Grove schuld is een in laakbaarheid aan opzet grenzende onachtzaamheid waarbij op de belastingplichtige een zekere inspanningsverplichting rust. Of sprake is van grove schuld wordt beoordeeld op het moment dat aangifte wordt gedaan.
'Grove schuld is een in laakbaarheid aan opzet grenzende mate van verwijtbaarheid en omvat mede grove onachtzaamheid. Daarbij kan gedacht worden aan laakbare slordigheid of ernstige nalatigheid.
' Grove nalatigheid gaat iets verder dan dat: er is sprake van wild gedrag of opzettelijke ondermijning van je eigen of andermans spullen en veiligheid (en vice versa). Voorbeeld: Er zit een gaslek in jouw tuin, nabij het huis van de buren.
Van grove schuld is sprake als er sprake is van laakbaarheid aan opzet grenzende onachtzaamheid. Het moet gaan om een zekere onbehoorlijkheid of een (bijna) bewust onachtzaam handelen.
Bewuste en onbewuste schuld
Boven bewuste schuld komt voorwaardelijk opzet, na onbewuste schuld komt (niet strafbare) ongelukkige samenloop van omstandigheden. Bewuste schuld is gedrag waarin iemand de gevolgen van zijn gedrag wel voorzag, maar lichtzinnig meende dat dit wel mee zou vallen.
Boos opzet vormt de tegenhanger van kleurloos opzet, welke door de Hoge Raad in beginsel is verkozen boven het boos opzet. Bij boos opzet moet het zo zijn dat de verdachte wel opzettelijk de wet heeft gebroken. De verdachte moet dus wetenschap hebben van het feit dat wat hij doet niet is toegestaan door de wet.
Zie ook: Dood door schuld (Nederland). Dood door schuld is een delict waarbij de dood van het slachtoffer niet aan opzet te wijten is. Het is een strafbaar feit in verband met nalatigheid (gebrek aan voorzichtigheid en zorg) en staat dus in contrast met de opzettelijke levensdelicten doodslag en moord.
Het niet zorgvuldig uitvoeren van wat van een normaal redelijk persoon kan worden verwacht.
In principe kan een ondernemer altijd aansprakelijk worden gesteld voor alle directe en indirecte schade. Omdat algehele uitsluiting van de aansprakelijkheid vaak geen stand houdt voor de rechter is het verstandig om via de algemene voorwaarden de aansprakelijkheid te beperken.
Bij het opzet als bedoeling is het heel duidelijk dat de verdachte het delict wilde plegen, en dat hij dit gevolg voor ogen had. Deze soort van opzet kan eigenlijk alleen maar worden bewezen als er verklaringen van de verdachte zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is de moord op Theo van Gogh door Mohammed B.
Dit moet goed worden onderscheiden van schuld als element (schuld in de zin van verwijtbaarheid). Kort gezegd is culpa een verwijtbare aanmerkelijke onvoorzichtigheid. Waar opzet 'willens en wetens handelen' inhoudt, houdt schuld in dat anders had moeten en kunnen worden gehandeld.
Vergrijpboete: opzettelijk onjuist of onvolledig
Doet u opzettelijk geen aangifte? Dan kunt u een vergrijpboete krijgen. Dit kan ook als u opzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte doet. Wij kunnen u ook een vergrijpboete opleggen bij een navorderingsaanslag, die wij u sturen als een eerdere aanslag te laag was.
Inhoudelijk mag de beperking of uitsluiting van aansprakelijkheid niet in strijd zijn met de wet, openbare orde of goede zeden. Indien dat wel het geval is, dan is het beding nietig. Bovendien mag schade door opzet of bewuste roekeloosheid nooit worden uitgesloten.
Aansprakelijkheid uitsluiten: Aansprakelijkheid betekent dat een partij probeert een bedrag te verhalen, ofwel een vordering heeft. Door een exoneratiebeding op te nemen in een overeenkomst of in algemene voorwaarden kan aansprakelijkheid worden uitgesloten.
Een exoneratieclausule (ook wel: exoneratiebeding) is een beding waarmee een partij diens aansprakelijkheid voor schade tracht uit te sluiten. In de regel geldt dit voor schade wegens een toerekenbare tekortkoming of in geval van een onrechtmatige daad. Onder omstandigheden kan een exoneratiebeding vernietigbaar zijn.
Er is sprake van moreel wangedrag wanneer mensen zich riscovoller gaan gedragen, omdat de financiële gevolgen daarvan voor een ander zijn. Moreel wangedrag, wordt ook wel nalatig gedrag of moral hazard genoemd.
Omissie betekent letterlijk weglating. Het kan daarbij gaan om een omissie als gegeven (er ontbreekt iets) of een omissie als handeling.
Een waarde is iets wat een persoon of samenleving nastrevenswaardig vindt. Een waarde geeft aan wat men wenselijk vindt, zoals bijvoorbeeld goed gedrag. Het woord waarde wordt vaak samen met het woord normen gebruikt.
In artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht staat dat 'degene aan wiens schuld de dood van een ander te wijten is' zich schuldig maakt aan dood door schuld. Er is geen opzet vereist op de dood. De dader hoeft dus niet de wil te hebben om een ander om het leven te brengen.
Welke straf staat er op dood door schuld? De maximale strafbedreiging op dood door schuld is een gevangenisstraf van 2 jaar. Waar bij veel andere delicten richtlijnen voor het Openbaar Ministerie en oriëntatiepunten voor rechters bestaan, bestaan die bij dood door schuld niet.
Kamer stemt in met verhoging maximumstraf doodslag (naar 25 jaar), juristen zijn verdeeld. De Tweede Kamer wil de maximale straf voor doodslag verhogen naar 25 jaar. Een Kamermeerderheid heeft zoals verwacht ingestemd met een voorstel van het kabinet om dat te regelen. Nu is de maximale straf nog 15 jaar.
Kleurloos opzet
De dader hoeft niet geweten of bedoeld te hebben om de wet te overtreden. 'Boos opzet', zoals dat wordt genoemd, is niet vereist. Het enkel opzettelijk handelen of nalaten is voldoende.
De verschillen tussen opzet en schuld
Het verschil tussen opzet en schuld zit hem in de bedoeling van de dader. Bij opzet is er sprake van opzettelijk handelen van de dader, bij schuld is er sprake van onopzettelijk handelen.
Voorwaardelijk opzet is de ondergrens van opzet, waarna de schuld begint. In de praktijk is er echter een grijs overgangsgebied tussen het voorwaardelijk opzet (lichtste vorm van opzet) en de bewuste schuld (zwaarste vorm van schuld).
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.