Het afzien van verdere vervolging van een strafbaar feit door de politie, op grond van beleidsregels van het Openbaar Ministerie.
Wat is seponeren? Bevoegdheid van de politie of officier van justitie om de zaak niet voor de rechter te brengen, maar te laten rusten (sepot).
De officier van justitie kan op basis van Artikel 167 Wetboek van Strafvordering besluiten om een strafbaar feit, op grond van het algemeen belang, niet in behandeling te nemen. Wanneer de officier van justitie besluit uw zaak niet in behandeling te nemen wordt dat een sepot genoemd.
Als de officier van justitie besluit om uw zaak te seponeren wordt u niet verder vervolgd en hoeft u niet voor de rechter te verschijnen. De reden waarom uw zaak is geseponeerd wordt bewaard in het justitiele documentatieregister (in de volksmond ook wel strafblad genoemd).
Soms besluit de officier van justitie niet te vervolgen. Zo'n beslissing noemen we een sepot. De officier seponeert als hij te weinig bewijs heeft om tot een veroordeling te kunnen komen, of als de verdachte onbekend blijft.
Wanneer u een sepotbrief krijgt, komt daarmee de strafzaak tot een einde. U bent niet langer meer verdachte, en u zult dus ook niet worden vervolgd. Een sepot is dus een kennisgeving van niet verdere vervolging.
Bij de beoordeling van een aanvraag van een VOG houdt het COVOG rekening met alle justitiële gegevens. Dit zijn alle gegevens die op de justitiële documentatie (strafblad) staan. Daaronder zijn begrepen veroordelingen, maar ook schikkingen, openstaande zaken en sepots.
5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking; 10 jaar na de einduitspraak of 10 jaar na het volledig voldoen van een strafbeschikking als er een vrijheidsstraf of een taakstraf is opgelegd; 2 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Overtredingen vervallen 5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking. Als er een vrijheidsstraf of taakstraf is opgelegd, gebeurt dit na 10 jaar. Misdrijven waarbij minder dan 6 jaar gevangenisstraf is gesteld, blijven 20 jaar bestaan.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
Ook een sepot of strafbeschikking van het OM of een vrijspraak door de rechter komt op het strafblad. Dus ook al is een persoon nooit vervolgd of al is een persoon vrijgesproken, op zijn of haar justitiële documentatie staat dat hij of zij verdachte is geweest van dat misdrijf.
Bij het informele sepot is de vervolging nog niet aangevangen. Bij het formele sepot is de vervolging al aangevangen en dan stop je er mee. Dan moet je een kennisgeving van niet verdere vervolging uitgeven aan de verdachte. Technisch sepot is de zaak niet haalbaar.
Het gebeurt ook dat de zaak wordt geseponeerd. Dat betekent dat de politie of de officier van justitie besluit dat er geen rechtszaak komt. Bijvoorbeeld als na onderzoek onvoldoende bewijs voor het strafbare feit is gevonden. Het is belangrijk om te weten dat dit niets zegt over de ernst van wat je hebt meegemaakt.
Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd. U krijgt een oproep voor een strafzitting. Er is meer onderzoek nodig voor uw strafzaak.
Een verdachte vier jaar laten wachten op de behandeling van zijn zaak is in strijd met artikel 6 van het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Daarin wordt iedere burger een eerlijk proces gegarandeerd.
Wanneer u het niet eens bent met de sepotgrond, kunt u hierover klagen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de strafzaak wordt geseponeerd met sepotcode 02 (onvoldoende wettig en overtuigend bewijs) in plaats van de gewenste sepot 01 (ten onrechte als verdachte aangemerkt).
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.
Reacties. geen relevant strafblad je moet namelijk een vog aanvragen Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een vereiste voor het verlenen van de akte. De VOG moet met de aanvraag door de werkgever worden meegestuurd.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Via de nieuwe website Lexbase.se kan van iedere Zweed worden nagetrokken of hij of zij een strafblad heeft en waarvoor. Het enige wat daarvoor nodig is, is de naam of het sofinummer van de betrokken persoon.
Dit kan als er sprake is van: een samenloop van strafbare feiten. terroristische misdrijven. recidive (herhaling van strafbare feiten)
Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Beslissing van het Openbaar Ministerie waarbij het afziet van vervolging van een strafbaar feit omdat het van mening is dat vervolging niet tot een veroordeling zal leiden, bijvoorbeeld omdat voldoende bewijs ontbreekt of omdat het feit of de verdachte niet strafbaar is.
Mogelijk is er onvoldoende bewijs om u verder te vervolgen in een strafzaak. In het geval van een sepot met proeftijd wordt uw zaak voorwaardelijk geseponeerd. Dit betekent concreet, dat de zaak heropend kan worden als u binnen uw proeftijd opnieuw in aanraking komt met justitie.