte
Op 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret, met en zonder nicotine. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor e-sigaretten. Bijvoorbeeld in cafés, restaurants, openbare gebouwen en op werkplekken.
De ernst van de vergiftiging hangt af van de hoeveelheid ingenomen nicotine. De symptomen na het inslikken variëren, naargelang de hoeveelheid ingenomen vloeistof en de concentratie nicotine ervan. Eerste tekenen van een vergiftiging zijn misselijkheid, braken, bleekheid, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, enz.