Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de friet uit elkaar in ongeveer 3 tot 4 rijtjes (afhankelijk van je bakplaat). Drizzle er als laatste nog een beetje olie overheen. Bak de frietjes bruin en gaar in ongeveer 40 tot 50 minuten.
Door de frieten voor het bakken eerst 30 tot 45 minuten te laten weken in een bak met koud water (en vervolgens supergoed af te drogen), worden ze extra krokant. Zorg wel dat ze door en door droog de bakplaat op gaan!
Leg je frietjes altijd op een metalen bakplaat, zeker niet in een glazen ovenschaal! Zo'n bakplaat geleidt de warmte veel beter, waardoor je frietjes sneller krokant zullen worden!
Ovenfriet wordt voorgebakken in frituurvet om afgebakken te kunnen worden in de oven en niet te verbranden.Het bevat wel iets minder vet dan gewone friet, maar het scheelt verrassend weinig. Houd daar rekening mee als je voor ovenfriet kiest.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
OVEN : Verwarm de heteluchtoven voor op 210° C. Spreid de diepvriesfrieten in één laag op de bakplaat bedekt met bakpapier en plaats die in het midden van de oven. Bak ze goudgeel gedurende 20 min (1/2 zak) tot 23 min voor een hele zak.
Dat ovenfriet gezonder is dan traditioneel bereidde friet is een fabel. Het feit dat iets gefrituurd wordt wil niet zeggen dat het daarmee ongezond wordt. Ovenfrieten leveren wel minder calorieën dan echte frieten. Vergeet niet: net als alle diepgevroren frieten zijn ook ovenfrieten al een keer voorgebakken!
Kun je normale friet in de airfryer bakken? Eigenlijk kun je alles wat je in de oven bakt ook in een airfyer klaarmaken. Je hebt dus geen speciale airfryer-patat nodig, een zak ovenfriet werkt net zo goed.
Voor het maken van écht knapperige ovenfriet, heb je een magnetron met een crispfunctie en crispplaat nodig. Je legt de patat op de crispplaat die de warmte van de microgolven absorbeert. Hierdoor ontstaat er een knapperige bodem. De grill die tegelijkertijd aanstaat, zorgt voor een knapperige bovenkant.
Bak de patat in hete olie, zo wordt het weer lekker krokant.
Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Bak aardappelen en aardappelenproducten niet goudbruin, maar goudgeel. Volg de aanwijzingen op de verpakking van aardappelproducten en friet en bak ze in kleine porties. Doe ovenfriet bijvoorbeeld niet in de frituur.Ovenfriet bevat meer suiker en gefrituurd kan er onnodig veel acrylamide ontstaan.
Leg de aardappels met schil en al op een rooster in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat ze helemaal gaar worden — dit kan wel 45 tot 60 minuten duren. Door de aardappels op deze manier te garen behouden ze al hun smaak.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Schil de aardappels (bij aardappels met een dun schilletje kun je de schil ook laten zitten) en snijd ze in frietjes. Leg ze op het bakblik.
Baktijden van frieten in de Airfryer
Stel een temperatuur in van 200 °C en een baktijd van 9 minuten. Na 9 minuten het mandje met de frieten kortstondig opschudden. Stel terug een temperatuur van 200 °C in en een tijd van 9 minuten. In totaal hebben de frieten 18 minuten gebakken.
Waar normaal gesproken friet gebakken wordt in de kokendhete olie van de frituur, komt er bij de airfryer alleen hete lucht aan te pas. Zowel aan de onderkant als de bovenkant van het mandje wordt hete lucht rond geblazen. Zo bak je je friet (of andere snacks) met een stuk minder olie en dus minder vet.
Doe de verse friet in het mandje en bak 10 minuten voor op 120 graden in de voorverwarmde airfryer. Zonder olie. Meng de halfgare friet met de olie in een kom. Doe de frietjes opnieuw in de airfryer en bak ze krokant op 180*C.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
De conclusie. Patat zowel uit de frituur als uit de oven bevat meer vet, kcal en suikers meer dan gewone aardappelen.
Verschillen tussen een airfryer en een oven
Kleine maaltijden bereid je gemakkelijk in een airfryer. Wil je grotere maaltijden bereiden, zoals ovenschotels, grote taarten en vlees dat langzaam moet garen? Dan is een oven zeer geschikt. Als je krokante patat wilt, kun je deze beter in een aifryer klaarmaken.
220°C, 15-20 min.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Verwarm de hete lucht oven voor op 220°C-250°C. 2. Bedek het ovenrooster met bakpapier en verdeel er de bitterballen of andere snackjes direct uit de diepvries over. Schuif het rooster in het midden van de oven en bak de hapjes in 8-12 minuten goudbruin af.