De eerste 6 weken na de operatie is het risico van luxatie (het uit de kom schieten) van de heup het grootst. Om dit te voorkomen mag u de volgende bewegingen absoluut niet maken: het geopereerde been over het andere been heen leggen. geen gecombineerde bewegingen maken.
Lopen: 5-10 x in het uur (bijv. even naar de wc, douche, kopje koffie etc.). U mag de Gecementeerde Heupprothese volledig belasten maar gebruik krukken ter ondersteuning. U moet de ongecementeerde Heupprothese de eerste 6 weken 50% belasten, dus 6 weken met krukken lopen.
U mag gewoon traplopen. Wel zult u de eerste weken met uw geopereerde been moeten bijstappen. Zodra de pijn het toelaat, mag u doorstappen. Drempel op: eerst het niet-geopereerde been, daarna het geopereerde been bijtrekken en tot slot de krukken.
U kunt het beste gaan zitten in stoelen met zowel rug- en armleuningen, waarbij u voldoende steun krijgt. Daarnaast kunt u ook met een zittingverhoger de zitting verhogen. De heupen en knieën moeten bij het zitten in een hoek van 90 graden of groter kunnen blijven.
De pijn na het plaatsen van een heup- of knieprothese vermindert na ongeveer 2 weken. In de weken daarna neemt de pijn langzaam verder af. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op.
Wanneer mag je weer autorijden na een heupoperatie? Het advies van specialisten is duidelijk: de eerste zes weken mag je sowieso geen autorijden. Na zes weken ga je op controle bij de specialist. Dat is het moment waarop je kunt informeren wanneer je weer mag autorijden na de heupoperatie.
Als u voor de operatie ook regelmatig fietste mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben en u moet zich zeker goed genoeg voelen om te fietsen. Gebruik bij voorkeur een damesfiets vanwege de lage instap. Oefenen op een hometrainer is aan te raden.
Na de operatie moet je circa zes weken met krukken lopen. De dag na de operatie mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut al proberen om een stukje te (trap)lopen met deze hulpmiddelen. Ook krijg je van hem oefeningen om de spierkracht in je benen en de soepelheid in de heup te vergroten.
Na het plaatsen van een heupprothese kunnen er altijd klachten ontstaan. Welke klachten kan iemand hebben? Normaal gesproken neemt de pijn langzaam af wanneer er een nieuwe heup geplaatst is. In enkele gevallen houdt de pijn aan en voelt de heup niet stabiel.
U kunt het beste schoenen met een brede hak dragen die vast aan/om uw voet zitten. Draag de eerste 3 maanden geen schoenen met hoge hakken. Wanneer mag ik weer op mijn zij slapen? U mag meteen weer op beide zijden slapen.
Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.
U slaapt het veiligst op uw rug, met een dik kussen tussen de benen. Wij adviseren u dit de eerste zes weken te doen. Is slapen op de rug voor u erg lastig of onplezierig, dan kunt u na twee weken ook op uw zij slapen, met een groot, stevig en dik kussen tussen uw knieën geklemd. Overleg eerst met uw fysiotherapeut.
Hoe lang duurt de heup revalidatie? U moet in ieder geval circa zes weken na de operatie met krukken lopen. Na verloop van tijd krijgt u meer en zwaardere oefeningen. Twee tot drie maanden na de heupoperatie heeft u gemiddeld 2 keer per week fysiotherapie nodig.
Op de hometrainer mag fietsen na 2 weken, zet het zadel voldoende hoog en start zonder weerstand. Zwemmen is een goede oefening. Na een drietal maanden mag u deze sport weer beoefenen. Andere sporten hervatten in overleg met uw arts.
Drie tot vier maanden na de heupoperatie treedt een aanzienlijke verbetering op. Soms voelt men een doffe pijn na een lange wandeling. 'Startpijn' (pijn bij de eerste stappen na het opstaan) kan tot een jaar na de heupoperatie aanhouden. Dit pijnlijke gevoel verbetert zonder behandeling.
Is een kunstheup op iedere leeftijd mogelijk? Meer dan de helft van de mensen die kiezen voor een kunstheup is tussen de 60 en 80 jaar. Maar ook bij mensen boven de 80 en bij mensen onder de 60 kan een kunstheup geschikt zijn. Een kunstheup gaat ongeveer 20 jaar mee.
Gelukkig is, naast gezonde voeding, blijven bewegen juist goed om klachten te verminderen en is wandelen bij uitstek een geschikte activiteit. Omdat artrose slijtage van het kraakbeen is, dien je wel je eigen grenzen in de gaten te houden. Ook al is bewegen goed, overdaad schaadt in dit geval.
Orthopedische kliniek OCON in Hengelo heeft het slaapadvies onderzocht dat voorschrijft dat na het plaatsen van een nieuwe kunstheup het noodzakelijk is om zeven weken op de rug te slapen. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten in elke gewenste houding kunnen slapen.
Ja, je kan fietsen met een versleten heup. Sterker nog, fietsen met een versleten heup zorgt ervoor dat klachten kunnen verminderen. Daarnaast remt het de progressie van de artrose af. Met fietsen versterk je juist de spieren om je heup heen en blijf je in een goede conditie.
Het gebied waar u geopereerd bent, moet weer genezen en sterk worden. Blijf daarom minimaal de eerste 2 weken na de operatie met 2 krukken of een rollator lopen, ook als u al zonder ondersteuning kunt lopen. Overleg met uw fysiotherapeut of en wanneer u met 1 kruk kunt gaan lopen.
Tot een jaar na de operatiedatum wordt fysiotherapie meestal vergoed vanuit de basisverzekering op de eerste 20 behandelingen na, die komen vanuit de aanvullende verzekering. Indien u niet (beperkt) aanvullend verzekerd bent, kunnen de eerste 20 behandelingen (deels) voor eigen rekening zijn.
UIT HET BED • Kom indien mogelijk uit het bed langs de geopereerde zijde. Verplaats je zo dicht mogelijk naar de zijkant van het bed. Zet als het kan het hoofdeinde van het bed rechtop en ga overeind zitten. Draai je benen samen over de rand van het bed.
Paracetamol is een pijnstiller die het beste werkt als u deze op tijd en regelmatig inneemt. Voor volwassenen wordt een dosis van 1000 mg (2 tabletten van 500 mg) per keer aanbevolen, 3 tot 4 x per dag. Wij adviseren u om de eerste 48 uur (=2 dagen) na de operatie standaard 4 x per dag 2 tabletten in te nemen.