Gebruik microvezeldoekjes voor afstoffen, die nemen stof op. Veel andere doeken verplaatsen het stof alleen van de meubels naar de vloer. Laat vloerkleden, beddengoed en kussens regelmatig even buiten luchten om stof te verminderen. Goed uitkloppen wil ook helpen.
Stoffeerwerk: Huisstofmijt, dierlijke huidschilfers, en dode huidcellen kunnen allen in je stoffen meubels, gordijnen, en beddengoed belanden. Plinten en vloerbedekking: Vuil, pollen, en andere vervuilingen van buitenaf kunnen allemaal naar binnen toe gebracht worden en zich op je vloer gaan nestelen.
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
Het lijkt wel alsof er nergens in huis zoveel stof tevoorschijn komt als in de slaapkamer. Of lijkt dat niet alleen zo? Dat dus, want in de slaapkamer ontstaat doorgaans meer stof dan elders in het huis. Dat komt omdat stof deels van je (gedragen) kleding afkomt en het bed vaak ook een grote bron van stof is.
Ruim regelmatig op.
Snuisterijtjes staan misschien gezellig, maar trekken ook veel stof aan en zijn lastig schoon te maken. Spullen die je in afgesloten dozen, laden of dichte kasten bewaart worden lang niet zo snel stoffig. Daarnaast is een opgeruimd huis sneller en makkelijker schoon te maken.
Hoe vaak en waarom moet je afstoffen? Voor een fris huis moet je elke week afstoffen. Als je wekelijks overal de Swiffer even overheen haalt, neemt je kans op astmatische verschijnselen of allergische reacties, zoals niezen en hoesten, aanzienlijk af.
"Volgens de officiële definitie", zegt Sylvia Wenmackers. 'Wat we in huis zien, zijn meestal wat grotere deeltjes. Degene die je op de grond ziet liggen zijn samengeklitte deeltjes. In het Engels noemen ze dat dust bunnies ze zijn pluizig, grijs en vermenigvuldigen zich vliegensvlug."
Zet de mechanische ventilatie nooit uit. Uitzetten mag alleen bij onderhoud of een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten). Trek dan de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast om (plak een sticker bij de juiste schakelaar).
Wij raden u aan om uw mechanische ventilatie eens in de 4 jaar te laten reinigen. Daarnaast is het aan te raden om de ventilatiebox eenmaal in de 2 jaar te laten onderhouden. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat uw systeem, vervuilde lucht zo snel mogelijk afvoert.
Stof bestaat uit piepkleine deeltjes, die door het dagelijks leven in huis ontstaan. Tot de grootste bronnen van stof horen dode huidcellen, zand, dierenharen, kruimels, pollen, textielvezels van kleding, meubels en tapijt en deeltjes die bij bijvoorbeeld koken en roken vrijkomen.
Ze kunnen bijvoorbeeld kanker veroorzaken, of invloed hebben op je hormonen. Ook zijn er stoffen die bijvoorbeeld irriterend zijn voor je ogen of die kunnen ontploffen. Een stof kan ook gevaarlijk zijn voor het milieu. Planten of dieren kunnen er ziek van worden of doodgaan.
Ook onder het bed stofzuigen is een must. Heb jij opbergboxen of weekendtassen onder je bed liggen die je amper gebruikt of eronder vandaan haalt? Haal deze dan bij het stofzuigen er ook onder vandaan en stof ze af met een vochtige microvezeldoek. Je zult schrikken hoeveel stof erop deze spullen zit.
Je kunt beter statische stofdoekjes kopen die je in elke supermarkt kunt vinden. Door wrijving met het oppervlak worden ze elektrostatisch geladen en trekken ze vanzelf stof aan. Je gooit het doekje met stof en al weg en hoeft niet nat na te reinigen, tenzij je vlekken hebt natuurlijk.
Een plumeau gebruik je om stof weg te halen op plaatsen die minder goed bereikbaar zijn: het stuk onder de kast of achter de radiatoren. Maar wat als je plumeau geen stof meer aantrekt?
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Dat op zichzelf is best vies, maar stof bevat vaak nog veel meer lugubere dingen dan alleen vuil. "Het zit eigenlijk vol giftige chemicaliën die van alledaagse producten en bouwmaterialen komen," zegt Veena Singla, wetenschapper bij het gezondheidsprogramma van Natural Resource Defense Council (NRDC).