Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
In Nederland mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we na kerstavond en Eerste Kerstdag nog een feestdag mogen vieren. Dit is ook het geval in onder andere België, Oostenrijk, Duitsland en Italië. Toch zijn er ook landen waar Tweede Kerstdag geen feestdag in en dus niet wordt gevierd.
Het is één van onze elf officiële feestdagen en we schrijven het zelfs met hoofdletters: Tweede Kerstdag. Maar waarom eigenlijk? We vieren officieel niets, want zelfs Jezus Christus viert zijn verjaardag geen twee dagen achter elkaar.
De twee dagen na 'Heiligabend', 25 en 26 december, zijn officiële feestdagen. Veel Duitsers nemen de week tussen kerst en Oud en Nieuw vrij.
In de multiculturele Verenigde Staten verschilt het per etnische groep hoe kerstmis gevierd wordt. Veel christenen bezoeken de kerk op Kerstavond of op kerstdag. Tweede kerstdag kent men niet: men viert alleen 25 december.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
“We vieren kerst op Christmas Eve (24ste), Christmas Day (25ste) en Boxing Day (26ste),” vertelt Steph.
2eKerstdag. Van oorsprong de eerste doordeweekse dag na Christmas Day.
Finland voert de ranglijst aan met maar liefst 39 vrije dagen, maar ook Denemarken, Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje doen het goed met 36 verlofdagen, waarbij Spanje na Finland het meeste officiële feestdagen (14) toekent.
Vertaal kerstmis van Nederlands naar Duits
Weihnachten; Christmesse; Weihnachtsmesse.
Op Dia de Navidad (kerstdag) bezoeken Spanjaarden familie, eten ze een feestmaaltijd en op sommige plaatsen krijgen kinderen cadeautjes van Papa Noel (Kerstman). De meeste kinderen krijgen hun cadeautjes echter van de Drie Koningen (Los Reyes Magos) op 6 januari. In Spanje kennen ze geen 2e kerstdag.
In de loop van de middeleeuwen ontstond er in Groot-Brittannië nog een andere traditie op Tweede Kerstdag: Boxing Day. Deze benaming zou afgeleid zijn van de doos ('box') die veel edelen hun dienaren op die dag mee naar huis gaven.
In Amerika wordt alleen Eerste Kerstdag gevierd. Maar ook Kerstavond is belangrijk. Dan wordt er gegeten met de hele familie en in sommige gezinnen worden dan ook al de cadeaus uitgepakt. Maar gebruikelijker is het dat de kinderen op Kerstochtend de cadeaus onder de kerstboom vinden.
Alleen in de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en in Friesland lag op de meeste plaatsen nauwelijks sneeuw. Op eerste kerstdag kwam de temperatuur in de westelijke helft van het land boven het vriespunt waardoor het sneeuwdek daar werd aangetast.
Dat sneeuwdek in De Bilt met Kerstmis is sinds 1901 (het begin van de weermetingen in Nederland) slechts acht keer voorgekomen. Vóór 2010 gebeurde het in 2009, en daarvoor in 1981. Hier zie je een mooi overzicht van het KNMI.
Betaalde vakantiedagen zijn voor veel Chinezen een gunst, geen recht. Alleen ambtenaren en werknemers van staatsbedrijven hebben recht op 21 vakantiedagen per jaar. In de private sector bepalen werkgevers zelf of en hoeveel dagen hun werknemers vrij kunnen nemen.
Finland heeft de meeste feestdagen van Europa; daar is het jaarlijks vijftien keer feest. Dat onderzocht adviesbureau Mercer in 2014. Op een feestdag ben je in Nederland niet automatisch een dag vrij. Er bestaat namelijk geen wet waarin is vastgelegd dat werknemers vrij zijn op bepaalde feestdagen.
De Finnen hebben de meeste feestdagen (15), op de voet gevolgd door Spanje (12), Griekenland (12) en vier landen met elf feestdagen (Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië).
Boxing Day bestaat sinds 1871 en is een dag die wordt gevierd in: Engeland, Wales, Ierland, Nieuw-Zeeland en Canada.
Sindsdien gelden in heel Nederland dezelfde regels rondom feestdagen op zondag. Hierdoor hebben we maar liefst twee eeuwen later nog steeds een Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag. Ook in België, Oostenrijk, Duitsland en Italië viert men ook een Tweede Kerstdag.
Wanneer wordt Kerst gevierd in Denemarken? Op 24 december (kerstavond) wordt in Denemarken kerstmis gevierd met vaak een kerstdiner en cadeautjes. Het openen van de cadeautjes gaat vaak door tot in de late uurtjes.
Tijdens de kerst in Noorwegen worden de straten van steden als Oslo sfeervol verlicht met duizenden lampjes en vrolijke feestverlichting. Kerstavond is het belangrijkste moment van de kerst, wat graag gevierd wordt met familie, samen eten en cadeautjes onder de kerstboom.