Om te voorkomen dat vocht zich ophoopt áchter je gevelbekleding, maak je gebruik van ventilatielatten. Zoals de naam al doet vermoeden is er hierdoor ventilatie mogelijk. Gebruik ze bijvoorbeeld achter rabat, potdekselplanken of andere soorten gevelbekleding.
Wat is een Ventilatielat? Ventilatielatten worden gemonteerd achter Vuren gevelbekleding. Door de de montage van ventilatie latten en de inkepingen in de ventilatielatten ontstaat tussen wand en gevelbekleding een smalle ruime waar lucht vrij kan circuleren.
Ventilatielatten (meestal 21 mm rachels) te ver uit elkaar plaatsen (maximaal 60 cm, wij raden elke 40-50 cm aan)
Monteer de ventilatielatten
In dit geval is de afstand tussen de horizontale latten aan de achterzijde 50 cm. Boor in de lengte ongeveer elke 40 tot 50 een gat in de ventilatielat. Boor vervolgens met een klopboor door deze gaten in de muur. Gebruik de slagpluggen om de ventilatielatten te monteren.
PIR platen in de muur kunt u rechtstreeks op de muur bevestigen met lijmschuim. Beter is het echter om eerst ventilatielatten te plaatsen, zodat vocht kan ontsnappen achter de PIR isolatieplaten. U schroeft dan eerst de ventilatielatten tegen de muur.
PIR platen direct tegen dakbeschot plaatsen
Als u van binnenuit gaat isoleren, plaatst u de PIR dakisolatieplaten simpel tegen de binnenkant van het dakbeschot.
Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.
Vooral kunstmatig gedroogd hout en thermisch gemodificeerd hout (ook wel stoomhout genoemd) is geschikt voor gevels. Hier is de werking namelijk al grotendeels uit. Gebruik u vurenhout of Siberisch Lariks voor uw gevel, houdt dan rekening met het krimpen en uitzetten.
Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Is uw woning goed geïsoleerd, dan is het extra belangrijk om goed te ventileren.
Wat is de goedkoopste gevelbekleding? De goedkoopste optie voor gevelbekleding is een bekleding met een goedkopere houtsoort zoals Vuren, Douglas of Siberisch Lariks. Dit zijn vaak onbehandelde en niet verduurzaamde houtsoorten met een lagere levensduur, maar voordeliger in prijs.
De meest duurzame gevelbekleding is houten gevelbekleding.
Door een goede folie aan te brengen bij de montage van houten gevelkleding voorkom je vocht in de constructie. Vocht kan schimmels en zwammen veroorzaken die de levensduur van de gevelbekleding aantasten. Bovendien kan het voor een vervelende geur en onaantrekkelijk aangezicht zorgen.
Dubbel regelwerk
Doordat dit hout op hout is, is dit regelwerk gemakkelijk te schroeven met een accuboormachine en eventueel ook weer een beetje te lossen voor extra opvulling. Met de Milli-Max uitvulplaatjes maakt NPI het mogelijk om op elke ondergrond snel en gemakkelijk een strak regelwerk aan te brengen.
De latten bevestig je aan de muur met montagekit. Om ervoor te zorgen dat de latjes met montagekit goed vast komen te zitten en even kunnen drogen kan je de afplaktape gebruiken. Je plakt die er gewoon overheen en de volgende dag – als alles vast zit- kan je de tape weer verwijderen.
Levensduur houten gevelbekleding
Zeer duurzame tropische hardhoutsoorten zoals afromosia, afzelia en bilinga gaan (onder zware omstandigheden) minimaal 25 jaar mee. Zachtere hardhoutsoorten zoals eiken, kastanje, meranti en mahonie gaan minimaal 15 tot 25 jaar mee.
Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed. PIR isolatieplaten laten plaatsen? Dan schakel je best een specialist in. Deze kan de isolatieplaten correct plaatsen zodat je geniet van een optimale isolatie.
Naast de zeer goede thermische prestaties heeft PIR een uitstekende druksterkte die het isolatiemateriaal juist heel geschikt maakt voor de plaatsing van PV-systemen.
Gebruik voor een PIR plaat met de standaard afmeting 1200 x 600mm tenminste 4 schroeven per plaat. De schroeven moeten altijd tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat. PIR schroef met drukverdeelplaat combipak. De schroef is ook geschikt voor gebruik in staal.
Dampremmende folie en PIR
Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten. Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
De drukvastheid van de PIR-platen is nog een reden om te kiezen voor PIR-isolatie. Zoals eerder gezegd, is het mogelijk om er tijdens de aanleg overheen te lopen. Onthoud wel dat de PIR-platen permanente druk dan weer niet aan kunnen. PIR-isolatie is daarnaast vochtbestendig en moeilijk brandbaar.
Doordat er in de dampremmende folie openingen worden aangebracht, onder meer voor (dak)ramen en elektriciteitsaansluitingen, is het onvermijdelijk dat er alsnog vocht in de constructie terecht komt. Om dit vocht naar buiten af te voeren is dampdoorlatend folie nodig.
Dampremmende folie zorgt ervoor dat er geen waterdamp in de isolatielaag kan gaan condenseren, hierdoor wordt de isolerende werking behouden. U dient een dampremmende folie te gebruiken wanneer u van plant bent om een gevel- of dakconstructie te isoleren om de constructie tegen vocht te beschermen.
Isolatiefolie is een reflecterende multi-folie die uit meerdere lagen bestaat. Deze lagen creëren een isolerende werking die wordt veroorzaakt door thermische reflectie. Bij thermische reflectie wordt zowel kou als warmte weerkaatst.