Verhit in een grote pan wat olijfolie en bak hierin de sjalotten, de knoflook, de chilipeper, de winterpeen en de prei even aan. Laat ze niet bruin kleuren. Doe dan de kokkels in de pan en bak ze een minuutje mee, terwijl je ze voorzichtig omschept. Blus dan af met de wijn en voeg de dille en de citroen toe.
Doe de gootsteen vol koud water met een handje fijn zout en laat de kokkels een kwartier liggen. Spoel af en herhaal met vers water. Laat ze nu nog minstens een half uur zo liggen. Zo kunnen ze zoveel mogelijk zand kwijt raken.
Was de kokkels een paar keer in koud water en check of er open schelpjes tussen zitten. Tik er even op: gaan ze dicht, dan kunnen ze mee. Blijven ze open of zijn ze kapot, gooi ze dan weg.
Zelf kokkels rapen
Als het Wad net is drooggevallen trek je met je vingers door het zand. Goede kokkels zitten stevig dicht. Als je er voldoende hebt geraapt voor een maaltje moet je de kokkels eerst ontzanden. Daarvoor hang je ze in een netje of een zeef een halve dag lang in schoon drinkwater.
Bewaren. Gekookte kokkels zijn bij een temperatuur van 0 tot 4 graden in de koelkast slechts enkele dagen houdbaar. De verse daarentegen zijn 7 tot 10 dagen vanaf de vangst houdbaar op een donkere plaats bij een temperatuur van maximaal 3 graden.
Kokkels kunnen, net als mosselen, worden gestoomd, gekookt, gebakken en zelf levend rauw worden gegeten. Als u zelf kokkels gaat bereiden controleer dan eerst of ze allemaal vers zijn. Als de schelp iets open staat kunt u controleren of de kokkel nog leeft. Geef een tikje op de schelp.
Vongole / Venusschelpen
Vongole is Italiaans voor venusschelpen. Eigenlijk kunnen venusschelpen worden gezien als het Italiaanse broertje van de Nederlandse kokkels. Qua smaak is er nauwelijks verschil tussen de twee. Wel zijn venusschelpen wat groter, platter en gladder dan de geribbelde kokkels.
- rondom de Oosterschelde liggen kleine strandjes, hier mag je komen. Langs de randen van de strandjes aan de voet van de dijk liggen vaak oesters en krukels. - neem mee wat je zelf die avond of de volgende dag op eet. Langer zijn ze niet te bewaren en het is zonde om de rest weg te moeten gooien.
Zachtjes in boter gebakken zijn ze een traktatie! De amande heeft een dikke schelp met veel vlees en een stevige bite. Verse kokkels zijn geschikt om te stomen of naturel te eten. Het witte en zachte vlees van de scheermes is neutraal van smaak en kan worden gegrild, gestoomd of gebakken.
Mag je zomaar schelpdieren rapen? Ja, dat is juist zo fijn: het is wettelijk toegestaan om per persoon maximaal 10 kilo schelpdieren voor eigen gebruik te rapen. Maar er zijn wel restricties: alleen op de bij laag water toegankelijke stukken en buiten de commerciële mossel- of oesterpercelen mag je ze rapen.
Eten en gegeten worden
Beide soorten kokkels zijn weinig kieskeurig in wat ze eten: als ze het maar uit het water kunnen filteren. Het kunnen kleine voedseldeeltjes zijn maar ook eencellige algen. De larven eten waarschijnlijk vooral algen. De kokkels worden op hun beurt weer gegeten door krabben, vissen en vogels.
Kokkels planten zich tegelijkertijd voort in mei: de mannelijke kokkels produceren zaad, de vrouwtjes eicellen die in het zeewater worden losgelaten en elkaar daar bevruchten, de bevruchte eicel voedt zich dan met algen, zinkt naar de bodem en groeit uit tot een nieuwe kokkel.
Vongolen kunnen het hele jaar door worden gegeten, maar het verschilt wel per seizoen hoe lekker de vongole smaakt. Vongolen zijn minder lekker als ze in de zomermaanden juli en augustus worden gevangen. Dit heeft o.a. te maken met de temperatuur van het water. Vongolen smaken beter als ze uit koud water komen.
Kokkels komen in bijna alle zeeën voor en zijn de meest voorkomende schelpen in Noord-Europa. Kokkels zijn te eten als mosselen en ze zijn het hele jaar te verkrijgen. Ook kokkels moet je, zoals de meeste schelpen, dicht kopen. De mossel is een schelpdier welke voorkomt in de Nederlandse kustwateren.
Recept spaghetti vongole
Was de schelpen en haal de slechte eruit. Wanneer schelpen stuk zijn of open staan en niet meer dicht gaan als je er met een mesje tussen gaat dan moet je de schelpen weggooien.
De kooktijd voor cocciole is namelijk 7 minuten. Dit betekent dat de pasta na 7 minuten koken al gaar is en klaar is om gegeten te worden. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om de pasta langer of korter te koken.
Verboden vruchten voor moslims: haram
producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg. specifieke soorten zeevruchten, afhankelijk van de islamitische leerschool die jouw klant volgt, voorbeelden van deze zeevruchten zijn: mosselen, garnalen, oesters, zeekreeften en krabben.
Schaal- en schelpdieren staan in de Schijf van Vijf. Schaal- en schelpdieren zijn geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als (magere) vis. In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree.
De tepelhoorn slak heeft een tong met hieraan hele scherpe tandjes. Deze tong gebruikt hij om een gaatje in de schelp van zijn prooi te maken. Met heel veel geduld lukt het de slak om met zijn tong en speeksel het kalk van de schelp zacht te krijgen.
Het oesterseizoen duurt van september tot en met april en dan kunt u deze lekkernij volop eten in de betere restarants in Zeeland.
Als je zelf oesters gaat rapen, is het wel goed een aantal zaken in het achterhoofd te houden. "Zo mag je in Nederland 10 kilo per persoon per dag rapen, mits voor eigen gebruik. Dat zijn ongeveer honderd oesters.", weet Sonja Smit.
Mosselen die stinken
En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken. Stinken ze, dan zijn ze dood en moet je ze weggooien. Toch zegt de geur van iets niet alles: ook met voedingsmiddelen die niet stinken kan iets mis zijn.
Bak de knoflook en citroenschijfjes 30 seconden, zet het vuur hoog, voeg de bruine venusschelpen toe en doe het deksel op de pan. Kook 2 tot 3 minuten tot de venusschelpen allemaal open zijn, schud de pan af en toe heen en weer (gooi de venusschelpen die niet opengaan weg).
Venusschelpen, kokkels, scheermessen en andere eetbare schelpjes bevatten nu eenmaal zand en dat krijg je er niet uit door ze vooraf te spoelen of even te laten weken in water. Het wondermiddeltje om ze helemaal zandvrij te maken, is een schep zout.
Vongole is razend populair in de keukens van Zuid-Europa. Dit zeer smakelijke schelpdiertje bevat veel vlees en heeft in de smaak iets pittigs en iets zoets. Op dezelfde manier te bereiden als de mossel.