U kunt btw terugvragen op de internetsite Teruggaaf van btw uit andere EU-landen. Maak hierbij gebruik van de Vereisten en toelichting bij het verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen. Wij sturen uw verzoek door naar de belastingdienst in het EU-land waar u btw terugvraagt.
Invoeren van goederen in een ander EU-land
Vindt invoer van goederen plaats in een ander EU-land? Dan betaalt u btw in dat land. U kunt deze btw digitaal terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst.
Goederen en diensten die u koopt van een ondernemer uit een ander EU-land, zijn meestal belast in Nederland. De buitenlandse leverancier met wie u zakendoet, verlegt de btw vaak naar u als afnemer. U moet de verschuldigde btw zelf berekenen en opgeven in uw btw-aangifte.
Je kunt je btw terugvragen als je voldoet aan de volgende voorwaarden: Je woont permanent buiten de Europese Unie. Je aankopen hebben een minimale waarde van € 50 per winkel op één dag. Je voert je aangekochte goederen ongebruikt en voor het einde van de derde maand na de maand van aankoop de Europese Unie uit.
U kunt btw terugvragen als u goederen meeneemt met een waarde van € 50 of meer. Dit bedrag is inclusief btw en eventuele andere belastingen. Voor de goederen waarvoor u de btw terugvraagt, hebt u een factuur nodig. Spreek van tevoren af met de leverancier of winkelier dat die de btw aan u terugbetaalt.
U kunt btw terugvragen op de internetsite Teruggaaf van btw uit andere EU-landen. Maak hierbij gebruik van de Vereisten en toelichting bij het verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen. Wij sturen uw verzoek door naar de belastingdienst in het EU-land waar u btw terugvraagt.
Allereerst mag je alleen btw terugvragen als je btw-plichtig bent. Daarnaast is het terugvorderen van btw alleen van toepassing op zakelijke kosten. Ook moet je over een de factuur beschikken die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.
U geeft een Tax Free formulier (via een Global Blue systeem) met de klantgegevens en het aankoopbedrag met de originele kassabon aan de Globe Shopper. Op het laatste punt in de EU laat de klant de goederen, Tax Free formulieren, originele kassabonnen en het paspoort aan de Douane en ontvangt een export stempel.
winkel tax-free! Woont u (tijdelijk) buiten de EU? Bewaar dan al uw aankoopbonnen en bespaar zo tot 25% op goederen gekocht in de EU. Dankzij een speciale EU-regeling kunt u als reiziger de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) terugvorderen van aankopen die u meeneemt naar uw thuisland.
Global Blue biedt restitutie van BTW voor aankopen in Argentinië, Oostenrijk, België, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Japan, Zuid-Korea, Letland, Libanon, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Marokko, Nederland, Noorwegen, ...
Standaard tarief is 19 %, dit is het tarief voor de meeste goederen en diensten. Laag tarief is 7 %, dit is het tarief voor onder andere water, sommige etenswaren, boeken, landbouw, hotels en sport. Nul tarief is 0%, dit is het tarief voor internationale handel (export) en internationaal vervoer.
Als u goederen uit andere EU-landen afneemt, brengt de leverancier u meestal 0% btw in rekening. U moet dan als afnemer Nederlandse btw betalen. Neemt u diensten af uit een ander EU-land, dan wordt de btw vaak naar u als afnemer verlegd. U berekent de btw in beide gevallen zelf en geeft deze aan in uw btw-aangifte.
Als de goederen in Nederland worden afgeleverd, krijgt u in de meeste gevallen een factuur met 0% btw. In Nederland moet u vervolgens voor deze aankoop btw betalen. We noemen dat een intracommunautaire verwerving. Bij diensten uit andere EU-landen staat op de factuur 'btw verlegd'.
Als u goederen invoert uit niet-EU-landen, is die invoer belast in het land waar de goederen de EU binnenkomen. Dit betekent dat u btw betaalt aan de belastingdienst van dat land. Daar moet u ook aangifte doen.
BTW aftrekbaar bij zakelijke import van een auto
Koop je zakelijk een auto in het buitenland en betreft het een BTW auto dan kun je deze ex BTW aanschaffen. Vervolgens kun je de auto bij import in Nederland opgeven bij de Belastingdienst. Dit noemen we ook wel intracommunautaire verwerving.
Afhankelijk van het land kunnen de prijzen in de duty free shops 5% tot 25% goedkoper zijn dan in de rest van het land. Het zou naïef zijn om te denken dat de duty free shops je altijd helpen om te besparen op je aankopen. Prijzen schommelen en kunnen zelfs verdubbelen in verschillende duty free winkels!
Wanneer u in België als belastingplichtige goederen en diensten aankoopt, dan kan u de btw daarop recupereren in uw Belgische btw-aangifte, op voorwaarde dat u een belastingplichtige bent met recht op aftrek.
In 1999 zijn de regels vanuit de overheid aangepast en werd echt taxfree winkelen afgeschaft voor reizigers binnen de EU. Reizigers naar bestemmingen buiten de EU konden en kunnen nog steeds belastingvrij aankopen doen.
Of je nu in dienst bent bij Schiphol, via een externe organisatie op de luchthaven werkt of als zelfstandige wordt ingehuurd: wie een Schipholpas of Plazakortingspas heeft, krijgt bij veel winkels en horecagelegenheden op Plaza tot wel 30% korting!
U moet in uw boekhouding duidelijk en overzichtelijk de gegevens vermelden waaruit blijkt dat de goederen of diensten die u levert, zijn vrijgesteld. U hoeft geen btw-aangifte te doen. U bent niet verplicht facturen uit te schrijven. Als u wel facturen uitschrijft, mag u hierop geen btw in rekening brengen.
Bij de verleggingsregeling is de btw verlegd van de leverancier naar de afnemer. De leverancier brengt geen btw in rekening, maar verlegt de btw naar de ondernemer die goederen of diensten van hem afneemt.
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop: de btw-identificatienummers van u én uw klant.