Sinds 1 oktober 2014 is de voormalige premier van Noorwegen, Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. Omdat de militaire opperbevelhebber van de NAVO (de "Supreme Allied Commander Europe") traditioneel een Amerikaan is, is de secretaris-generaal van de NAVO tot nu toe iedere keer een Europeaan geweest.
Stoltenberg is sinds 2014 de topman van de NAVO, en is met zijn acht jaar een van de langst zetelende secretarissen-generaal uit de geschiedenis van de verdragsorganisatie.
NAVO is de afkorting van de 'Noord-Atlantische Verdragsorganisatie'. In het Engels: North Atlantic Treaty Organization (NATO). Om misverstanden te voorkomen: er is dus geen verschil tussen NAVO en NATO.
Met Finland en Zweden verwelkomt de Navo relatief kleine legermachten. De landen beschikken over respectievelijk 21.500 en 24 duizend soldaten. Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen.
Het Volksbevrijdingsleger van China telt het grootste aantal actieve militairen ter wereld: meer dan 2.260.000. Voeg daarbij nog eens 1.452.500 reservisten en je bekomt een krijgsmacht die in tijden van oorlog kan rekenen op meer dan 3.712.500 manschappen. Vooral de 68 militaire duikboten van China trekken de aandacht.
1. Verenigde Staten (0.0453) Het zal jullie niet verbazen dat het goed georganiseerde leger van de Verenigde Staten het beste scoort. Het bizarre budget van het Amerikaanse leger is maar liefst $612 miljard.
Waaruit bestaat die flitsmacht? De flitsmacht bestaat uit een multinationale landstrijdmacht van ongeveer 5.000 soldaten, die ondersteund worden door luchtmacht, marine-eenheden en speciale eenheden.
Het Russische leger bestaat uit 400.000 dienstplichtigen en 300.000 beroepsmilitairen. Dienstplichtigen worden officieel niet ingezet, omdat het volgens Moskou geen oorlog is maar een 'speciale militaire operatie'.
De EU heeft geen permanent leger. De deelnemende landen leveren troepen en materieel wanneer dat nodig is. Dit kan zijn voor vredeshandhaving, crisisbeheersing en humanitaire opdrachten. Om snel te kunnen reageren, beschikt de EU over gevechtsgroepen van elk ongeveer 1.500 man.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
De volgende landen van de Europese Unie zijn geen lidstaten van de NAVO: Finland, Ierland, Oostenrijk, Zweden, Cyprus en Malta. Oostenrijk wil geen lid worden omdat het land, toen het na inwerkingtreding van het Oostenrijks Staatsverdrag in 1955 weer zelfstandig werd, verklaarde voor eeuwig neutraal te blijven.
Stand: 25 augustus 2022. Nederland krijgt er in totaal 52.
Gemeenschappelijke defensie
"Indien een lidstaat op zijn grondgebied gewapenderhand wordt aangevallen, rust op de overige lidstaten de plicht deze lidstaat met alle middelen waarover zij beschikken hulp en bijstand te verlenen overeenkomstig artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties.
Inmiddels is de troepensterkte bijna vertienvoudigd, tot zo'n 40.000 man. Maar daar moeten meer bij, aldus Stoltenberg. "We moeten er zeker van zijn dat we in staat blijven om in een gevaarlijkere wereld alle NAVO-bondgenoten te beschermen en te verdedigen." In juni is er een NAVO-top in Madrid.
Naast Zweden en Finland, zijn er ook andere landen die een neutrale status hebben. Ook Ierland, Oostenrijk en Zwitserland zijn landen die geen lid zijn van de NAVO en die status bezitten. Zwitserland heeft al een lange traditie van neutraliteit, al meer dan 200 jaar, sinds het Verdrag van Wenen in 1815.
De huidige omvang van de Oekraïense strijdkrachten, die bestaan uit 250.000 (215.000 militairen), is na de Russische strijdkrachten de grootste in de regio.
Zulke getallen haalt Oekraïne bij lange na niet. Daar zijn naar schatting 170.000 actieve militairen en 100.000 reservisten. Meer wapens leiden dus tot een langere oorlog en nodeloos bloedvergieten.
De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie is een van de grootste internationale instellingen ter wereld. De NAVO is een politiek-militair bondge- nootschap dat 30 landen uit Europa en Noord- Amerika omvat. Deze landen komen bij elkaar om te overleggen en samen te werken op het terrein van veiligheid en defensie.
Ongeveer 1,4 miljoen militairen zijn op het ogenblik in actieve dienst, en er zijn een extra 860.000 reservisten. Op het ogenblik is er geen dienstplicht in de Verenigde Staten. De Amerikaanse strijdkrachten worden over het algemeen beschouwd als de sterkste krijgsmacht in de wereld, die mondiaal kan worden ingezet.
Bij Defensie werken ruim 68.000 militairen, burgers en reservisten. Om de krijgsmacht ook in de toekomst sterk te houden zijn elk jaar nieuwe medewerkers nodig.
Het leger van Bhutan heeft tien gepantserde wagens en twee helikopters. Toch wordt het gezien als het zwakste leger ter wereld vanwege de kleinschaligheid.
De Chinese luchtmacht en marine hebben de beschikking over ongeveer 2.800 vliegtuigen, waarvan zo'n 2.250 gevechtsvliegtuigen. Daarmee heeft China de grootste luchtmacht in de regio en de op twee na grootste ter wereld. China is “snel aan het inlopen op westerse luchtmachten”, aldus het Pentagon.
Costa Rica is één van de weinige landen zonder leger. Na een korte burgeroorlog in de jaren veertig schaft president José Figueres Ferrer het leger af. Sindsdien heeft Costa Rica geen grote geweldsuitbarstingen meer meegemaakt.