Afkoelen. Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.
Ik laat een cake altijd 15 minuten na het bakken afkoelen in de vorm. Je merkt dat gebak vaak ietsjes krimpt nadat je hem uit de oven hebt gehaald. Hierdoor laat deze makkelijker los van de vorm. Beweeg de vorm iets op en neer om te controleren of de cake al los zit.
Wat je direct kunt doen om je cake nog te redden, is de bovenkant afdekken met aluminiumfolie en de cake rustig afbakken bij een lagere temperatuur tot ook de binnenkant gaar is.
Als de taart uit de oven wordt gehaald, en deze gaar is, moet deze eerst minmaal 15 minuten rustig afkoelen in de bakvorm. Deze wachttijd zorgt ervoor dat de structuur in staat is m zich te stabiliseren en maakt het losmaken van de randen veel gemakkelijker.
De stoom van het warme glas zorgt ervoor dat de boter een stuk zachter wordt en op kamertemperatuur is. - Laat het glas vijf minuten over de boter staan en haal dan het glas eraf. Zo simpel kan het zijn. Binnen no-time is de boter smeerbaar of op kamertemperatuur.
Giet kokend water over een theedoek en zet hier de bakvorm met cake op.Laat de vorm zo een paar minuutjes staan en de cake laat los. Ik heb het zelf nog niet hoeven testen, mijn cakes laten gelukkig goed los uit bakvormen.
Hoe kan je een cake luchtdicht bewaren? Verpak de cake in plasticfolie, aluminiumfolie, in een plastic zak of in een afsluitbare (cake)bak. Luchtdicht verpakt is de cake een kleine week te bewaren. Natuurlijk is ie versgebakken wel het allerlekkerst!
Als je 'm in de koelkast zou bewaren wordt de cake namelijk heel droog. Om te voorkomen dat de cake heel droog wordt, bewaar je 'm het beste in een luchtdichte bewaardoos op het aanrecht of in een keukenkastje. Belangrijk is hierbij wel dat de cake goed is afgekoeld voordat je 'm in de bewaardoos doet.
Verkeerde temperatuur of ovenstand (of te lang bakken)
Een cake of taart kan inzakken, wanneer je de oven te vroeg opent. Dit komt omdat je baksel de warmte nodig heeft om te rijzen en stevig te worden. Als je de oven opent verstoor je dit proces, omdat er dan koude lucht bij komt.
Heel simpel eigenlijk, hoe langer je de cake in de oven laat staan, hoe meer vocht er kan verdampen. En zo wordt je cake dus ook steeds droger. Een belangrijke oorzaak van een droge cake, is dus dat hij te lang gebakken is.
Warm eten afkoelen is beter
Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Verwarm de oven goed voor
De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de lucht in je baksel uitzet, waardoor het beslag luchtiger wordt en rijst. Hoe heter de oven, hoe sneller dat gaat. De hitte zorgt er ook voor dat de eiwitten stollen, waardoor je creatie vorm houdt en instortingsgevaar wordt verkleind.
Een cake kan dan niet goed gaar worden en rijzen, dat zorgt voor een compact resultaat. Nog een reden is een te luchtig beslag. Ja, dat kan dus. Een te luchtig beslag zakt juist in en geeft een compacte cake als resultaat.
Hoe je taarten, koekjes en cakes het beste bewaart is afhankelijk van het recept. Over het algemeen geldt dat de meeste baksels ongeveer 1 week goed blijven in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
Rustig afkoelen
Na 10 minuten laat je hem zonder springvorm volledig afkoelen op een taartrooster. Een gebakken biscuitbodem smaakt veel beter en laat zich nog makkelijker verwerken als deze tenminste 2 uur of nog liever 12 uur op een koude plaats heeft afgekoeld.
Cakebeslag kan je het beste niet invriezen, want dan gaat de smaak en kwaliteit van het beslag achteruit waardoor je cake ook een slechtere kwaliteit zal hebben. Je kan cakebeslag wel een paar uur bewaren, je zal merken dat je beslag anders van structuur wordt als je het laat staan.
Cake weer in de oven? Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
Er zijn verschillende redenen waarom een cake of cupcake plots inzakt na het bakken. Zorg ervoor dat je het beslag niet te lang mixt, waardoor het te luchtig wordt en dus inzakt bij het afkoelen. Hou er rekening mee dat de temperatuur van de oven hoog genoeg is. Maar ook het temperatuurverschil kan een reden zijn.
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar. Een paar kruimeltjes die er al goed uitzien is ook niet erg. Wanneer er nog beslag of plakkerige stukjes cake/beslag aan de prikker zit is hij nog niet goed. Snel het ovendeurtje dicht en nog wat langer in de oven die cake.
Plaats de hoeveelheid boter die je nodig hebt op een bord. Vul vervolgens een glas met warm water en laat dit een minuutje afkoelen. Giet het water vervolgens uit het glas en maak het glas goed droog. Plaats het glas ondersteboven over de boter en wacht twee minuten.