Als je ouder wordt heeft je lichaam meer behoefte aan vitamine D. Dit komt doordat je botten dusdanig sneller afbreken dan opbouwen dat je zwakker worden en sneller breken dan voorheen. De Gezondheidsraad adviseert daarom iedereen vanaf 70 jaar dagelijks een supplement van 20 mcg vitamine D te nemen.
Ongeveer de helft van de (oudere) Nederlanders heeft een te lage vitamine D-spiegel. Voor álle ouderen boven de 70 jaar geldt daarom het advies om dagelijks een supplement van 20 microgram vitamine D in te nemen. Vrouwen zouden vanaf hun 50e jaar ook al extra vitamine D moeten innemen, 10 microgram per dag.
Vrouwen van boven de 50 jaar en mannen van boven de 70 krijgen het advies om extra vitamine D bij te slikken. Dit vermindert de kans op vallen en botbreuken.
Een vitaminepil met 10 microgram (400 IE) vitamine D per dag is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag.
De belangrijkste is vitamine D, daarvan hebben alle vrouwen boven 50 jaar extra nodig. Ons advies is om dagelijks een supplement te nemen met 10 microgram vitamine D. Vitamine B12 is ook een vitamine die aandacht verdient.
Als je ouder wordt heeft je lichaam meer behoefte aan vitamine D. Dit komt doordat je botten dusdanig sneller afbreken dan opbouwen dat je zwakker worden en sneller breken dan voorheen. De Gezondheidsraad adviseert daarom iedereen vanaf 70 jaar dagelijks een supplement van 20 mcg vitamine D te nemen.
Bij ouderen vermindert de hoeveelheid van vitamine B12 in het lichaam jaarlijks met 18-28 pmol/L. Een normale waarde kan binnen een paar jaar dalen tot het niveau van een tekort. Vandaar dat een regelmatige controle gerechtvaardigd is, met name indien er klachten bestaan die een vitamine B12-tekort doen vermoeden.
Vermoeidheid of tekort aan energie. Zwakkere botten. Bloedend tandvlees. Pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten.
Daarnaast is vitamine D terug te vinden in voeding, bijvoorbeeld in vette vis, vlees en eieren. Ouderen komen gemiddeld minder vaak buiten dan jongeren en daardoor maakt het lichaam minder vitamine D aan. En dit terwijl ouderen juist een grotere behoefte hebben aan vitamine D!
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium volgens de zorgwijzer is voor de man 350 milligram per dag.
Het verschil tussen vitamine D2 en D3 is de opneembaarheid. Uit recent onderzoek is gebleken dat vitamine D3 ongeveer 85% beter is in het verhogen en vasthouden van vitamine D-concentraties in het lichaam. Bovendien produceert het 200-300% meer opslag van vitamine D dan vitamine D2.
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.
“Een tekort aan vitamine B12 komt bij ouderen relatief veel voor. Bij jongeren is het zeldzaam, maar bij mensen ouder dan 70 jaar, heeft ongeveer 10% een tekort aan deze vitamine. Meestal wordt het veroorzaakt door het verminderd opnemen van vitamine B12, door bijvoorbeeld ontstoken maagslijmvlies.
"Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12", zegt onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG. "Bij andere vitamines zit er vaak een bovengrens aan de dosering van een supplement, bij B12 is dat niet zo."
Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.
Veel bewegen en op het gewicht letten is belangrijk. Wie te zwaar is, boekt al met 5% minder gewicht een enorme gezondheidswinst. Ook belangrijk: niet roken en gezond eten. Voor ouderen geldt bovendien: kom elke dag in de buitenlucht, dat zorgt voor de aanmaak van vitamine D en dat is belangrijk voor sterke botten.
Veranderingen aan de botten
Botten worden dunner door het verlies van calcium. Doordat de botdichtheid afneemt, wordt het skelet poreuzer. Er is sprake van osteoporose als er een sterke afname is van de sterkte van de botten en als er een verhoogd risico is op botbreuken. Door osteoporose kan de rug scheefgroeien.