De voorgevelrooilijn is een lijn die bepaald wordt door een definitie uit het bestemmingsplan of de bouwverordening; beide behoren tot de gemeentelijke regelgeving. Hoe de voorgevelrooilijn precies loopt, kunt u dan ook bij de gemeente navragen.
Een voorgevelrooilijn is een denkbeeldige lijn waarvan de ligging is vastgelegd in het bestemmingsplan. De voorgevelrooilijn is de lijn waarop doorgaans de voorgevel van de woning is geplaatst. Soms ligt de voorgevelrooilijn voor de voorgevel van de woning.
Bij vrijstaande bebouwing moet een minimale afstand van 5 meter tot de rooilijn worden gerespecteerd. Indien de bestaande bebouwing voor de bouwlijn gelegen is, kan deze met behoud van de bestaande voorgevel worden verbouwd.
De rooilijn is in Nederland een lijn die bij het bouwen niet overschreden mag worden. Deze lijn wordt door de gemeente bepaald en is vastgelegd in het bestemmingsplan. De voor- en achtergevelrooilijn bepalen de plaats van de voor- en achtergevel van een gebouw.
Afstand tot de erfgrens
Als je in de buurt van de erfgrens gaat bouwen, is er meestal geen specifieke minimale afstand vereist. In principe mag je dus gewoon tegen de scheidingslijn aan bouwen.
Het aantal vierkante meter dat jij zonder vergunning mag bebouwen is afhankelijk van de omvang van jouw perceel. Bij een perceel kleiner dan 100m2 mag je 50% van de grond bebouwen zonder dat je een vergunning hoeft aan te vragen. Bij tuinen die groter zijn dan 100m2 gelden andere regels.
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet groter zijn dan 30 m²; De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet meer bedragen dan 50% van de totale oppervlakte van je tuin; Een terrasoverkapping kan niet als zelfstandige verblijfplaats worden gebruikt.
Om er een woning op te mogen bouwen moet het dus een woonbestemming hebben en mag het niet gaan om een stuk landbouwgrond of recreatiegrond. Dit kan je nagaan bij de verkoper van de grond door het Stedenbouwkundig Attest op te vragen. Het is ook mogelijk om dit attest in te kijken bij de gemeente. Wat mag je bouwen?
En onder voorgevel wordt volgens het bestemmingsplan verstaan: de naar openbare zijde gekeerde geval van het hoofdgebouw die door zijn aard, functie, constructie of uitstraling als belangrijkste gevel kan worden aangemerkt.
Waar kan ik opzoeken of mijn woning getroffen is door een rooilijn? Het bestaan van een rooilijn wordt normaal gezien vermeld in de stedenbouwkundige informatie en wordt visueel weergegeven op het rooilijnplan of in het Bijzondere Plan van Aanleg (BPA) dat je kan inkijken of opvragen bij de gemeente of stad in kwestie.
Nee, een woning heeft in het kader van het vergunningvrij bouwen altijd maar één voorgevel. Voor het bepalen welke gevel de voorgevel is, wordt afgegaan op de ligging van de voorgevelrooilijn , zoals die in het bestemmingsplan of in de bouwverordening is aangegeven.
Kan ik een uitbouw bij de buren tegenhouden? In de meeste gevallen niet. Wel kun je de gemeente vragen om te onderzoeken of het bouwwerk voldoet aan de regels. Ook kun je de bouw aanvechten op grond van het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.
Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen.Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.
Mag ik mijn schuur bouwen tegen de erfgrens? Het is toegestaan om een schuur tegen de erfgrens te bouwen, maar alleen als deze grens zich bevindt tussen jouw perceel en dat van een andere particulier of bedrijf. Als de erfgrens grenst aan openbaar toegankelijk gebied, dien je een afstand van 1 meter aan te houden.
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Controleer of u een vergunning nodig heeft of een sloopmelding moet doen via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Na de check kunt u de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.
Je hebt geen vergunning voor een reliëfwijziging nodig wanneer het project aan al deze voorwaarden voldoet: Het terrein ligt niet in erosie- of overstromingsgevoelig gebied. Het volume weggehaalde of toegevoegde grond bedraagt niet meer dan 30 m³ De hoogte wijzigt maximum een halve meter.
Wanneer er geen rooilijnplan beschikbaar is, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen. Er zijn gewestelijke rooilijnplannen die de rooilijnen aan gewestwegen vastleggen, en gemeentelijke rooilijnplannen die dat doen voor rooilijnen aan gemeentewegen.
De Dienst Bouw en Woningtoezicht van de gemeente komt de rooilijnen uitzetten.
Rooilijnen zijn denkbeeldige lijnen die, in beginsel, bij het bouwen niet mogen worden overschreden. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen de voorgevelrooilijn, achtergevelrooilijn en zijgevelrooilijn. De voorgevelrooilijn is de denkbeeldige lijn aan de wegzijde die niet mag worden overschreden door een bouwwerk.