Zeefdruk is een van de meest gebruikte druktechnieken in de textielindustrie. Bij de deze druktechniek wordt er gebruik gemaakt van een raam waarin heel fijn gaas is gespannen. Dit raamwerk met gaas noemen we het zeefdrukraam. Voor elke kleur die moet worden gedrukt maakt men een apart zeefdrukraam.
Stel dat u een bedrijf hebt waar uw personeel dag in dag uit t-shirts dragen met het logo van uw bedrijf, dan kiest u best voor zeefdruk. Bij deze techniek absorberen de textielvezels namelijk een groot gedeelte van de inkt, waardoor de kleur vast blijft zitten in de vezels en bijgevolg krasbestendig is.
Zeefdruk is een sjablonen-drukproces. In tegenstelling tot conventionele sjablonen (bv. gemaakt van papier) kan deze druktechniek ook worden gebruikt om zeer gedetailleerde, vrijstaande afbeeldingen te reproduceren. Dit wordt bereikt tijdens het drukproces waarbij de inkt door de zeef wordt geperst met de rakel.
Leg de zeefdruk op je stuk textiel en gebruik genoeg inkt. Eerst schuif je de rakel licht over je ontwerp, zodat er overal inkt zit. Hierna druk je de rakel strak over de zeefdruk, zodat je inprincipe de inkt erdoorheen drukt.
Met een loep kan je zien hoe het werk is gemaakt. Bij een houtgravure, ets of linosnede zal het papier vaak een heel klein beetje ingedrukt zijn. Bij een zeefdruk zie je dat een werk is opgebouwd uit verschillende lagen kleur. Let bij alle grafiek op de levendigheid van de kleur en de kwaliteit van zwarte lijnen.
Hoewel de productie van je eigen sjablonen op het eerste gezicht ingewikkeld en moeilijk lijkt, is het eigenlijk heel eenvoudig, tenzij je meteen hoge resolutie foto's in kleur wilt afdrukken. We hebben je al de basisprincipes van het maken van je eigen sjabloon geleerd op de pagina 'Zelf zeefdrukken maken'.
Een t-shirt laten bedrukken bij Drukland? Dat betekent dat jouw shirt digitaal wordt voorzien van jouw eigen ontwerp. Dit houdt in dat we een digitale druktechniek gebruiken en wij elke kleur (inclusief wit) in het ontwerp dat jij aanlevert kunnen drukken.
T-shirts laten bedrukken door T-shirts.nl. Laat uw bedrijfskleding, promotiekleding of teamkleding personaliseren of begin uw eigen kledinglijn. Wij drukken of borduren afbeeldingen, teksten en logo's op de meest uiteenlopende textiel- en kledingsoorten.
Een schilderij of tekening is een uniek kunstwerk, het origineel. De enige in zijn soort, van de hand van de kunstenaar, waar er maar 1 van is. Echter een ets, litho of zeefdruk noemen we grafiek en dit is kunst gemaakt in een bepaalde oplage.
Voor zeefdrukken kunnen vele verschillende materialen gebruikt worden bv. papier, karton, stof (bv. T-shirts), leer, plexiglas, metaal, hout en nog veel meer. Als een algemene regel geldt, hoe minder inkt op het materiaal moet worden afgedrukt, hoe fijner het gaas van het zeefdrukraam moet zijn.
Zeefdruk is een van de meest gebruikte druktechnieken in de textielindustrie. Bij de deze druktechniek wordt er gebruik gemaakt van een raam waarin heel fijn gaas is gespannen. Dit raamwerk met gaas noemen we het zeefdrukraam. Voor elke kleur die moet worden gedrukt maakt men een apart zeefdrukraam.
In de textiel zeefdruk worden voornamelijk met inkten op waterbasis en kunstofbasis (Plastisol) gewerkt. Plastisol inkt wordt alleen dan gebruikt wanneer een hoge dekking wenselijk is. Vooral zwarte textiel moet worden afgedrukt met inkten die een hoge dekking kunnen bereiken.
Bij een digitale transfer wordt er een opdruk via een kleurenprinter aangebracht op speciaal transferpapier. Daarna wordt de afbeelding geplot (gesneden) op een speciale plotter. De transfer wordt dan op een drager onder een bepaalde druk en hitte van een (hitte) pers op het product geperst.
Bij Shirt-Discounter is het voor iedereen mogelijk om goedkoop kleding te bedrukken! Onze maten reiken van 3 maanden (babymaat) tot wel 5XL! Afname is mogelijk vanaf 1 stuk, en onze gebruiksvriendelijke ontwerptool zorgt ervoor dat iedereen in staat is om zijn/haar eigen ontwerp op een stuk textiel te drukken.
Na het wassen eerst even goed strijken. Dan de afbeelding op de plek neerleggen waar je hem wilt hebben en even goed met het midden van het strijkijzer er overheen. Natuurlijk zonder stoom. Stevig aandrukken zodat hij goed overgenomen wordt.
Het bedrukken van bedrijfskleding geeft een erg professionele uitstraling voor het bedrijf. Een logo of tekst van het bedrijf op kleding gedrukt ziet er goed uit en het valt op bij mensen. Daarnaast worden de werknemers goed herkend door klanten, wat ook erg professioneel is.
De industriële toepassing van zeefdruk werd in 1928 door drukkerij Levisson in Den Haag, onder de naam Flattone, geïntroduceerd. Bij Levisson werkte men met een speciaal-procedé, het gepatenteerde Selectasine-systeem.
Al ons papierwerk zeefdrukken we met watergedragen inkt. Aan kwaliteit doet dit niet onder voor andere inkten. Het papier moet minimaal 120 grams zijn en kan meer dan 2 - 50 mm dik zijn. Wij maken uitsluitend gebruik van gerecycled papier en papiersoorten met een FSC-keurmerk.
De zeefdruk is een druktechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van een raam waarin fijn gaas is gespannen. Dit is het zogeheten aluminium zeefdrukraam. Voor elke kleur moet een apart raam gemaakt worden.
Ook zie je dikwijls dat de drukinkt op het papier 'ligt'. Vaak kan je de drukinkt op het papier voelen. Op deze manier kan je altijd heel makkelijk het verschil zien tussen een ets en een zeefdruk: de ets heeft een 'moet' / een indruk in het papier, een zeefdruk is glad van oppervlakte.