De scheten van vrouwen stinken erger dan die van mannen
Vrouwenscheten stinken vaak erger dan mannenscheten. Dat komt doordat vrouwendarmen meer waterstofsulfide produceren.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Als je weinig koolstofdioxide, zuurstof en stikstof in je lichaam hebt, bestaat je wind dus vooral uit zwavel, wat de reden is dat ie erger stinkt dan andere scheten. Vaak maken deze vieze scheetjes minder geluid dan de geurloze scheetjes.
LET OP JE KOOLHYDRATEN
Vooral vezelrijke kunnen voor aardig wat scheten zorgen. Hierbij moet je denk en aan pasta, rijst en aardappelen. Je krijgt ook last van (extra) stinkende windjes als je in een korte tijd dingen eet als winegums, kristalsuiker, ijs en drop.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Normale ontlasting heeft een geur die veroorzaakt wordt door bacteriële fermentatie van voedingsstoffen en door dode darmbacteriën. In principe stinkt de ontlasting niet.
Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal aanwezig. Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten.
Het zal voelen alsof je je spieren aanspant bij het laten van een scheet, maar juist door je spieren te ontspannen kunnen de opgehoopte darmgassen je lichaam verlaten. Helaas verbrandt je er geen calorieën mee, maar je doet er goed aan je scheten niet in te houden.
Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt. Als jij even dacht dat je door het inhouden van je scheet vieze luchtjes tegenging had je het mis, een ingehouden wind kan dus voor een slechte adem zorgen.
We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.” Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk.
Naarmate mensen ouder worden neemt het aantal winden toe, wat onder meer het gevolg is van een afname van de hoeveelheid spijsverteringssappen, waardoor voedsel minder goed wordt verteerd. Bovendien neemt de kracht van de bekkenbodemspieren af, waardoor men winden moeilijker kan inhouden.
Embed. Een deel van een scheet wordt door bacteriën omgezet in chemische stoffen die je uitpoept. Het andere deel lost op in je bloed en via je bloedstroom komt-ie in je longen terecht.
Berekeningen wijzen uit dat een mens gemiddeld tussen de 8 en 25 scheten laat. Het gemiddelde van dit getal is 16,5. In een jaar zitten 365 dagen. 16,5 keer 365 is 6022,5.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Zodra je poept, stijgen indringende geurmoleculen op vanaf je dampende drol. Vooral de zwavelverbindingen waterstofsulfide en methaanthiol zijn aromatische boosdoeners. Ze zijn niet eens rijk vertegenwoordigd in je uitwerpselen, maar onze neus is hypergevoelig voor hun aanwezigheid.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Als je een scheet te lang ophoudt, zal hij opnieuw opgenomen worden in je bloed. Na een hele reis door je lichaam en zonder andere uitweg, zal het pakketje lucht uiteindelijk ontsnappen via je mond.
"Onderzoek heeft niet aangetoond dat gasproductie genderspecifiek is", vertelt Staller. Zowel dames als heren kunnen zo'n twintig scheten per dag laten en dat is volgens hem hartstikke normaal. Nu denk je misschien dat je écht niet zo veel scheten laat, maar dat kan nog eens vies tegenvallen.
Hoeveel scheten is 'normaal'?
De gemiddelde persoon heeft per dag ongeveer 0,5 tot 1,5 liter gas in zijn spijsvertering hangen, volgens gastro-enteroloog Kyle Staller. De werkelijke hoeveelheid gas die je er uit werkt, varieert echter, en artsen kunnen er moeilijk een exact aantal op zetten.
Een scheet heeft een temperatuur van gemiddeld 37 graden Celsius. Gemiddeld laten we per dag tussen de 10 tot 20 scheetjes, dat komt neer op ongeveer een halve liter aan scheten per dag. De meeste scheten laten we in onze slaap aangezien we onze scheten overdag vaak inhouden (althans: dat proberen de meesten).
Het meeste daarvan is (ingeslikte) lucht, maar door alle activiteit van de bacteriën en gisten in onze darmen zit er natuurlijk ook flink wat koolstofdioxide (CO2, een broeiasgas) bij, een beetje methaan (CH4, een broeikasgas) en dan ook nog wat zwavelverbindingen en vluchtige organische vetzuren, zoals boterzuur.
− Sterk gekruid eten (kan zorgen dat het eten sneller door de darm gaat en de winderigheid toeneemt; vooral als u er niet aan gewend bent) − Voeding met veel eiwitten en suikers − Romige en vette voeding − Bonen (witte en bruine bonen) − Eieren − Erwten en linzen − Schaaldieren − Noten (vooral pinda's) − Melk en ...