Nee, de kans dat je tiener letterlijk dood neervalt van verveling, is heel, héél klein. Het onderzoek, dat gehouden is in 2010, richtte zich vooral op mensen die zich vervelen op hun werk en daarbuiten te weinig doen om zichzelf te motiveren en inspireren.
Er is een klein aantal gevallen bekend van mensen die zich doodgelachen hebben. In een deel van de gevallen was het lachen waarschijnlijk een bijverschijnsel, en was de werkelijke doodsoorzaak anders.
Sterker nog: verveling kan ronduit gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Mensen die zich vaak vervelen lopen meer risico op angst, depressie en verslaving. En op eetproblemen, zo bleek uit Amerikaans onderzoek waarin 139 personen een veelgebruikte vragenlijst naar emotioneel eetgedrag voorgelegd kregen.
Het is heel normaal om je te vervelen." Uit onderzoek blijkt zelfs dat verveling goed voor je kan zijn. Ook al voelt dat vaak niet zo. "Verveling is een onprettige emotie. Je voelt je rusteloos en doelloos.
Jongeren van 12–24 jaar beschikken over ongeveer zes uur vrije tijd per dag. Relatief veel jongeren tot 18 jaar doen aan lichamelijke sportbeoefening, hobby's en kunstzin- nige activiteiten. Vanaf 18 jaar wordt dat minder en hebben ze meer belangstelling voor uitgaan.
Als je alleen bent, moet je leren om te gaan met de rust. Zo kun je de momenten dat je alleen bent als oplaadmoment gebruiken. Je kunt tot jezelf komen en naar je eigen gedachten luisteren. Wanneer je alleen bent, kun je de tijd nemen om op je eigen leven te reflecteren, zonder invloeden van buitenaf.
Ga bijvoorbeeld lekker even mediteren, beoefen mindfulness of doe aan yoga om echt even tot jezelf te komen en te leren genieten van de stilte en je eigen aanwezigheid. Juist door deze manieren te gebruiken leer je om de onrust om te zetten in ontspanning en zul je de tijd alleen steeds meer gaan waarderen.
Zelf eenzaamheid aanpakken
Misschien kunt u iemand bellen of mailen. Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander. In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die eenzaam zijn.
Snel verveeld raken kan inderdaad aan de werking van het brein liggen, bijvoorbeeld als er sprake is van een tekort aan dopamine. Dopamine is de 'beloningsstof'. Wanneer we een prestatie verrichten, komt er dopamine vrij, wat ons een gelukzalig gevoel geeft. Hierdoor zijn we geneigd bepaalde handelingen te herhalen.
Het wordt steeds moeilijker om iets aan jouw situatie te veranderen. De mentale en fysieke gevolgen zijn hetzelfde als bij een burn-out. Je kunt te maken krijgen met fysieke klachten als vermoeidheid en hoofdpijn, maar ook mentale klachten als lusteloosheid, depressie en slaapproblemen.
Verveling is een samenklontering van gevoelens: je voelt je hangerig, lusteloos, ongemotiveerd, laveloos, inspiratieloos en energieloos. Je wordt niet geboeid door iets of je komt niet in beroering. Anders gezegd: er is niet iets wat je raakt of waarvan je in vuur en vlam staat.
Begint de huid met vervellen dan is er geen houden meer aan. Vervellen kun je niet stoppen. Het hele proces van vervellen kan een week tot twee weken duren. Meestal komt het voor op de plekken die het meeste worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht en de schouders als je een hemdje of badpak draagt.
Mensen die snel verveeld raken, ervaren hun omgeving niet als levendig, stimulerend of verrijkend. Ook kunnen deze mensen zichzelf niet zo goed vermaken. Ze vinden het moeilijk om uit hun comfort zone te stappen. Verveling komt sneller voor als je minder zelfbewust bent.
Lijmen van de lippen
Gevaar bestaat dat na het verdwijnen van de rigor mortis (ongeveer 3 dagen na overlijden) de kaakspieren ontspannen. Gevolg is dat de overledene een uitgestrekte mond met smalle tuitlippen krijgt.