Getallen onder de twintig, tientallen tot honderd, honderdtallen tot duizend en duizendtallen tot en met twaalfduizend worden in de meeste gevallen uitgeschreven. Hetzelfde geldt voor de woorden 'miljoen', 'miljard' en de bijbehorende rangtelwoorden (miljoenste, miljardste).
Voor het schrijven van rangtelwoorden in cijfers zijn twee systemen in gebruik. Aan het cijfer kan alleen een e toegevoegd worden, ofwel -ste/-de: 1e, 2e, 3e of 1ste, 2de, 3de.
Een getal kun je in cijfers en in letters schrijven (10 of tien). Maar wanneer kies je voor wat? En kun je beiden door elkaar gebruiken in een tekst? Het antwoord is ja: door elkaar mag.
/3: een derde. /5: twee vijfde(n) /100: zevenentwintig honderdste(n) 3 5/8: drie (en) vijf achtste(n)
De hoofdletter K staat voor 'kilo(-euro)', oftewel '1000 (euro)', en wordt gebruikt om grote getallen en bedragen verkort weer te geven. 100K kan staan voor '100.000' of voor '100.000 euro'.
bij getallen onder de 10.000 wordt het honderdtal gebruikt (dus niet duizend vijfhonderd, maar vijftienhonderd, 1.500)
Wanneer schrijf je getallen in letters en wanneer in cijfers? Het is gebruikelijk om lage en ronde getallen in letters te schrijven: zeven, dertien, twintig, dertig, tachtig, honderd, vierhonderd.
Richtlijnen voor het schrijven van getallen voluit in letters. In een 'lopende tekst' schrijf je getallen tot twintig voluit. Getallen boven de twintig schrijf je in cijfers, dus: drie, acht, achtste, 21. De tientallen tot honderd schrijf je echter ook voluit: dertig, vijftig, 110, tachtigste.
Eén schrijf je alleen met accenttekens als je het cijfer 1 bedoelt of als er een lezing mogelijk is met 'een'. Dus bijvoorbeeld in een zin als 'Ik heb thuis een hond en een kat' of 'Ik heb thuis één hond en één kat'. Als je wilt dat de lezer hier 'één' leest en niet 'een', dan moet je wel streepjes zetten.
Rangtelwoorden met de of ste – afhankelijk van de uitspraak – (overal e is ook correct). Voorbeeld: 7de, 7e, 38ste, 38e. Getallen in breuken – alleen onder de twintig – in woorden. Voorbeeld: een kwart, een achtste, vier vijfde, een tweederde meerderheid, twee en half of tweeënhalf.
De eenentwintigste eeuw
In eeuwaanduidingen heeft voluit schrijven van het rangtelwoord licht de voorkeur. Zestiende eeuw, negentiende eeuw, twintigste eeuw en eenentwintigste eeuw zijn het gebruikelijkst in een gewone tekst. Maar ook 16e/16de, 19e/19de, 20e/20ste en 21e/21ste eeuw komen geregeld voor en zijn goed.
Als bij woorden als eerstegraads het (rang)telwoord in cijfers wordt weergegeven, komt er een koppelteken na het cijfer: 1ste-graads, 4e-rangs, 2de-hands, 24-uurs; 3de-jaarsstudent / 3de-jaars student, 1e-lijnszorg / 1e-lijns zorg, 3de-rangs soapacteur enzovoort.
Honderdtallen tot duizend schrijf je uit als woord, dus: tweehonderd, zevenhonderd en duizend, maar 1100, 1600 en 2200.
Je verdeelt één pannekoek onder drie kinderen. Elk kind krijgt dan een derde pannekoek want één gedeeld door drie is gelijk aan een derde; 1 : 3 = 1/3.
Gangbaarheid. Het woord 10-jarig staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Je ziet negenhonderd, negen en negentig. Stap 2: Tel alles bij elkaar op. 900 + 9 + 90 = 999. Je komt dus uit op het getal 999.
In eeuwaanduidingen heeft voluit schrijven licht de voorkeur: zestiende eeuw, negentiende eeuw, twintigste eeuw, eenentwintigste eeuw. Maar ook 16e/16de, 19e/19de, 20e/20ste, 21e/21ste eeuw is mogelijk.
Een miljoen = 1.000.000, dit heeft dus 6 nullen.
Het getal 7 wordt in sommige culturen met een horizontaal streepje door de verticale poot van het getal geschreven, bijvoorbeeld in Nederland. In andere culturen wordt de 7 zonder horizontaal streepje geschreven. Het horizontale lijntje wordt geacht verwarring in het schrijven met het getal 1 tegen te gaan.
De prijs voor beste scriptie was €10000 euro. De prijs voor beste scriptie was € 10.000.
De correcte spelling is 50 eurobiljet.
Als we het getal niet in cijfers, maar in letters weergeven (vijftig euro), schrijven we in de samenstelling alles aaneen.
In geldbedragen (bijvoorbeeld bij wisselkoersen) worden cijfers achter de komma niet gegroepeerd. Getallen die uit vier cijfers bestaan, worden in de praktijk vaak zonder spatie of punt geschreven: 2000 kg, 5329 euro, 4567.