Vaak worden putjes of pockmarks in je gezicht ook wel gezien als acne-littekens. Toch hoef je geen acne te hebben gehad om putjes te krijgen. Dit kan ook al door één sporadisch puistje komen of bijvoorbeeld door de waterpokken. Putjes in je gezicht ontstaan wanneer je door een ontsteking collageen in je huid verliest.
Grove poriën zijn een soort kleine gaatjes in de huid. Ze ontstaan vaak als u last heeft van mee-eters (talgophopingen). Door deze ophopingen kunnen de poriën in uw huid oprekken en groter worden. Vervolgens wordt er een klein gaatje in uw huid zichtbaar.
Wanneer acne flink ontstoken is geraakt kan het na genezing ontsierende littekens achterlaten. Acne littekens zijn vaak ernstiger wanneer het acne te laat of niet goed werd behandeld. De littekens kunnen zowel in het gezicht, op de rug als op de borst optreden.
Acnelittekens zijn littekens als gevolg van hevige of milde vormen van acne. Deze littekens zien eruit als putjes, gaatjes of onregelmatige deukjes in je huid. Ook kan je huid wat verkleurd zijn rondom het litteken. Acnelittekens worden vaak als cosmetisch storend ervaren en verdwijnen nooit helemaal uit zichzelf.
Bouw het gebruik van retinoïden langzaam op en raadpleeg eventueel een huidverzorgingsprofessional voor advies. Je kunt ook een chemische peeling laten doen om je putjes minder zichtbaar te maken. Daarnaast zou ook microneedling moeten helpen.
Onderhuidse puistjes, ook wel cystische acne genoemd, zijn pijnlijke pukkels die onder de huid liggen en nooit helemaal uitkomen. Om onderhuidse puistjes te behandelen, zou je onder meer benzoylperoxide en een koud kompres kunnen proberen. Heel belangrijk: probeer de onderhuidse pukkel niet zelf uit te knijpen.
Puistje weg in 1 uur, de beste tip is Ijs
Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is. Dit komt doordat het ijs de bloedsomloop stimuleert. Leg het blokje ijs in een schone doek en houd deze voorzichtig tegen de puist aan. Met enkele minuten zijn jouw puistjes minder zichtbaar!
De huidaandoening acné kan littekens en blijvende schade veroorzaken aan de huid. Door diepe ontstekingen kunnen er putjes en groeven ontstaan in de huid, die niet vanzelf meer wegtrekken. Acné-littekens worden effectief behandeld door middel van microneedling, fractionele- en CO2 lasertherapie.
Soms moet de puist eerst 'rijpen' tot de huid vanzelf opengaat en de pus eruit komt. Bijna elke steenpuist geneest binnen een week, als de pus er eenmaal uit is. Ook als de puist niet openbreekt, geneest deze meestal binnen enkele weken.
Het litteken vet houden door het in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor blijft het soepel en geneest het sneller. Bescherm het litteken tegen de zon met een zonnebrandcreme factor 50. U kunt massagetechnieken leren van uw huidtherapeut om het litteken thuis zelf te behandelen.
Aloë vera voor littekens gebruiken helpt om de huid beter te laten herstellen bij nieuwe en oudere littekens. Zodra de wond dicht is kun je tweemaal per dag je littekens insmeren met Aloë vera. De gel verzorgt, verzacht, hydrateert en herstelt de huid.
Littekenweefsel is een oplossing van het lichaam om de wond te sluiten. Het litteken houdt wat vochtverlies tegen, maar niet zoveel als de gezonde huid. Dit vertraagt het herstelproces. Het 'ideale' litteken (bij een normaal herstelproces) valt niet op en is net iets lichter dan je eigen huidskleur.
Waarom kunnen poriën niet openen of sluiten? Het antwoord is heel simpel: poriën hebben geen kringspier die nodig zou zijn bij het samentrekken of openen, en daarom kunnen ze niet 'openen' of 'sluiten'. Maar wel degelijk kunnen poriën groter lijken in bepaalde omstandigheden.
Mee-eters gaan meestal vanzelf weg, maar niet altijd. Op deze pagina ontdek je hoelang het precies duurt voordat een pukkel verdwijnt. Ook zal ik je verschillende tips geven om puistjes nog sneller te verwijderen. We hebben bijna allemaal somtijds last van mee-eters.
Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Het zijn de hormonen
Dat zit als volgt: Wanneer er door de huid te veel talg wordt geproduceerd, is de kans op acne groter. En daar komen hormonen om de hoek kijken, want een verhoogde talgproductie wordt vaak hormonaal aangestuurd. Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Een onderhuidse puist is een ontsteking die zich onder de huid bevindt. Deze ontsteking is gevuld met bloed en etter. Er is bij een onderhuidse puist geen wit of zwart kopje te zien.
Grove poriën ontstaan door verstopping en verslapping van de poriewand. Door een overproductie van talg en dode huidcellen verstopt je porie en is een zwart puntje te zien. Factoren die zorgen voor het verslappen van je huid zijn bijvoorbeeld zon, roken en alcohol. Poriën rekken hierdoor uit en worden meer zichtbaar.