Terwijl je slaapt heb je het misschien niet altijd door, maar gedurende de nacht verlies je jaarlijks tot wel 1.000 liter aan zweet, bacteriën, speeksel en huidschilfers. Dit komt allemaal in je beddengoed terecht. Het is dus belangrijk om je dekbedovertrek, kussens en hoeslakens regelmatig te verschonen.
Omdat je bed al snel in een bron van bacteriën en huisstofmijten verandert, is het belangrijk om je beddengoed regelmatig te verschonen. Door je beddengoed regelmatig op de juiste manier te wassen, zorg je ervoor dat je elke nacht in een schoon en fris bed slaapt.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Er zijn er bij die het beddengoed verschonen na een maand of zelfs langer. Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Per nacht verliest een mens al snel een halve liter aan vocht. Dit vocht trekt door het beddengoed en eindigt in het matras. Overmatige transparantie, ingetrokken urine, braaksel of slapen in een warme omgeving veroorzaken ook een stinkend matras.
Waarom vallen we niet uit ons bed als we slapen? Inderdaad, iedere gezonde mens draait in zijn slaap. Waar veel lichaamsgewicht steunt op de matras, bijvoorbeeld op de heup en op de bovenarm of de schouder, ontstaat na een tijdje liggen pijn door de druk.
Natuurlijk houdt lang niet iedereen zich aan deze stelregel. Een Brits onderzoek van de Daily Mail toonde aan dat zeventien procent van de Britten hun bed slechts eens per maand voorziet van schoon beddengoed.En maar veertig procent doet dit wekelijks, zoals wordt geadviseerd.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.
De meest voorkomende beestjes die je in je bed tegen zult komen zijn huisstofmijten, bedwantsen (ook wel wandluis of bedluis genoemd) en vlooien. Spinnen zul je vooral rond je bed zien, omdat zij zich voeden aan de muggen, die zich weer aan jou voeden.
Niet alleen de botten en spieren, ook de organen en de stofwisseling kunnen beïnvloed worden door bedlegerigheid. Zo kan de bedlegerige man of vrouw last krijgen van constipatie, of problemen bij het urineren.
In de nacht verliezen we dode huidcellen en vocht, en da's de ideale leefomstandigheid voor deze bacteriën. En: hoe strakker je bed opgemaakt is, hoe warmer en vochtiger het wordt. Als er teveel mijten in je bed zitten, kun je last krijgen van astma, eczeem, chronische hooikoorts en slapeloosheid.
Als je het beddengoed elke dag gebruikt, is het belangrijk om het elke week te wassen om de hoeveelheid huisstofmijt en andere allergenen te verminderen. Als je het beddengoed minder vaak gebruikt, zoals twee of drie keer per week, kan het wassen om de twee weken voldoende zijn.
De molton zit om je matras heen, maar je heb hier geen direct contact mee omdat het hoeslaken er nog tussen zit. Om deze reden hoef je deze minder vaak te wassen dan het hoeslaken. Je molton moet je eens per twee weken wassen. De meeste moltons kunnen op 60 graden gewassen worden, maar het waslabel is leidend.
Beddengoed wordt minimaal wekelijks, en maximaal twee-wekelijks, gewassen. Dat is vaak en om het mooi te houden is goede kwaliteit een eerste vereiste. Je kunt er echter ook voor zorgen dat je het minder vaak hoeft te wassen.
Waar het onderstel een levensduur heeft van zo'n 20 tot 25 jaar, is die van een matras of matrastopper een stuk korter. Een topmatras gaat zo'n 5 tot 10 jaar mee, een matras (afhankelijk van gebruik met of zonder topmatras) gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee.
Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit namelijk vol huisstofmijt. Hoe vaker je je lakens wast, hoe minder kans die beestjes krijgen om zich te verspreiden en hoe minder kans jij loopt op niezen, een loopneus en keelpijn.
De slaapkamer is het favoriete plekje van de huisstofmijt. Ze leven namelijk van huidschilfers van mensen en dieren en zijn daarnaast dol op warmte en vocht. Laat dat nou net te vinden zijn in jouw bed. Een simpel routineklusje zoals je dekbed 's morgens openslaan kan al veel helpen.
Schone kussenslopen
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Na verloop van tijd verliezen dekbedden hun werking en dus is het van belang het dekbed eens in de zoveel tijd te vervangen. Een vuistregel die je kunt hanteren is dat een dekbed na gemiddeld acht tot tien jaar vervangen moet worden, maar soms is een dekbed al eerder aan vervanging toe.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood. Lees je op het wasetiket dat een hogere temperatuur ook mogelijk is? Dan kun je ervoor kiezen om heter te wassen.
Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken. Als je op je rechterzij slaapt moet het bloed eerst omhoog worden gepompt, wat meer moeite kost.
Tijdens de slaap verbrand je ongeveer 1 kilocalorie per uur per kilo lichaamsgewicht. Dus iemand die 70 kilo weegt en 7 uur slaapt, verbrandt in de nacht 490 kcal.
Hoeveel calorieën je tijdens een nacht verbrandt, is afhankelijk van de tijd dat je in bed ligt en je lichaamsgewicht. Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur.