Wat kun je met een wintersnoei allemaal doen in de tuin? Op een paar uitzonderingen na, kun je bijna alles in de winter snoeien. Bij de esdoorn, de berk en de haagbeuk zijn de sapstromen al op gang gekomen. Als je die nu snoeit kunnen ze doorbloeden.
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.
Winter- en lentebloeiende heesters: De Viburnum bodnantense, winterkamperfoelie, forsythia en weigela snoei je na de bloei. Niet-winterharde heesters: Snoei abutilons, acacia en andere niet winterharde heesters halverwege of aan het eind van de lente, na de laatste vorst.
De verschillende planten die je in februari kunt snoeien zijn bloemheesters, coniferen, bomen en bosplantsoen. Bloemheesters moet je snoeien op habitus. Dit betekent dat ze hun natuurlijke groeiwijze behoudt. Hoe meer je hiervan afwijkt, hoe meer werk je er later aan hebt.
Struiken die in je tuin staan vanwege hun grote, decoratieve bladeren. Denk aan de trompetboom (Catalpa), pruikenboom (Cotinus), Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) en vlier (Sambucus nigra). Planten waarbij het draait om kleurrijke winterscheuten, zoals kornoelje (Cornus) en wilg (Salix).
Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien, mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden.
Snoeien in december
Hierbij kun je denken aan struiken zoals de kiwi, braam en druif. De restjes van het knipsel kun je gebruiken als winterstek in huis. Knip ook alvast wat hulsttakken af voor de kerst . Vogels zijn namelijk ook gek op hulstbessen, dus zorg dat je ze voor bent of gun de vogels een lekker maaltje.
Lente, zomer, herfst en winter: dit kun je het hele jaar door snoeien. Het is belangrijk te weten wanneer je welke planten moet snoeien. Doe je dat op het verkeerde moment, dan knip je zomaar alle bloeipotentieel weg! Maar met de goede snede op het juiste moment houd je jouw planten mooi en productief.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Als de planten te groot of aan de onderkant kaal worden, kunnen ze prima gesnoeid worden. Dat kan het best in het najaar, wanneer de plant binnen gezet wordt. Gewoon een flink stuk van de takken afknippen in het oude hout, tot de plek waar het volgende jaar weer de eerste vertakkingen gewenst zijn.
Daarom eerst de beste snoeiregel: Je mag alle heesters die na juni bloeien snoeien in het voorjaar en dan pas na de vorst, in de periode maart en april. Het gaat om siergras, lavendel, heide, vlinderstruik, hibiscus, de klimroos, dwergroos, stamroos, de katjeswilg en de (grootbloemige) clematis.
Welke bomen mag je niet snoeien in het voorjaar? Bij het snoeien van ABC bomen: Acer (Esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) bestaat kans op bloeden. Deze bomen mogen beslist niet gesnoeid worden in de maanden december tm mei.
Ze overwinteren en openen zich in de lente. Nooit in het vroege voorjaar snoeien dus, want dan haalt u de bloemknoppen weg. Als u na de bloei snoeit, heeft de struik de hele zomer nog de tijd om de bloemknoppen voor volgend jaar te vormen.
Kijk wel uit met vorst. Als er binnen drie dagen vorst wordt voorspeld, snoei dan niet. Vorst kan namelijk schade toebrengen aan bomen met verse snoeiwonden.
Snoeien in november
De appelboom mag worden gesnoeid! Ook knotwilgen kunnen nu geknot worden. Zolang het niet vriest kunnen ook heesters en bomen gesnoeid worden. Let wel op dat veel heesters, zoals bijvoorbeeld de hortensia, juist bescherming hebben aan de uitgebloeide bloemen en zo minder bevriezingsgevaar lopen.
Doorgaans is dit in april en je mag nog niet snoeien als er nog kans is op vorst. Check dus altijd de actuele weersverwachting. Bijsnoeien (wegknippen uitgebloeide bloemen en het mooi maken van de vorm van de plant) doe je in augustus of september.
Oude sering snoeien
Om ervoor te zorgen dat het groen weer laag in je eigen tuin komt, zul je drastisch moeten snoeien. Dit doe je tijdens de rustperiode van de plant (november tot en met maart). Zaag de oude takken of oude stam tot ongeveer 50 centimeter boven de grond af. Na het snoeien gaat je sering weer uitlopen.