Chardonnay regeert oppermachtig onder de Australische witte wijnen. Dankzij de veelzijdigheid kunnen wijnmakers een breed spectrum aan stijlen maken, van fris en ongekookt tot rijk en boterachtig.
De chardonnay is onlosmakelijk verbonden met de Bourgogne streek in Frankrijk. Hier gedijen de druivenstokken het beste. In deze streek worden de grootste en bekendste witten wijnen geproduceerd.
Welke regio's produceren de beste Australische Chardonnay? Topregio's zijn Margaret River, Yarra Valley, Beechworth, Geelong, de Hunter Valley, de Adelaide Hills en Tasmanië , die elk een andere maar briljante expressie van de druif bieden in verschillende prijsklassen.
Wijn is in Australië relatief goedkoop en van goede kwaliteit. Een fles van rond de A$12 smaakt beter dan 'drinkbaar', zoals vele wijnen in Europa van die prijsklasse zijn. Ook goed te drinken zijn ook de boxen met wijn.
Eind 2021 koos Wine Spectator unaniem de rode wijn Castillo Ygay Gran Reserva Especial als "Beste wijn ter wereld" en sindsdien is het aanpoten voor het Rioja wijnhuis Marqués de Murrieta.
Onze nummer 1 wijn van 2024 is de Bertani Amarone della Valpolicella Classico 2015. De wijnwereld moet meer erkenning geven aan klassieke wijnen die de grootsheid van tijd en plaats belichamen.
De schoonheid van Australische wijn schuilt in de eigenzinnige houding van de wijnboeren en de ongeremde benadering van wijnmaken . Natuurlijk vindt u fruitige shiraz en royaal op eikenhout gerijpte chardonnay. Maar onze neven down under maken wijnen die prachtig elegant en ingetogen zijn: u moet alleen weten waar u op moet letten.
West-Australië
Een relatief koel (in Australische termen) mediterraan klimaat met warme, winderige zomerdagen en koele nachten domineert de wijnproducerende gebieden . De resulterende wijnen combineren fruitrijpheid met frisheid – een ongebruikelijke combinatie in Australië – wat de wijnen bijzonder aantrekkelijk maakt.
Australië hanteert nu eenmaal hoge accijnzen op onder andere alcohol. Een biertje in de kroeg kost je gemiddeld $10 (6 euro) en een wijntje $12 (8 euro).
Australische koele klimaatsterren
De grond waarop Chardonnay groeit, geeft de wijn zijn eigen karakter en kwaliteiten. Warmere klimaten, zoals de Barossa Valley, Margaret River en delen van Victoria, blijven rijkere, rijpere stijlen produceren die een contrast vormen met de magere, koelere stijlen .
Over het algemeen kun je stellen dat Australië qua levensstandaard en prijzen redelijk te vergelijken zijn met Nederland. Maar benzine, auto's, CD's en eten - met name vlees, fruit en groente - zijn goedkoper. De kosten hieronder zijn alleen als richtlijn bedoeld en kunnen per stad of staat verschillen.
Australië heeft ongeveer 10 procent van de Chardonnay- aanplantingen ter wereld en is de derde grootste teler van de variëteit na Frankrijk en de VS. Chardonnay is de meest aangeplante witte variëteit van Australië en staat op de tweede plaats na Shiraz.
1. Kendall-Jackson | Vintner's Reserve Chardonnay .
Chablis wijn mag alleen in deze regio worden geproduceerd. Het gebied wordt niet groter en er is een maximum vastgesteld aan het aantal liters wijn dat jaarlijks per hectare geproduceerd mag worden. Schaarste en exclusiviteit dus. En ja, dat zie je terug in de prijzen.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Toen China in 2020 de import blokkeerde tijdens een politiek dispuut, verloor Australië zijn grootste exportmarkt voor wijn in waarde . En in tegenstelling tot Europa biedt het boeren geen financiële hulp om hen te helpen wijnranken en overtollige wijn te vernietigen.
Australiërs drinken ook veel thee. Men drinkt meestal thee met melk, dat heet white tea, en thee met suiker, black tea.
Penfolds : Penfolds is een van de beroemdste wijnhuizen van Australië en produceert enkele van de meest iconische wijnen van het land. De Penfolds Grange, een Shiraz van wereldklasse, heeft talloze internationale prijzen gewonnen en is een must-try voor elke wijnliefhebber. Henschke: Henschke, een familiebedrijf, staat bekend om zijn Hill of Grace Shiraz.
Een van de belangrijkste redenen waarom Australië een aantal van de beste wijnen heeft , is dat de meeste van hun wijngaarden zich op geschikte locaties bevinden, met het juiste klimaat. Sommige wijngaarden verbouwen hun druiven en maken wijn in hun specifieke regio's voor generaties. Dit is de reden waarom een meerderheid van hun wijn op natuurlijke wijze rijpt.
Want in elk wijntype, en voor elk nobel druivenras, heeft Frankrijk wijnen die (mee) aan de top van de wereld staan. Dat kan geen enkel ander wijnland zeggen.
Het terrein van Australië biedt een gevarieerde geografie, wat leidt tot een scala aan witte wijnen met verschillende kenmerken. Regio's als Hunter Valley en Margaret River hebben wereldwijde bekendheid gekregen voor hun Semillon en Chardonnay, terwijl Clare en Eden Valleys bekend staan om hun Rieslingwijnen.
Volgens experts kan je best een pinot noir opentrekken. Deze wijn heeft de hoogste resveratrol-concentratie van alle rode wijnen. Zo zou het bijvoorbeeld de gezondheid van de hersenen kunnen verbeteren.
Wijnliefhebbers kiezen voor cabernet sauvignon voor intensiteit en voor pinot noir voor elegantie. Maar als er één druif is die aan beide eisen kan tippen, dan is het wel nebbiolo.