Veel buikslapers zijn van nature uit zijslapers. Door de stabiliteit in zijlig te verhogen, zal u ook minder snel op de buik draaien. Dit effect kunt u bijvoorbeeld creëren door in zijlig het bovenste been voorwaarts te leggen en op te hogen met een kussen.
Slapen op de buik: buikslaper
Slaapt u op de buik? De kans is groot dat u overdag wat meer gereserveerd en op uzelf bent. U sluit zich graag af voor anderen, waardoor u soms wat afstandelijk kunt overkomen. Ondanks dat het lichamelijk niet de beste houding is om in te slapen ervaart u het waarschijnlijk als veilig.
Op je buik slapen
Buikslapers zijn over het algemeen vaak open-minded, avontuurlijk en sociaal. Ze genieten van hun vrijheid en houden dan ook niet van kritiek. Dit maakt dat ze anderen zelf ook niet veroordelen. Al heeft dit wellicht ook te maken met het feit dat ze soms een beetje onzeker kunnen zijn.
Op uw buik slapen is namelijk niet goed voor u. Uw nek ligt gedraaid: veel buikslapers slapen daarom zonder hoofdkussen. U kunt beter wel een kussen gebruiken, maar dat onder uw schouder en borstkas plaatsen, ter hoogte van de zij waar uw hoofd naar toe is gedraaid. Op deze manier vermindert u de draaiing van uw nek.
Zorg voor het juiste kussen om op je rug te slapen. Het moet laag zijn om je nek en wervelkolom in een rechte lijn te houden. Zorg voor het juiste matras voor het slapen op de rug. Het moet matig tot stevig zijn om je onderrug en nek te ondersteunen en te voorkomen dat je schouders en heupen in het matras wegzakken.
De beste slaaphouding is die waarin de nek en de rug in een neutrale stand staan. Als de romp niet te ver naar voren gedraaid ligt, is zijligging het beste.
Op je rug slapen
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Ongeveer 13 % van alle mensen slapen op hun buik. Ze liggen uitgestrekt op hun buik.
Slechts vijf procent van de Nederlanders slaapt op de buik. Veel mensen denken dat zij op de buik slapen, maar slapen eigenlijk op hun zij.
Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken. Als je op je rechterzij slaapt moet het bloed eerst omhoog worden gepompt, wat meer moeite kost.
Eind jaren '80 is het advies gekomen om baby's op de rug te laten slapen. Voor die tijd mochten kinderen ook op de buik slapen. Dit advies is ingevoerd vanwege de wiegendood, sinds die tijd is het aantal gevallen wiegendood drastisch gedaald. Het advies lijkt dus goed te werken.
Lig dus op je linkerkant en laat je armen comfortabel voor je rusten. Buig je knieën en trek je benen lichtjes op. Wie heel veel last heeft kan op de rug gaan liggen en een stapel kussens onder haar rug en hoofd leggen.
Onderzoek laat zien dat een tekort aan slaap de kans vergroot op overgewicht en obesitas. Mensen die gemiddeld minder dan 5-6 uur per nacht slapen, komen meer aan dan mensen die langer slapen (tussen de 7 en 9 uur). Hoe minder je slaapt, hoe hoger de kans op overgewicht en obesitas.
Om een goede en comfortabele zijligging te waarborgen is een body pillow of kniekussen een aanrader. Dit helpt ook te voorkomen dat je alsnog weer op je rug rolt. Als slapen op je zij in plaats van op je rug niet (voldoende) helpt, probeer dan eens om het hoofdeinde van je bed te verhogen.
Voor buikslapers is het belangrijkste om te letten op de hoogte en vulling van het kussen. Het beste is om een laag, zacht kussen met een extra zachte vulling te hebben.
Wetenschappelijk wordt aanbevolen om met het hoofd naar het oosten te slapen. Deze positie stemt het magnetisch veld van het lichaam af op het aardmagnetisch veld van de aarde, wat de slaapkwaliteit en de algemene gezondheid bevordert.
Hoeveel calorieën je tijdens een nacht verbrandt, is afhankelijk van de tijd dat je in bed ligt en je lichaamsgewicht. Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur.
Tijdens de slaap verbrand je ongeveer 1 kilocalorie per uur per kilo lichaamsgewicht. Dus iemand die 70 kilo weegt en 7 uur slaapt, verbrandt in de nacht 490 kcal.
Niet langer dan 8 uur slaap
Als je twee uur meer slaapt dan de voorgeschreven 6 tot 8 uur dan neemt volgens de onderzoekers de kans op een hartaanval of hartstilstand met maar liefst met 41 procent toe. En ook aan de middagdutjes kun je beter niet beginnen.
Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van West Virginia concluderen dat 7 uur slaap per nacht gezond is. Minder geeft gezondheidsproblemen, evenals meer.
Het gebruik van een kussen tussen de benen bevordert de bloedcirculatie. Door de benen iets op te tillen, verbetert de doorbloeding in het onderste deel van het lichaam. Hierdoor verminder je pijn, maar bijvoorbeeld ook zware of onrustige benen (restless legs!).
De slaaphouding die je beter kan vermijden, is het slapen op je buik. Doordat je hoofd sterk naar links of rechts is gedraaid, kan dit een overbelasting op je wervelkolom in je nek zijn. Dit kan zorgen voor nekklachten. Ook slapen op je zij is niet de beste slaaphouding als je last hebt van nekklachten.
Zonder kussen slapen kent vooral nadelen, zoals het risico op allerlei nek- en hoofdklachten. Alleen wanneer je veel last hebt van acne kun je beter zonder kussen slapen, zodat je huid kan ademen.
Als de armen boven het hoofd liggen, wordt dat de 'babyhouding' genoemd. Liggen de armen omhoog en rond het hoofdkussen, dan spreekt men over de 'zeester'. Rugslapen is een goede slaaphouding voor mensen met gewrichtsklachten of spierklachten, omdat het gewicht mooi verdeeld is over de volledige matras.