Dit betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn.Ook erfenissen en schenkingen zijn van u samen. Tenzij er in het testament of de schenkingsakte een uitsluitingsclausule is opgenomen.
Zo kan een koppel via een huwelijkscontract: De financiële gevolgen van hun huwelijk ten opzichte van elkaar vastleggen;De eigendom van goederen bewijzen;Bepalen hoe de goederen beheerd zullen worden.
Een huwelijkscontract is een krachtig instrument: het bepaalt de verdeling van jullie inkomsten, goederen, en schulden en heeft een directe invloed bij overlijden en echtscheiding. Je kunt ook het wettelijk stelsel via een huwelijkscontract omvormen naar jullie wensen en behoeften.
In huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maakt u afspraken over uw bezittingen en schulden. Dit doet u bij een notaris. U spreekt af wat van wie is tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap en als u ooit uit elkaar gaat.
Als u trouwt dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk.
Ik ga trouwen of word geregistreerd partner en woon al samen
Dat betekent dat u samen toeslag krijgt. We tellen het inkomen en vermogen van uw partner voortaan ook mee.
Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen. Is uw huwelijk of geregistreerd partnerschap vóór 1 januari 2018 gesloten? Dan geldt dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn.
Als in de huwelijkse voorwaarden geen afspraken zijn gemaakt over de eigendom van de eigen woning en staat het huis op naam van één van de partners, dan is het eenvoudig. Het huis is van de partner op wiens naam het staat. Die kan ermee doen wat hij wil. Het huis noch de waarde van het huis hoeft te worden verdeeld.
Als u geen testament heeft vindt de vererving plaats op grond van de wettelijke regeling. Die wettelijke regeling van de nalatenschap houdt – kort gezegd – in dat de echtgenoot en de kinderen samen erfgenaam zijn, ieder voor een gelijk deel.
Concreet krijgt de langstlevende het eigen vermogen van zijn overleden partner en de helft van het gemeenschappelijk vermogen in vruchtgebruik. De kinderen erven de blote eigendom.
Sloten jullie bij de notaris een huwelijkscontract met scheiding van goederen af, dan is er geen gemeenschappelijk vermogen. In dit stelsel krijgen je erfgenamen uitsluitend je eigen bezittingen in blote eigendom.Je partner krijgt je eigen bezittingen in vruchtgebruik.
Het huwelijkscontract heeft dus voorrang op het testament. Dat een testament 'vloekt' met het huwelijkscontract komt in de praktijk wel meer voor, zeker bij eigenhandig geschreven testamenten.
Alle bezittingen en schulden van voor en tijdens het huwelijk zijn dan van het echtpaar samen.Zo wordt een eigen huis door het huwelijk gezamenlijk bezit. Een uitzondering kan bijvoorbeeld zijn een erfenis waarvan de overledene heeft bepaald dat deze niet voor het echtpaar samen is.
Bezittingen en schulden die u voor het huwelijk samen bent aangegaan, blijven van u samen. Schulden die voor het huwelijk zijn gemaakt voor een bezitting die van u samen is, zijn van u samen. Bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk krijgen zijn van u samen.
De kost van een huwelijkscontract varieert. Dat kan van 300 euro tot 500 euro gaan. Informeer je op voorhand bij een notaris over de concrete kostprijs. Die prijs is laag in vergelijking met de kosten die een wijziging van het huwelijksvermogenstelsel tijdens het huwelijk met zich meebrengt.
Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.
Allereerst gefeliciteerd met uw voorgenomen huwelijk! Voor uw huis en hypotheek hoeft u in beginsel niets te doen. Die kunnen gewoon alleen op uw naam blijven staan, dat is geen probleem. Trouwt u in gemeenschap van goederen, dan worden al uw bezittingen en schulden automatisch van u samen.
Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken. Ook indien uw partner volledig eigenaar is van de woning, mag uw partner u niet zomaar op straat zetten.
Een erfenis valt niet in de gemeenschap van goederen als je getrouwd bent vóór 2018 en de erflater een testament heeft met een uitsluitingsclausule. Het testament van de overledene heeft dus voorrang boven jouw algehele gemeenschap van goederen. Daardoor valt de erfenis er niet in.
Als u een erfenis ontvangt en de overledene heeft bepaald dat de goederen uitsluitend voor u bestemd zijn (uitsluitingsclausule) dan vallen die goederen buiten de gemeenschap van goederen.
Huwelijkse voorwaarden hebben niet het effect van een testament. In je huwelijkse voorwaarden bepaal je niet wie je erfgenamen zijn. Alleen de vermogensrechtelijke verhouding tussen de beide echtgenoten tijdens het huwelijk (vragen als wat is van wie, wie is voor welke schulden aansprakelijk) is geregeld.
Scheiden bij gemeenschap van goederen
De waarde van de in uw bezit zijnde spaarrekeningen behoort tussen u beiden gedeeld te worden bij helften, als u gehuwd bent in gemeenschap van goederen. Als een van u de spaarrekening voortzet, dient deze dus de helft van de waarde uit te keren aan de ander.
Driekwart trouwt in gemeenschap van goederen
De meeste mensen trouwen nog steeds in gemeenschap van goederen." Freek Schols, hoogleraar notarieel recht, bevestigt dat. Hij deed aan de Radboud Universiteit onderzoek naar hoeveel stellen eigenlijk kiezen voor huwelijkse voorwaarden. "Dat is al jaren ongeveer een kwart.
Kosten opstellen volledige gemeenschap van goederen
De voorwaarden worden vastgelegd in een 'notariële akte' en zijn pas geldig vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn. Het opstellen ervan doe je bij een notaris en het kost gemiddeld tussen de €400,- en €1.200,- euro.