De dag vóór het onderzoek mag u geen: ui, prei, kool, bonen, kauwgom, koffie, of priklimonades. Heeft u een afspraak 's ochtends tussen 08:00 en 12:00 dan dient u nuchter te komen. Nuchter wil zeggen dat u u vanaf 24:00 de avond ervoor niet meer mag eten, drinken en roken.
Echo bovenbuik
Op de dag vóór het onderzoek mag u vanaf 24.00 uur 's avonds niet meer eten, drinken, snoepen, kauwgom kauwen en roken tot na het onderzoek. De medicijnen die u op doktersvoorschrift gebruikt, mag u gewoon met een beetje water innemen.
Voor een echo van de organen in de bovenbuik zoals lever, galblaas en galwegen en alvleesklier, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 22.00 uur op de avond vóór het onderzoek niets meer mag eten en drinken. Ook mag u dan niet meer roken en/of kauwgom kauwen.
We brengen gel aan op je onderbuik en met behulp van de echokop kunnen we de baarmoeder met het kindje erin in beeld brengen. Het is belangrijk dat je een volle blaas hebt, omdat we je baarmoeder dan gemakkelijker in beeld krijgen. We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen.
Voor een echografie van de onderbuik, de nieren en de blaas is het noodzakelijk dat de urineblaas vol is. Daarom vragen we u 1 ½ uur voor het echo-onderzoek, binnen 30 minuten, 1 liter water te drinken (6 grote glazen) en daarna niet meer te plassen!
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Als het gaat om een echo van de gehele buik, dan dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u vanaf 22.00 uur op de avond voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken. Tevens mag u niet meer roken en/of kauwgom kauwen. Daarnaast mag u vier uur van tevoren niet plassen.
Het grote voordeel van echografie is dat er geen straling aan te pas komt. Het kan dus altijd gebruikt worden, ook tijdens de zwangerschap. Een nadeel is dat het beeld niet altijd even duidelijk is. Soms is het onderzoek ook wat gevoelig wanneer de arts met de sonde over een pijnlijke plaats gaat.
Na het onderzoek
U krijgt de uitslag van uw arts. Meestal is dit na 2 werkdagen.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Wat is een echografie van de onderbuik? Met een echografie van de onderbuik kunnen de meeste organen in de onderbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de blaas, de nieren, de baarmoeder en de prostaat. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij buikklachten of laboratoriumafwijkingen.
We adviseren je een uur voor de echo niet meer te gaan plassen. Bij deze zwangerschapsduur gebeurt het regelmatig dat we de baarmoeder uitwendig nog niet in beeld kunnen krijgen.
Het maken van de echo duurt meestal tussen de 5 en 20 minuten. Op het beeldscherm is de binnenkant van uw lichaam te zien.
Waarom is het nodig om voor sommige onderzoeken nuchter en/of met een volle blaas te komen? Voor sommige organen en weefsels is het nodig dat u nuchter bent, om deze met behulp van echografie goed in beeld te kunnen brengen. Darmgassen kunnen bijvoorbeeld het echobeeld ernstig belemmeren.
Echo maken
Bij de uitwendige echo aan het begin van je zwangerschap is het beter dat je een volle blaas hebt, zodat de baarmoeder omhoog geduwd wordt en het beeld duidelijker is. Zorg dat je een volle blaas hebt als je voor een echo komt (drink één uur voor de echo drie glazen water).
U moet anderhalf uur vóór het onderzoek 1 liter helder vocht drinken en daarna niet meer plassen.
De duur van de echografie varieert van 10 minuten (o.a. lever, nieren, alvleesklier, baarmoeder, testis, schildklier) tot een uur (bloedvaten in de benen).
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
Met echografie kunnen de voor artrose kenmerkende veranderingen aan de zachte weefsels in beeld worden gebracht. Een echo-onderzoek is geheel pijnloos; het maakt gebruik van geluidsgolven die terugkaatsen op de zachte weefsels en het bot.
De radioloog of laborant zet een echokop (soort microfoon) op uw buik en beweegt hem heen en weer. De echokop zendt geluidsgolven uit. Een computer zet de geluidsgolven om in beelden. Een echo doet meestal geen pijn en is niet schadelijk.
Echoscopie wordt al ruim 30 jaar toegepast. tot nu toe zijn geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten aangetoond. Een echo kan geen miskramen veroorzaken, ook bij bloedverlies kan een inwendige echo geen kwaad. Een garantie dan nooit onbekende of ongewenste effecten zullen optreden is niet te geven.
Over het algemeen geeft vocht op een echo een zwart beeld. Lucht en harde structuren geven een wit beeld. Terwijl de verschillende zachte weefsels worden afgebeeld in allerlei grijstinten.
Een echo. De echografie maakt uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts een mogelijke tumor zien.