Spijkers in de muur slaan klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Je wil niet op je vingers slaan, maar als je de spijker niet ondersteunt dan sla je gemakkelijk de spijker krom.
Zo kies je de juiste lengte nagels
De regel is simpel: de nagel moet drie keer zo lang zijn als de dikte van het materiaal dat je wilt bevestigen.
De beste manier om bevestigingsmaterialen tegen roest te beschermen is door ze te galvaniseren of van een zinklaag te voorzien. Zink beschermt het staal van de spijker niet, maar vormt een laag die aangetast wordt voordat het staal aangetast wordt.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Het verschil tussen schroeven en spijkers is dat schroeven een grotere treksterkte hebben, terwijl spijkers een grotere afschuifsterkte hebben.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
RVS schroeven zijn goed bestand tegen corrosie, al zijn ze niet helemaal vrij van roest. Dit ligt vooral aan de kwaliteit van de schroeven. Zo kunnen A2 schroeven nog wel roesten als ze te maken krijgen met zure regen of zout water. Bij de A4 schroeven is dit niet het geval, deze zijn echter wel duurder.
Buiten of in vochtige binnenruimtes kun je het beste RVS A2 schroeven gebruiken. Deze kunnen worden blootgesteld aan weersinvloeden zonder dat ze gaan roesten. RVS schroeven herken je aan het staal dat iets gladder en glanzender lijkt.
RVS Schroeven
RVS staat voor roestvast staal (en dus niet voor roestvrij staal, zoals veel mensen denken!). Om van RVS te mogen spreken, moet de samenstelling van de schroef voor minimaal 11 tot 12% uit chroom bestaan en maximaal 1,2% koolstof bevatten.
Het is daarom van groot belang om splijten van hout te voorkomen. Een van de oplossingen hiervoor is door het hout voor te boren, voordat de schroef ingeboord wordt. Een andere, makkelijkere en snellere oplossing is door de juiste schroeven te gebruiken.
Staalspijker: ook de staalspijker is gemaakt van gehard staal, maar deze heeft geen ribbels en ziet er verder uit als een platte kopspijker. Doordat het materiaal extra hard is wordt deze spijker gebruikt voor ondergronden van baksteen en beton.
Beste pneumatische tacker (op lucht) – Metabo DKNG 40-50. Het beste toestel om pneumatisch (op lucht) te spijkeren en te nieten is de Metabo DKNG 40/50. Dit is een toestel dat je met een flexibele buis op een compressor aansluit. Vervolgens schiet je spijkers en nietjes zoals je een pistool gebruikt.
Staalspijker. Deze spijker is gemaakt van gehard staal. Daardoor kan hij in baksteen doordringen. Deze spijker is geschikt voor zowel baksteen als beton.
Widia is afgeleid van het Duitse woord voor diamant. Widia is een zeer hard materiaal, bijna net zo hard als diamant. Aangezien dit materiaal harder is dan beton, is het mogelijk om een gat te boren.
De betonhaken hebben een draagvermogen tot 8 kilo en kunnen daarmee vrijwel ieder schilderij, klok of spiegel dragen. De betonhaken zijn geschikt voor harde wanden van beton, hard gesteente maar ook hardhout. De betonhaken hebben drie stalen nagels die u met een hamer stevig verankert in de harde wand.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Het is uiteraard roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Uiteraard zijn er ook nadelen bij RVS.
Een van de dingen waar je bij een vlonder niet op wilt besparen zijn de schroeven. Deze moeten namelijk bestand zijn tegen de werking van het hout zonder te knappen en het liefst wil je ook niet dat ze gaan roesten. De beste keuze voor het vastschroeven van je terras zijn de RVS 410 vlonderschroeven.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
Schroeven gemaakt van RVS (roestvast staal, vaak onterecht roestvrij staal genoemd) zijn bij uitstek geschikt om buiten te gebruiken. RVS is een stuk beter bestand tegen regen en andere weersinvloeden dan VZ schroeven. Daarmee zijn RVS schroeven, met name bij gebruik voor dak of gevel, een stuk duurzamer.
Voor buiten is het van belang dat de schroeven niet gaan roesten. Daarom kun je kiezen voor gegalvaniseerde schroeven. Deze schroeven zijn bedekt met een laag metaal, wat in veel gevallen zink is. Dit metaal zorgt ervoor dat de schroef intact blijft en je geen lelijke plekken in het hout krijgt.
Messing schroeven worden voornamelijk gebruikt vanwege hun ideale eigenschappen ze zijn namelijk bestand tegen corrosie en water en zijn tevens voor het oog mooier aan te zien als ze zijn verwerkt in bijvoorbeeld meubels.
SPAX glaslatschroeven
Voordelen van de schroeven zijn dat kop van de schroef moeiteloos verzinkt in de glaslat, daarom is voorboren ook niet nodig. De schroeven worden lichter en sneller ingedraaid door de freesribben onder de kop en de extra diepe bitaansluiting.