Binnen 2 tot 4 dagen hebben de aaltjes de eerste Engerlingen gedood en gaan de parasieten opzoek naar nieuwe slachtoffers. Het duurt zo'n 4 tot 6 weken voordat 95% van de Engerlingen in het gazon gedood is.
Hoe werken aaltjes? Na het toedienen gaan de aaltjes actief op zoek naar een gastheer (larve van het plaaginsect) waar ze vervolgens binnen dringen. De aaltjes scheiden daar bacteriën uit die de gastheer binnen enkele dagen doden.
Voor een prima resultaat verdeel je de aaltjes 2 keer met een tussenperiode van 6 weken. De eerste aaltjes sterven al na een week en het duurt 2 tot 3 weken vooraleer de volgende generatie uitkomt. De engerlingen komen uit hun ei na 6 weken.
Aaltjes zijn zeer effectieve bestrijders van plagen. Ze zijn microscopisch klein en zorgen ervoor dat het plaaginsect binnen 2-3 dagen dood gaat. Bij een bodemtoepassing van aaltjes vermenigvuldigen de aaltjes zich in het plaaginsect.
De aaltjes zullen zich snel vermenigvuldigen en na enkele weken op zoek gaan naar nieuwe engerlingen. Om er zeker van te zijn dat alle larven gedood worden (wat erg lastig is met 1 behandeling) adviseren wij altijd om de behandeling 2 keer per jaar uit te voeren.
Dan pas ontstaan er schadeplekken door de engerlingen. Als de plaag heel ernstig is dan zie je dat het jaar erop de plaag weer weg is. De natuur lost dit ook vanzelf op, natuurlijke vijanden nemen toe en dan duikt zo'n schadeplek twee á drie jaar later weer ergens anders op.
De tweede gaf aan dat engerlingen een hekel hebben aan de wortels van uien, afrikaantjes etc. Bij de Welkoop verkopen ze Grasinsecten Korrels. Deze zijn van gedroogde en gemalen producten, dus biologisch, die de engerlingen niet lekker vinden.
Los de aaltjes op in water volgens de handleiding en verdeel met een gieter over het te behandelen oppervlak. Roer het mengsel regelmatig goed door om het bezinken van de aaltjes te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond vochtig is alvorens de aaltjes toe te passen.
Het is dus belangrijk dat de bodem vochtig is - en blijft - tijdens de eerste twee weken van de behandeling. Maar de bodem moet ook niet drijfnat zijn, ondanks het feit dat de nematoden zich alleen maar voortbewegen in een vochtige bodem. Ze kunnen namelijk nog steeds verdrinken in een langdurig, te vochtige bodem.
De beste tijd om engerlingen te bestrijden is van mei tot en met augustus. In die tijd komen de eitjes van de kevers uit en hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Engerlingen zijn het best te bestrijden als ze nog zwak zijn, vaak net nadat de eitjes zijn uitgekomen.
10-15 cm diepte. Deze eitjes komen na ca. 4-6 weken uit en zo zijn de vraatzuchtige Engerlingen geboren. Sommige Engerlingen kruipen gedurende de wintermaanden diep onder de grond en komen bij het stijgen van de bodemtemperatuur weer bij de graszode, waar weer grote schade wordt aangericht.
Het aantal jaren dat de larve onder de grond blijft, is afhankelijk van soort en klimaat. De junikever heeft een éénjarige cyclus, de rozenkever een tweejarige. De larven van de meikever blijven tot drie jaar onder de grond. Een vierjarige cyclus is eerder uitzonderlijk.
Hoe werken aaltjes tegen engerlingen? De aaltjes hebben in hun darmkanaal specifieke bacteriën die dodelijk zijn voor de larven. De aaltjes zoeken een engerling op, dringen deze binnen en laten de bacteriën los. Deze bacteriën doden de engerling binnen enkele uren en vermeerderen zich.
We bestrijden larven van varenrouwmuggen, slakken, engerlingen, mieren, larven van de taxuskever en Emelten met behulp van een grondbehandeling met aaltjes.
Zorg ervoor dat de bodem bij de plant lichtvochtig (en dus niet kletsnat) is. Open de verpakking (1) en voeg de complete inhoud toe aan de hoeveelheid water die de kamerplanten nodig hebben (reken 200 ml per plant). Roer het mengsel 1 à 2 minuten zodat de aaltjes goed verdeeld zijn in het water.
Aaltjes zijn met het blote oog niet te zien; onder een microscoop wel.
De hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van het oppervlakte dat je wilt behandelen. Wij adviseren zo'n 500.000 aaltjes per vierkante meter. Bij een grotere infectie kan dit aantal verhoogt worden naar één miljoen aaltjes per vierkante meter en herhalen dit na twee a drie weken.
Aaltjes zijn beperkt houdbaar. Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum aangegeven. Na deze datum verliezen ze geleidelijk hun effectiviteit.
Aaltjes zijn kleine parasitaire wormpjes, die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Ze zijn onschadelijk voor planten en de bodem. Aaltjes zijn echter de meest doeltreffende natuurlijke vijanden van een groot aantal plagen die jouw tuin aantasten.
Aaltjes met de gieter verspreiden is en blijft één van de makkelijkste en goedkoopste manieren. De aaltjes verdunnen en mengen in water en verspreiden met de gieter. Hierdoor geef je direct de nodige hoeveelheid water per vierkante meter.
Engerlingen in het gras brengen schade met zich mee. De larven voeden zich namelijk met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gazon te weinig vocht en voeding opnemen om het gras groen te houden. Echter zal de grootste schade aan het grasveld ontstaan door de vogels die de engerling als lekkernij zien.
Natuurlijke vijanden van de engerling zijn vogels, zoals mezen, kraaien en spreeuwen. Van buizerds is waargenomen dat ze engerlingen uit de grasmat vreten. Zoogdieren die engerlingen eten zijn wilde zwijnen, dassen, vossen en egels. Als natuurlijke vijanden kunnen ook nog een aantal schimmelziekten worden genoemd.
Bestrijden van emelten
Het behandelen van het gras op biologische wijze of op chemische wijze. U kunt de emelten het beste bestrijden in mei tot juli en van oktober tot december. Het advies is om het volgende jaar het gazon opnieuw te bestrijden.