Natuurlijke manier van desinfecteren: met zout water in je zwembad desinfecteer je je zwembadwater met natuurlijke chloor in plaats van chemische chloor. Dat is goed voor je gezondheid én het milieu. Minder onderhoud: een zoutwater zwembad onderhoud is beperkter dan bij een klassiek chloor zwembad.
Daarvoor wordt eerst het zwembadwater licht gezouten: 2 tot 6 g/liter water. Vervolgens stroomt het zwembadwater door de elektrolytische installatie, waardoor het opgelost zout verandert in natuurlijk chloor (of natriumhypochloriet of NaoCl). Zoutelektrolysesystemen in zwembaden worden steeds populairder.
Hoe lang moet het Intex zoutwatersysteem aan staan? In principe mag een zoutwatersysteem altijd aan staan. Er zit namelijk een 24-uurstimer op die de afgifte regelt. Het is belangrijk om de hoeveelheid van de afgifte in te stellen.
Een te hoog gehalte aan zout in het zwembad kan onherstelbare schade opleveren aan veel onderdelen in je bad! Kies altijd voor het juiste zout. Dit mag geen jodium bevatten, dus keukenzout is niet geschikt!
Foutcode 92 betekent simpelweg een te hoog zoutgehalte. De enige manier om dit op te lossen is door wat zwembadwater (met zout) uit het zwembad te laten en weer aan te vullen met schoon kraanwater zonder zout. Stel bij met behulp van een testset om het zoutgehalte te meten of totdat de foutcode verdwijnt.
De totale chloorwaarde geeft het totale chloor in het zwembadwater aan, maar dat betekent niet dat het allemaal effectief is. Vrij chloor is het actieve chloor in uw zwembad en gebonden chloor is niet-actief chloor. Dit heeft dus geen werking meer. De ideale waarde van vrij chloor is tussen 0,5 en 3,0 ppm.
Het door ons geleverde BROXO zout is het meest zuivere electrolysezout voor uw zwembad dat verkrijgbaar is, namelijk met 99,9% zuiver NaCl. Al deze zoutsoorten bevatten geen jodium! Natriumchloride is nodig voor de chloorproductie door de elektrolyse apparatuur.
Voorkom schade aan het zwembad
Het zout moet een zuiverheid van minstens 99,4% NaCl (natriumchloride) hebben. De norm definieert maximumwaarden voor metalen zoals koper, ijzer en magnesium. Het zout mag geen additieven zoals antiklontermiddel (E535 of E536) of jodium bevatten.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Minder jaarlijkse onderhoudskosten: je moet slechts 1 keer per jaar zwembadzout in je zwembad gieten. Bij een chloor zwembad moet je veel vaker chemische chloor toevoegen aan je zwembadwater. Door die lagere onderhoudskosten verdien je de aanschaf van het zout water systeem sneller terug.
Als je een bubbelbad hebt met zoutwatersysteem dan is het verstandig om het zoutwatersysteem vaker te laten draaien, in ieder geval op dagen van gebruik 2-3 uur vóór en 2-3uur ná het gebruik.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Mag je zwemmen in melkachtig water
Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad. Meet dit dus wel even voor je die plons neemt. Ook dode algen kunnen eigenlijk geen kwaad om mee te zwemmen.
Hoevaak chloor in het zwembad? Chloorshock (granulaat) voegt u alleen toe wanneer het zwembadwater een boost nodig heeft. Dit kan zijn wanneer het zwembad net met water is gevuld of er bijvoorbeeld net een onweersbui is geweest. Dit onttrekt chloor uit het water, dus het toedienen van chloor is dan vereist.
Groen zwembadwater komt veelal voor na een zware onweersbui, bij slechte desinfectie, verkeerde PH waardes of een teveel aan cyaanzuur(zelden). Algen zijn het meest voorkomende probleem bij zwembadeigenaars. Chemicaliën als chloor en anti-alg zorgen dat deze algen verdwijnen en houden ze uit uw zwembadwater.
Eigenschappen. De naam Chloor is afkomstig van het Griekse woord χλωρος (chloros), dat is te vertalen als geelgroenig. Chloor is een gas dat makkelijk zouten vormt (halogeen); chloorgas komt door zijn hoge reactiviteit niet in de atmosfeer voor.
Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, chloor kan aan alle zwembaden toegevoegd worden. Sterker nog, we raden u zelfs aan om dit altijd te gebruiken. Chloor voorkomt namelijk de vorming van algen en doodt bacteriën.
Te veel (regen)water in het zwembad
Als je zwembad gevuld is tot de maximale hoogte, dan kan de regen er voor zorgen dat het waterniveau te hoog wordt. Hierdoor kan bijvoorbeeld de zwembadskimmer niet meer zijn werk doen en komt het water boven de rand. Ook is dit niet goed voor de constructie van het zwembad.
De heilzame voordelen van badzout
Zo neemt je lichaam tijdens een bad met zout veel mineralen, natrium, magnesium en kalium op. En doordat zout de zuurgraad van het water verandert, wordt de hardheid van het water minder. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je huid lekker zacht aanvoelt na een bad.
Mogelijke oorzaken waardoor de pH-waarde van het zwemwater stijgt, is door het toevoegen van sterke chloorproducten of door plotse stijging van de temperatuur van het water. Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is.