Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Kinderen houden meestal niet van eten dat bitter of zuur is. Dit komt omdat kinderen meer smaakpapillen hebben dan volwassenen. Ook zijn de papillen meer verspreid door de hele mond. Volwassenen hebben alleen nog smaakpapillen op hun tong.
Smaak, de lage calorische waarde, een gebrek aan marketing en het simpele feit dat kinderen nou eenmaal kinderen zijn en graag niet doen wat ouders willen. Dat zijn kort samengevat de vier punten die de Franse onderzoeker Sophie Nicklaus vast heeft gesteld in haar onderzoek naar groentenconsumptie van kinderen.
Het aantal smaakpapillen verandert
Een pasgeboren baby heeft duizenden smaakpapillen. Dat aantal neemt snel af. Na tien jaar is er nog maar de helft over en na dertig jaar zijn het er nog zo'n 250. Hierdoor kunnen baby's extreem goed proeven en proeven volwassenen eigenlijk minder.
De placenta en de baby zijn aan elkaar verbonden via de navelstreng, met daarin een navelader en twee navelslagaders. Om voedingsstoffen uit te wisselen via de placenta stoot de trofoblast chorionvlokken af die zich in de baarmoederwand vestigen. Chorionvlokken nemen zuurstof en voeding op uit het baarmoederslijmvlies.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Kinderen zijn dus extra gevoelig voor bittere smaken. En wat doen groenten? Die stimuleren onze bittere smaakpapillen. Je zult kinderen dus meerdere keren iets moeten aanbieden, voordat ze deze smaak lekker vinden.”
Naast genetische voorkeuren, de aangeboren afkeer voor zuur en bitter, zijn er ook psychologische voorkeuren.
Minstens 10 keer proeven is nodig voordat een kind een smaak heeft geleerd. Dan hoeft hij de smaak nog steeds niet lekker te vinden. Het gaat bij proeven om het mondgevoel; het hapje hoeft niet perse te worden doorgeslikt.
De smaakontwikkeling van een kind start al in de baarmoeder. De baby slikt vruchtwater in en proeft met zijn smaakpapillen de smaak van het vruchtwater. Wat de moeder eet, bepaalt die smaak. Eet je tijdens je zwangerschap gevarieerd, dan went je baby in de baarmoeder al aan verschillende smaken.
Verder hebben baby's meer smaakpapillen dan volwassenen. Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden op de tong die aan de hersens vertellen wat we proeven. Je kindje is dus gevoeliger voor smaak. Omdat je baby vooral zoet gewend is en deze gevoeligheid heeft, raden we aan om te beginnen met zachte smaken.
Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel en als je het samen gemaakt hebt, gaan ze het ook gemakkelijker proeven. Is jouw kind er al aan toe om te helpen? Bedenk simpele klusjes, zoals groente wassen, een ei pellen of salade mengen.
“Voedsel-Neofobie” is een term die je niet zo vaak hoort, maar het betekent dat je bang bent voor onbekend eten en daarom weigert, dit komt je vast bekend voor bij je kindje als het bepaalde eten nog niet (goed) kent.
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Als kinderen moe zijn, eten ze soms minder goed. Het kan helpen om iets eerder te gaan eten, of om de middag- en avondmaaltijd om te draaien: 's middags eet je peuter warm en 's avonds krijgt hij brood. Bied hetzelfde eten vaker aan. Kinderen moeten 10 keer proeven voor ze aan een smaak gewend zijn.
Kinderen vinden knapperige groente vaak lekker. Geef bijvoorbeeld een worteltje, een stukje paprika of een radijsje. Of misschien valt frisse tomaat of komkommer op brood goed in de smaak!
De beste groenten voor peuters zijn groenten die ze eten zonder dat ze gedwongen worden. Enkele van deze groenten zijn wortelen, broccoli, sperziebonen, erwten, zoete aardappelen, tomaten, spinazie, bloemkool, kool, champignons, courgette, aubergine en paprika's.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Wat is een Monkey Platter? Een Monkey Platter is een groot bord met vakjes, waarin je verschillende etenswaren legt. Zet het bord op tafel zodat je kind er goed bij kan, en laat 'm zelf bepalen wat er naar zijn mond gaat.
De afvalstoffen van het gedronken vruchtwater, met daarin dode cellen, lanugo en darmsappen hopen zich allemaal op in het spijsverteringskanaal van je baby. Dit resulteert dus in meconium poep, wat je baby ook al loost in de buik tijdens de zwangerschap.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.