Je werkgever mag je dan niet zomaar dwingen om mee te gaan.Tenzij er een hele goede reden is en je vrijwillig wilt gaan. Het belangrijkste is dat iedereen het recht heeft op vrije tijd en dat je niet tegen je zin hoeft deel te nemen aan bedrijfsuitjes.
Dus nee, een bedrijfsuitje is niet verplicht. Je zou het alleen niet willen missen.
Deelname aan een bedrijfsuitje is zelden formeel verplicht, maar vaak wordt het wel als een sociale verplichting ervaren. Zeker als gesteld wordt dat het bedoeld is om de “onderlinge band en teamspirit te versterken”, is het voor een werknemer vrijwel onmogelijk om zich er aan te onttrekken.
Het teamuitje wordt dan gezien als een verlengstuk van het werk. Vrijwilligheid: als het uitje plaatsvindt buiten reguliere werktijden en puur voor de gezelligheid is georganiseerd, dan wordt de vrijwilligheid van deelname belangrijker.
In Nederland is er geen wettelijke verplichting voor bedrijven om teambuilding te organiseren. Het organiseren van een teambuilding is dus een keuze van de werkgever en kan variëren van bedrijf tot bedrijf. De beslissing om een bedrijfsuitje te organiseren hangt vaak af van de bedrijfscultuur en het beschikbare budget.
Een teamuitje komt voor rekening van de organisatie of het bedrijf. Werknemers hoeven helemaal niets bij te dragen. De manier waarop dit bij uw instelling is georganiseerd klopt dus niet. Als het uitje niet uit de algemene middelen kan worden bekostigd, dan is het beter om maar helemaal niets sociaals te organiseren.
Het is moeilijk om die onmiddellijke vertaalslag, die transfer, te maken. Zo is het bijvoorbeeld bewezen dat mensen elkaar letterlijk “aansteken” met emoties. Vrolijke teamleden steken andere teamleden aan in hun vrolijkheid. Gestresseerde teamleden steken helaas ook anderen aan met stress.
Bedrijfsuitjes of personeelsuitjes vallen in de werkkostenregeling. Net als bijvoorbeeld kerstpakketten of een eindejaarbonus. In de praktijk betekent dit dat bedrijfsuitjes vrijwel altijd met 80% belast worden voor de werkgever. Het uitje wordt gezien als loon in natura.
Tijdens werktijd zijn werknemers in principe verplicht om deel te nemen, zelfs als je een bedrijfsuitje op locatie organiseert. Dit maakt nl. deel uit van de arbeidsovereenkomst.
Reistijden voor het woon-werkverkeer beschouwt de wet niet als arbeidstijd. Dat betekent dat uw werknemer de tijd die hij of zij nodig heeft om op het werk te komen of van het werk naar huis te komen niet mag beschouwen als werktijd. Hierover bent u als werkgever dan ook geen reistijdvergoeding verschuldigd.
Een bedrijfsuitje organiseer je niet zomaar. Het is op het juiste moment de juiste actie ondernemen. Zorgen dat alles op het juiste moment samen valt, namelijk de dag van jullie uitje. Vaak is een uitje maar 1 of 2 keer per jaar.
Een personeelsuitje is niet alleen een kans om te ontspannen, maar ook om de teamgeest en samenhorigheid te versterken. Tijdens zo'n uitje heb je de mogelijkheid om je collega's op een andere manier te leren kennen, buiten de kantoormuren.
Een bedrijfsfeest kost gemiddeld 75 euro per persoon. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Bij een bedrijfsfeest voor 50 personen kost het entertainment/vermaak ongeveer 25 euro per persoon. Dan blijft er nog 25 euro over voor het buffet en 25 euro voor drank.
Ritten naar een werkgerelateerde cursus zijn zakelijk evenals een rit naar een bedrijfsuitje. Kortom, alle ritten die een bestuurder maakt voor de uitoefening van zijn functie zijn zakelijk.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
De wettelijke verplichtingen van de werknemer
Ze moeten zich inzetten voor hun eigen veiligheid en die van hun collega's. Werknemers zijn ervoor verantwoordelijk dat ze de juiste voorlichting en instructie van de werkgever ontvangen. Ze moeten veilig werken en zich houden aan veiligheidsvoorschriften.
In principe wordt werkoverleg onder werktijd gehouden. Als dit praktische problemen oplevert, kan werkoverleg ook aansluitend aan werktijd plaatsvinden. Volgens de wet hoort werkoverleg bij werk en moet dus uitbetaald worden. Dit is een goede stimulans voor medewerkers om er ook serieus aan mee te doen.
Pauze is geen werktijd. Naast regels voor pauzes zijn er ook regels voor onafgebroken rusttijden per week of per 2 weken.
Onder arbeidstijd vallen de uren die je werkt in opdracht van je werkgever. Daar kan bijvoorbeeld ook een cursus onder vallen die je verplicht moet volgen van je werkgever. De uren die je per week of per jaar werkt, heten de arbeidsduur.
In onze ogen is het heel eenvoudig: een teamuitje (of teambuilding uitje) is recreatief van opzet, dus valt binnen de vrije ruimte. Een inhoudelijk teambuilding programma is meer zakelijk van aard, en dus (in meeste gevallen) aftrekbaar.
Maar hoe zit het nou precies met de nieuwe WKR regeling wanneer je een bedrijfsuitje of teambuilding wilt organiseren? Of misschien heb je over de nieuwe WKR gelezen en denk je erover om te korten op het bedrijfsuitje? Dan is het goed om te weten dat een vergadering, teambuilding of relatiedag buiten de WKR vallen.
Bedrijfsuitjes worden vaak gezien als loon en vallen daarom onder de WKR regeling. Dit betekent dat er (loon)belasting over moet betalen en dit kan oplopen tot 80%. Als organisator kun je vooraf de juiste keuzes maken om het uitje niet tot extra belastingdruk te leiden.
Teambuilding activiteiten kunnen bijdragen aan het verbeteren van de prestaties van een team. Door betere communicatie, versterkt vertrouwen, verhoogde motivatie en stimulering van creativiteit, kan een team effectiever werken en uitdagingen beter aangaan. Dit leidt tot betere prestaties en een hogere productiviteit.
Een goede teambuilding geeft inzicht en verdieping in zichtbare en vooral onzichtbare (communicatie) patronen die er in het team aanwezig zijn. Pas als iets zichtbaar is heb je een keuze om er wat mee te doen. Ook wordt er gekeken naar de houding van de teamleden en aannames die er in het team leven.
Teambuilding zorgt voor een hecht team
Teambuilding is de manier om dus aan je onderlinge relaties te werken en het stimuleert creativiteit. Als je samen nieuwe dingen ervaart leer je elkaar kennen op een heel andere manier dan dat je elkaar leert kennen op de werkvloer. Het gaat om verbondenheid naast vertrouwen.